Wanneer je een bedrijf start als zzp'er, krijg je te maken met extra kosten. Een van deze kosten betreft de boekhoudkosten. De exacte hoogte van de boekhoudkosten hangt af van de omvang van de boekhouding, de rechtsvorm en of je ervoor kiest om deze zelf te doen of uit te besteden. De meeste zzp'ers met een eenmanszaak maken gebruik van een boekhoudprogramma om hun financiële administratie zelf bij te houden.
Inhoudsopgave
Boekhoudkosten zzp'er
• Voordelig online boekhouden
Goedkoopste vorm van boekhouden
• Koppeling met de bank en Belastingdienst
• Wel of geen boekhouder inhuren?
• Jaarcijfers eenmanszaak
Boekhoudkosten zzp'er
Er is geen algemeen advies te geven als het aankomt op het bepalen van de boekhoudkosten als zzp'er. Over het algemeen ben je het goedkoopst uit door de boekhouding zelf bij te houden met behulp van een online boekhoudprogramma. Het volledig uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder is de duurste optie. Een goede boekhouder kan echter kosten besparen door op de juiste manier gebruik te maken van alle fiscale voordelen. Het komt vaak voor dat zzp'ers op dit gebied fiscale voordelen over het hoofd zien of niet volledig benutten. Wij bieden een handige rekentool aan waarmee je zelf de boekhoudkosten als zzp'er kunt inschatten.
Voordelig online boekhouden
Voor zzp'ers zijn er verschillende online boekhoudprogramma's beschikbaar die al toegankelijk zijn vanaf 5,75 euro per maand exclusief btw. Voor de meeste zzp'ers is een basispakket online boekhouden ruim voldoende om de complete zzp-administratie bij te houden. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen maken van facturen, offertes, en aan het opstellen van de winst- en verliesrekening. Daarnaast krijg je de beschikking over een handige app waarmee je onderweg de boekhouding kunt inzien en tevens losse bonnetjes kunt uploaden naar de administratie.
Goedkoopste vorm van boekhouden
Zoals eerder aangegeven is de meest kosteneffectieve vorm van boekhouden zelf boekhouden. Echter, je hebt hiervoor wel een goed boekhoudprogramma nodig. Er zijn bijvoorbeeld ook gratis boekhoudprogramma's beschikbaar, maar deze kunnen niet worden beschouwd als kwalitatief hoogwaardige boekhoudprogramma's. De aangeboden functies zijn zeer beperkt en bovendien is het onduidelijk hoe er met financiële gegevens wordt omgegaan. Op het gebied van (online) betrouwbaarheid bestaat er dus een aanzienlijk risico, omdat het niet duidelijk is waar de gegevens worden opgeslagen. De betere boekhoudprogramma's beschikken over een keurmerk en staan garant voor de veiligheid van de gegevens. Ook zal er iedere dag een complete back-up gemaakt worden, waardoor je geen risico loopt op het verlies van gegevens.
Koppeling met de bank en Belastingdienst
Alleen goedgekeurde boekhoudsoftware leveranciers beschikken over de mogelijkheid om vanuit hun boekhoudprogramma een koppeling te maken met alle bekende banken en de Belastingdienst. Als zzp'er heb je veel aan deze mogelijkheid omdat het proces hierdoor aanzienlijk sneller verloopt. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om de aangifte inkomstenbelasting rechtstreeks in te dienen, naast het indienen van de btw-aangifte.
Wel of geen boekhouder inhuren?
Vanzelfsprekend kun je als zzp'er ook een boekhouder inhuren voor het volledig bijhouden van de financiële administratie. Het is echter belangrijk om te realiseren dat dit behoorlijk in de kosten kan lopen. In dat geval is het van belang duidelijke afspraken te maken over de te verwachten jaarlijkse kosten voor de boekhouding. Niet alle boekhoudkantoren zijn even transparant op dit punt, daarom is het verstandig om een vaste prijs af te spreken. Om de jaarlijkse kosten voor de boekhouding laag te houden, kun je ook overwegen de hybride vorm van boekhouden toe te passen. In dat geval voer je zelf alle gegevens in het boekhoudprogramma in en heeft de boekhouder alleen nog een controlerende functie. Op deze manier kun je eenvoudig besparen op de boekhoudkosten.
Jaarcijfers eenmanszaak
Als zzp'er met een eenmanszaak heb je het voordeel dat je geen jaarrekening nodig hebt voor de aangifte inkomstenbelasting. Het jaarlijks opstellen van de winst- en verliesrekening is voldoende voor zzp'ers met een eenmanszaak. Dit kun je eenvoudig zelf doen wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma. Het is dus niet nodig om een boekhouder in te huren voor het laten opstellen van een jaarrekening. Voor de Belastingdienst heb je als zzp'er met een eenmanszaak ook geen jaarrekening nodig. Het is dus niet noodzakelijk om extra kosten te maken als zzp'er op dit punt. Bovendien ben je als zzp'er niet verplicht om de jaarcijfers te deponeren bij de Kamer van Koophandel.
Mijnzzp.nl