De Europese Commissie draagt Nederland op om het aantal zzp'ers te beperken. Dit geldt ook voor het aantal flexwerkers, zoals uitzendkrachten. Daarbij wijst de Europese Commissie op mogelijk grote gevolgen voor de economie in Nederland. Er is de afgelopen tien jaar sprake geweest van een forse toename van het aantal zzp'ers. Dat aantal is namelijk verdubbeld en er is tevens sprake van een groot aantal flexwerkers. Dit zijn niet alleen uitzendkrachten, maar ook werknemers met tijdelijke arbeidsovereenkomsten of oproepcontracten. Er zijn op deze basis in Nederland 4 miljoen mensen aan het werk.
Inhoudsopgave
• Voorkeur voor ondernemerschap
• Invloed op economie
Voorkeur voor ondernemerschap
Er zijn meerdere redenen aan te wijzen waarom de keuze gemaakt wordt om als zzp'er aan het werk te gaan. Op dit moment hebben zzp'ers nog meerdere fiscale voordelen, zoals de MKB-winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek. Dit laatste voordeel is overigens niet meer zoals het was, want de zelfstandigenaftrek wordt in rap tempo afgebouwd. Ook de MKB-winstvrijstelling is gedaald. Een andere reden om zzp'er te worden, is het voordeel van de vrijheid om zelf werkzaamheden in te delen en te bepalen wanneer er wordt gewerkt. Daar komt bij dat veel zzp'ers ondernemer zijn geworden vanuit een eigen beroep. Het biedt werkgevers eveneens voordelen om een zzp'er in te huren. Er gelden dan minder fiscale en andere verplichtingen.
Invloed op economie
De Europese Commissie is van mening dat de verhouding tussen zzp'ers en flexwerkers en vaste arbeidskrachten is doorgeslagen. Het is geen probleem als er sprake is van matige flexibiliteit op de arbeidsmarkt, maar te veel flexibiliteit heeft mogelijk een negatieve impact op de economie. Bijvoorbeeld als het gaat om de groei, maar ook om de productiviteit. Bedrijven zijn meer geneigd om in vaste werknemers te investeren qua opleiding en ontwikkeling dan in flexwerkers en zzp'ers. Daarnaast zijn de kansen vaak ongelijk tussen een flexwerker en werknemer in vaste dienst, die bij hetzelfde bedrijf werkzaam zijn. Overigens probeert de politiek in Nederland al een lange tijd om de flexibiliteit op de arbeidsmarkt te beperken en het minder aantrekkelijk te maken om zzp'er te worden. De verlaging van de zelfstandigenaftrek is daar een voorbeeld van, maar ook de komende verplichting voor het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Mijnzzp.nl