Met de meeste boekhoudprogramma's is het tegenwoordig mogelijk om de aangifte inkomstenbelasting op te stellen. Het opmaken van de IB aangifte als zzp'er is over het algemeen iets meer werk dan wanneer je salaris ontvangt van een werkgever. Je moet namelijk alle inkomsten en uitgaven bijhouden die je gedurende het jaar hebt gemaakt. Dit kan op verschillende manieren, maar de meest eenvoudige manier is door gebruik te maken van een goed boekhoudprogramma. Ook heb je als zelfstandig ondernemer in de meeste gevallen te maken met verschillende aftrekposten en fiscale regelingen. Als zzp'er is het belangrijk dat je op de juiste manier aangifte doet. Dit kan tegenwoordig dus ook door middel van online boekhouden.
Als zzp'er kun je dus gebruikmaken van een online boekhoudprogramma om de inkomstenbelasting aangifte op te maken. Digitaal boekhouden is al jaren populair en er komen steeds meer mogelijkheden bij naast het doen van de btw-aangifte. Door middel van online boekhouden ben je op ieder moment up-to-date met de boekhouding. Vooral voor de startende ondernemer is het digitaal bouden een uitkomst. Vanzelfsprekend kun je de IB aangifte ook overlaten aan een ervaren boekhouder. Die kan de belastingaangifte eenvoudig voor je opmaken. Het is overigens wel belangrijk om te controleren of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.
Inhoudsopgave
Zzp'er en belastingaangifte doen
Boekhoudprogramma en IB aangifte
• Inkomstenbelasting op tijd en foutloos indienen
• Ben je wel ondernemer voor de inkomstenbelasting?
• Digitaal IB aangifte doen
• Gebruik jij nog Excel voor de boekhouding?
• Digitaal boekhouden als zelfstandig ondernemer
• Boekhouding zelf doen als zzp'er
• Samenwerken met een boekhouder
Zzp'er en belastingaangifte doen
Het is mogelijk om met een online boekhoudpakket je aangifte inkomstenbelasting te doen. Hiervoor moet je wel even kijken naar de verschillende boekhoudprogramma's die er zijn. Het is namelijk nog niet met alle boekhoudprogramma's mogelijk om de inkomstenbelasting automatisch in te dienen. Het boekhoudprogramma moet hiervoor beschikken over de module Automatische Winstaangifte. Het doen van de belastingaangifte is alleen mogelijk voor zzp'ers met eenmanszaak zonder personeel. De cijfers worden berekend door de boekhoudsoftware. De gegevens worden uitgerekend vanuit de winst- en verliesrekening die je ook jaarlijks moet maken. Het maken van de winst-en-verliesrekening kan ook gedaan worden met een boekhoudprogramma.
Boekhoudprogramma en IB aangifte
Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma waar de module Automatische Winstaangifte in zit, is het heel eenvoudig om de aangifte te doen. Je hoeft dan alleen nog maar alle gegevens in te voeren die nodig zijn voor de aangifte. Vervolgens wordt alles automatisch voor je uitgerekend. Dit bespaart je veel tijd en moeite. De module haalt automatisch de gegevens op uit de balans en de resultatenrekening. Het doen van de jaarlijkse de IB aangifte is hierdoor een stuk eenvoudiger geworden.
Inkomstenbelasting op tijd en foutloos indienen
Als zzp'er heb je in de meeste gevallen met meer fiscale regelingen te maken dan wanneer je in loondienst werkzaam bent. Je moet hierdoor ook extra aandacht besteden aan het invullen van de IB aangifte. Het is belangrijk dat je geen fouten maakt. Maak daarom gebruik van de aangiftechecklist voor ondernemers. Vanzelfsprekend is het in de meeste gevallen ook mogelijk om uitstel aan te vragen. Als zelfstandig ondernemer kun je bijvoorbeeld te maken hebben met de mkb winstvrijstelling en andere zakelijke kosten. Ben je startende zzp'er dan mag je over het algemeen extra kosten aftrekken van de IB aangifte.
