Als je voor jezelf begint, dan word je waarschijnlijk zzp'er. Je bent dan een zelfstandige zonder personeel, doorgaans met als juridische rechtsvorm de eenmanszaak. Als ondernemer moet je je inschrijven bij de kamer van koophandel (KvK). De kamer van koophandel houdt een register bij met alle in Nederland gevestigde bedrijven, groot en klein. Dit heet het Handelsregister. Wanneer je deelneemt aan het economisch verkeer, dan is het wettelijk verplicht om je in te schrijven bij de kamer van koophandel. Je moet wel aan een aantal criteria voldoen om je te kunnen inschrijven bij de kamer van koophandel. Wil je meer weten over de inschrijving in het Handelsregister van de kamer van koophandel en andere verplichtingen die komen kijken bij het starten van een bedrijf? Lees alles in dit artikel waarin wij de veelgestelde vragen beantwoorden.
Als startende ondernemer moet je je dus verplicht inschrijven bij de kamer van koophandel. Je kan online een formulier invullen en een afspraak maken voor de inschrijving bij de kamer van koophandel. Het inschrijven KvK kan dus niet volledig online en dus is een afspraak maken nodig. Vergeet overigens niet om meteen een goed online boekhoudprogramma uit te kiezen voor het bijhouden van de financiële administratie. Zo kun je eenvoudig alle opstartkosten netjes bijhouden van je eigen bedrijf.
Voor je eigen bedrijf is het ook wettelijk verplicht om te voldoend aan de eisen van de Belastingdienst. Meestal zul je als zzp'er ook btw-plichtig zijn en dus een btw-nummer ontvangen van Belastingdienst. Het btw-nummer is ook een belangrijk nummer, net zo als het KvK-nummer dat je krijgt. Het KvK-nummer heb je onder andere weer nodig voor de facturen die je gaat versturen als ondernemer. Andere mensen en bedrijven kunnen informatie over je bedrijf opzoeken aan de hand van het KvK-nummer.
Inhoudsopgave
Moet ik mijn bedrijf inschrijven?
• Gevolgen niet inschrijven KvK
• Fiscale voordelen inschrijven KvK
Hoe kan ik mijn bedrijf inschrijven?
Wat wordt er allemaal opgenomen in de inschrijving?
• Inschrijvingskosten kamer van koophandel
• Wat kun je met het KvK-nummer?
• Inschrijven van andere rechtsvormen
Aanmelden bij de Belastingdienst
Wat moet je nog meer allemaal regelen?
• Veel starters vinden de boekhouding ingewikkeld en zien er tegenop
• Beste online boekhoudprogramma eenmanszaak
Moet ik mijn bedrijf inschrijven?
Ook al heb je een eenmanszaak, toch moet je je als onderneming inschrijven in het Handelsregister. Je moet je als zzp'er dus inschrijven, maar dat betekent nog niet dat het ook altijd mág. De Kamer moet ervan overtuigd zijn dat je echt een onderneming start en niet een hobby. Aan de inschrijving zijn namelijk consequenties verbonden, waaronder de mogelijkheid om een Btw-nummer aan te vragen. Het voordeel van het hebben van een Btw-identificatienummer is dat je een Btw-boekhouding gaat voeren. Dat betekent dat je Btw mag terugvragen als je meer kosten hebt gemaakt dan inkomsten hebt ontvangen. Dit zal in het begin het geval zijn als je bijvoorbeeld apparatuur hebt aangeschaft en voorraden hebt ingekocht.
Hierover heb je 21% Btw moeten betalen aan de leverancier. Jouw klanten betalen ook 21% Btw als ze een product van je kopen. Maar als je in een kwartaal meer Btw hebt betaald dan ontvangen, vraag je het verschil terug aan de Belastingdienst bij het doen van je Btw-aangifte. Deze aangifte doe je als beginnend ondernemer elk kwartaal. Later kan dat worden omgezet in een jaarlijkse aangifte. Na enige tijd is het natuurlijk andersom, als alles goed gaat; je maakt winst en ontvangt meer Btw dan je hebt betaald. Dan ga je dus Btw aan de fiscus afdragen.
Gevolgen niet inschrijven KvK
Wanneer uit een controle van de Belastingdienst blijkt dat je ondernemer bent zonder inschrijving KvK kan dit vervelende gevolgen hebben. De Belastingdienst grijpt dan in, en dit zal meestal nadelige fiscale gevolgen hebben. Belastingdienst is de instantie die bepaalt of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, niet de kamer van Koophandel, hoewel je misschien wel aan de criteria voldoet van de kamer van koophandel. De Belastingdienst kijkt bijvoorbeeld ook of je meerdere opdrachtgevers hebt als zzp'er. Wanneer je slechts één opdrachtgever hebt, dan heeft dit gevolgen voor de fiscaliteit van de onderneming. Daarnaast moet je voldoen aan het urencriterium om voor de zelfstandigenaftrek in aanmerking te komen.
