Verschillende ondernemersverenigingen klagen aan dat het voor ondernemers moeilijk is geworden om geld te lenen voor nieuwe investeringen. Op de kredietmarkt is het vertrouwen in nieuwe projecten momenteel laag en banken willen hun vermogens maximaal beschermen voor de klappen die er volgens hen nog zitten aan te komen. Daarom gaan ondernemers op zoek naar alternatieve financieringsmethoden.
Banken willen zich beschermen tegen dreigende faillissementsgolf
Geheel verbazingwekkend is deze terughoudendheid natuurlijk niet. Uit nieuwe cijfers van De Nederlandsche Bank, opgevraagd door NOS, zijn de leningen met wanbetalingen met ruim 7 miljard euro toegenomen. Bij het aantal risicovolle leningen – dit zijn leningen waarvan wordt verwacht dat er de komende tijd betalingsproblemen zullen ontstaan – is er sprake van een toename van ruim 20 miljard euro.
Toch wordt de echte piek pas na de zomer verwacht. Het begin van de faillissementsgolf is dan voor het einde van dit jaar. Deze vertraging valt te verklaren doordat veel ondernemingen momenteel nog hun spaargeld opeten. Ook krijgt de bank nog vaak de voorkeur op andere schuldeisers. Zo zijn de uitgestelde belastingen bij de overheid intussen tot meer dan 13 miljard euro opgelopen. Na de zomer zullen de betaalproblemen ook de kredietverstrekkers bereiken en uiteindelijk zal het sommige bedrijven te veel worden.
De terughoudendheid mag dan wel onredelijk lijken, maar het laatste wat we willen is dat ook banken over de kop gaan. De financiële impact is dan vele malen groter. Ze kunnen natuurlijk best wel wat klappen vangen, want uiteindelijk zouden de Nederlandse banken zo'n 1,7 miljard in de zogenaamde 'stroppenpotten' hebben gereserveerd. Toch is het niet het geschikte moment om onnodige risico's te nemen.
Belang van crowdfunding neemt toe
Voor veel ondernemers betekent dit dat geld lenen bij de bank moeilijk is geworden. Banken.nl, het platform van de Nederlandse bankensector, geeft aan dat banken al langere tijd hoge rentes aanrekenen. Zij zouden zo'n 25 tot 50% meer rente aanrekenen dan in andere landen. Daarom kijken veel ondernemers in de richting van alternatieve financiering, zoals factoring of leasing. Ook familieleden en zelfs klanten worden in het investeringsverhaal betrokken.
Het hoeft natuurlijk niet te verbazen dat de totale financiering via crowdfunding in 2020 lager lag dan in topjaar 2019. Dit heeft uiteraard te maken met de negatieve marktomstandigheden. Opvallend is echter wel dat steeds meer volwassen ondernemingen crowdfunding als oplossing aanwenden. Waar het in 2019 nog ging om 51,5% van de totale crowdfunding-financiering, ging het in 2020 al om 61,2%. Dit jaar staat de teller momenteel al op 76,7%. Dit heeft eveneens veel te maken met het beperkt aantal nieuwe projecten (bron: Crowdfundmarkt.nl), maar ook met de terughoudendheid op de kredietmarkt.
Investeren in crowdfunding is niet zonder risico
Een voordeel van crowdfunding is in ieder geval dat dit de deur bij de bank niet geheel sluit. Andere openstaande kredieten zorgen er namelijk voor dat banken kritischer staan tegenover de terugbetalingscapaciteit, maar privaat ingelegd geld wordt dan weer als een eigen inbreng beschouwd.
Wie investeert in dergelijke crowdfundingprojecten moet zich wel bewust zijn van de risico's die er onlosmakelijk mee verbonden zijn. Ook hier zijn de gevolgen van de coronacrisis namelijk merkbaar. Het aantal betrokken ondernemers met betalingsachterstanden neemt al even toe en steeds meer leningen worden afgeboekt, wat wijst op faillissementen waarbij de investering verloren is gegaan.
In samenwerking met becam.nl
Mijnzzp.nl