Ben je wel ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Het is niet zo dat iedereen met een Kamer van Koophandel inschrijving ook automatisch ondernemer is voor de inkomstenbelasting. Controleer dus goed of je wel ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Ook hiervoor is een handig hulpmiddel beschikbaar. Het is daarom ook belangrijk om de gewerkte uren goed bij te houden. Zo weet je zeker of je voldoet aan het urencriterium van de Belastingdienst. Ook kom je in dat geval in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. De urenregistratie is belangrijk als zelfstandig ondernemer.
Digitaal IB aangifte doen
Het blijft ook mogelijk om via Mijn Belastingdienst de IB aangifte te doen. Ook is het mogelijk om dit te laten doen door je boekhouder. Hiervoor zul je dan wel eerst een machtiging moeten afgeven. Wanneer je een besloten vennootschap hebt (bv) dan heb je te maken met vennootschapsbelasting.
Gebruik jij nog Excel voor de boekhouding?
Redelijk veel ondernemers maken gebruik van Excel voor de boekhouding. Dit kan voor sommige ondernemers goed werken, echter is dit niet erg efficiënt. Je bent dan ook beter af met het gebruik van een goed boekhoudprogramma. Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudpakket, is het heel eenvoudig om de IB aangifte te doen. Daarnaast zijn er nog veel meer voordelen. Denk bijvoorbeeld alleen al aan het feit dat je een boekhoudpakket op ieder moment kunt raadplegen. Ook is het mogelijk om de boekhouding bij te houden op verschillende apparaten.
Digitaal boekhouden als zelfstandig ondernemer
Als zelfstandig ondernemer is het verstandig om een digitale boekhouding op te zetten. Dit kan bijvoorbeeld met Exact Online of met e-boekhouden. Er zijn meerdere goede online boekhoudprogramma's beschikbaar en deze zijn vaak speciaal gemaakt voor zzp'ers. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch berekenen van de btw-aangifte. Ook kun je btw-aangifte indienen door middel van een beveiligde koppeling met de Belastingdienst.
En heb je een zakelijke auto, dan kun je ook de rittenadministratie bijhouden. Het beste boekhoudprogramma hiervoor kun je onderaan deze pagina vinden. Voor de btw-aangifte kun je ook gebruikmaken van onze gratis btw-calculator. Ook kun je bijtelling berekenen wanneer deze van toepassing is.
Boekhouding zelf doen als zzp'er
Zzp'ers met een eenmanszaak kunnen prima zelf de boekhouding bijhouden door het gebruiken van een online boekhoudpakket. Hiermee voldoe je ook meteen aan alle eisen die de Belastingdienst stelt aan de financiële administratie. De eigen boekhouding bijhouden is met een goed boekhoudpakket eenvoudig. Het boekhouden gaat hiermee ook veel sneller en je maakt minder snel vergissingen. Alles wat je als zelfstandig ondernemer nodig hebt voor de administratie is een basispakket boekhouden.
Het digitaal boekhouden maakt ook het doen van de btw-aangifte makkelijker. Ook alle uitgaande facturen kun je makkelijk beheren en mogelijke debiteuren krijgen automatisch een melding als een bepaald bedrag niet op tijd binnen is. De facturen maken is meestal onbeperkt mogelijk en de facturen kun je in de eigen huisstijl opmaken. Ook krijg je een duidelijk overzicht tot je beschikking met alle inkomsten. Daarnaast kun je precies hoeveel winst je maakt met de onderneming. De ontvangen btw is weer terug te vinden in een overzicht.
Samenwerken met een boekhouder
Als zelfstandig ondernemer kun je ook gebruik blijven maken van een boekhouder of accountant voor de onderneming wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudpakket. Zo weet je zeker dat de administratie op ieder moment klopt. De meeste zzp'ers hebben overigens alleen te maken met een boekhouder en niet met een accountant. De handige software maakt het dus mogelijk om samen te werken met een boekhouder en dit kan een groot voordeel zijn.
De software is ook in staat om de belasting te berekenen en zal rekening houden met de aftrekposten zoals de startersaftrek. Het beste boekhoudprogramma kun je uitzoeken door een vergelijking te maken op prijs en de functionaliteiten. In sommige situaties kan het voor zzp'ers ook slim zijn om gebruik te maken van een belastingadviseur. Denk bijvoorbeeld aan complexe belastingaangiftes. In dat geval kan het uitbesteden van de administratie verstandig zijn. Dit is deels ook afhankelijk van het ondernemingsvermogen.
Mijnzzp.nl