Fiscale voordelen inschrijven KvK
Een inschrijving bij de kamer van koophandel is niet alleen een plicht, het heeft ook vele voordelen. Je kunt je niet bij de Belastingdienst aanmelden voor een Btw-identificatienummer als je bedrijf niet is ingeschreven bij de kamer van koophandel. De inschrijving bij de kamer van koophandel is dus in bijna alle gevallen verplicht. Overigens ontvang je het btw-nummer tegenwoordig vanzelf als nieuwe onderneming.
Hoe kan ik mijn bedrijf inschrijven?
Voor de inschrijving maak je een afspraak bij de kamer van koophandel in jouw regio. De afspraak maak je online. Op het kantoor wordt een aantal vragen aan je gesteld en wordt je identiteit gecontroleerd. De kamer van koophandel inschrijven is over het algemeen zo gedaan en kost niet veel tijd. Wel moet je een geldig legitimatiebewijs meenemen voor je nieuwe onderneming. Er zijn drie criteria die de Kamer hanteert om te beoordelen of je ondernemer bent en je dus moet inschrijven:
- Je levert goederen en/of diensten. Bijvoorbeeld je verkoopt kleding of je bent grafisch ontwerper.
- Je rekent hier een bedrag voor en stuurt facturen voor de prijs van het gekochte artikel of je rekent een uurtarief voor de verleende diensten. Bijvoorbeeld: je factureert de kosten en het uurtarief.
- Je neemt als bedrijf deel aan het (normale) economische verkeer. Dus: Je presenteert je naar buiten toe als bedrijf. Dit doe je met je website en op andere manieren. Het is duidelijk dat het geen hobby is en dat je geld wilt verdienen met je activiteiten.
‘‘Natuurlijk moet je ook een bedrijfsnaam bedenken, en dat moet er een zijn die geen verwarring wekt. Dus noem je zelf niet H&M als je kleding verkoopt.’’
Ook is het goed om een korte pitch voor te bereiden. Hierin vertel je in een minuut de essentie van jouw onderneming: Wat je precies gaat doen, waarom je denkt dat er markt voor is en hoe je dat hebt onderzocht, waarin je je onderscheidt van je concurrenten en wat je plannen zijn voor de toekomst. Als het goed is schud je dit zo uit je mouw.
Is dit niet het geval, dan is, ook voor jezelf, het goed om hier nog eens goed over na te denken. Misschien wil je je bedrijfsidee nog wat bijstellen of wil je toch nog wat zaken onderzoeken voordat je van start gaat. De kamer van koophandel kan overigens ook helpen/adviseren wanneer er behoefte is aan een starterslening voor je eenmanszaak. Voor het adviseren over belasting is het raadzaam om gebruik te maken van een specialist.
Wat wordt er allemaal opgenomen in de inschrijving?
De gegevens van het Handelsregister zijn openbaar. Zo kunnen klanten en zakenpartners informatie over je bedrijf inzien. Daarom worden de volgende onderwerpen geregistreerd:
- Je persoonsgegevens.
- De contactgegevens van je bedrijf.
- Een omschrijving van je bedrijfsactiviteiten.
- In welke branche je gaat ondernemen.
Omdat de gegevens openbaar zijn, zijn deze natuurlijk interessant voor marketingbedrijven. Deze moeten zich echter houden aan richtlijnen, zodat je niet te maken krijgt met stapels ongewenste mails en telefoontjes.
Inschrijvingskosten kamer van koophandel
Het inschrijven bij de kamer van koophandel kost ongeveer vijftig euro en is dus niet gratis. En dan is het officieel, je bent de trotse eigenaar van een eigen onderneming. Het inschrijven bij de kamer van koophandel kan op verschillende manieren, zoals door het invullen van online formulieren en het maken van een afspraak. Adviesgesprekken kunnen tegenwoordig ook online gehouden worden. Het inschrijven van een eenmanszaak is tegenwoordig ook digitaal mogelijk. Voor het inschrijven van andere rechtsvormen kan het wel nodig zijn om een afspraak te maken met de kamer van koophandel. Het opvragen van de inschrijving KvK is ook digitaal mogelijk.
Wat kun je met het KvK-nummer?
Het KvK-nummer kun je zien als je persoonlijke ondernemers ID. Je bent verplicht het KvK-nummer te gebruiken op alle facturen die je gaat versturen. Andere organisaties, bedrijven en particulieren kunnen informatie opzoeken over je onderneming aan de hand van het KvK-nummer. Het KvK-nummer is dus belangrijk voor jezelf maar ook voor andere partijen.
Hoe bepaal ik mijn zzp uurtarief:
Inschrijven van andere rechtsvormen
- Er bestaan verschillende juridische rechtsvormen, zoals onder andere de BV, de NV, de vennootschap onder firma en de eenmanszaak. Zzp'ers en freelancers kiezen meestal voor de eenmanszaak als rechtsvorm. Ook de besloten vennootschap (BV) is een rechtsvorm die mogelijk is voor een zzp'er. Het voordeel van een BV is dat je niet persoonlijk aansprakelijk bent voor schulden van de BV (behoudens wanbeleid). Maar er zitten ook haken en ogen aan, vooral op het gebied van de administratie en verslaglegging. Een BV moet door een notaris worden opgericht. Kortom: Deze rechtsvorm is ingewikkelder en kostbaarder. Aan de eenmanszaak zijn geen formele vormvereisten verbonden. Lees hier ons artikel over het omzetten van een eenmanszaak naar een BV.
Aanmelden bij de Belastingdienst
- Een inschrijving bij de kamer van koophandel maakt je nog geen ondernemer in de ogen van de fiscus. Om Btw te kunnen heffen én aftrekken (dat laatste is in de startfase van belang omdat je dan nog vooral kosten maakt) moet je je aanmelden bij de Belastingdienst. Deze dienst moet jou dan eerst erkennen als ondernemer voor de Btw (dat is overigens iets anders dan voor de inkomstenbelasting). De belastingdienst eist een inschrijving bij de kamer van koophandel. De Belastingdienst verwacht nog meer van je voordat je recht hebt op een Btw-identificatienummer: Het moet aantoonbaar het doel van je onderneming zijn om winst te maken, je moet je presenteren als bedrijf, je moet omzet hebben (of redelijkerwijs verwachten). Anders ben je geen bedrijf maar iemand met een liefhebberij.
Wat moet je nog meer allemaal regelen?
- Als beginnend ondernemer lijkt het alsof er ontzettend veel op je af komt. Toch valt het mee, als je het even op een rijtje zet. Niet alleen de inschrijving bij de kamer van koophandel en een Btw-nummer van de Belastingdienst zijn belangrijk. Essentieel is ook het voeren van een boekhouding. Hierin houd je je inkomsten en uitgaven bij, je winst en verlies, je kaspositie. Dit is vooral belangrijk voor je zelf, omdat je inzicht moet hebben in je financiën, maar het is ook verplicht. De fiscus moet kunnen controleren of jouw aangifte klopt en dat kun je aantonen door middel van een boekhouding en de onderliggende stukken daarbij.
Veel starters vinden de boekhouding ingewikkeld en zien er tegenop
- Gelukkig bestaan er online boekhoudprogramma's die het eenvoudiger maken om een boekhouding op te zetten, al dan niet met hulp van een boekhouder op de achtergrond. Schakel je een speciale zzp boekhouder in die een deel van je overneemt, dan is dat meestal heel betaalbaar. Het scheelt jou veel tijd. Die tijd kun je dan aan je eigenlijke bedrijf besteden. Je kunt je dan bezighouden met de werkzaamheden waar je goed in bent en die je leuk vindt.
Beste online boekhoudprogramma eenmanszaak
Online boekhoudprogramma's zijn in de basis eenvoudig maar veelzijdig uit te breiden, al naar gelang het nodig is voor je nieuwe onderneming. Met een online boekhoudprogramma (mits goed toegepast) voorkom je problemen en verzeker je je van een boekhouding die voor de Belastingdienst voldoet aan de eisen. Hiermee kun je ook eenvoudig de btw-aangifte doen en zelfs de aangifte inkomstenbelasting opmaken en indienen. Het gebruiken van online boekhoudsoftware is overigens niet verplicht van de Belastingdienst of de kamer van koophandel. Je mag je boekhouding ook gewoon op papier of in Excel bijhouden. Wel hebben alle ondernemers te maken met de fiscale bewaarplicht.
Het inschrijven van je bedrijf bij de Kamer van Koophandel is dus verplicht. Dit is ook het geval wanneer je als zzp'er wenst te starten.
Het is raadzaam om ook de boekhouding te regelen. De meeste zzp'ers maken gebruik van online boekhouden. Wij hopen dat de veelgestelde vragen inmiddels duidelijk geworden zijn.
Lees ook ons artikel: 10 Tips om een succesvolle zzp-er te worden
Mijnzzp.nl