De handhaving van de Wet DBA per 1 januari 2025 blijft de gemoederen bezighouden. Knab heeft een onderzoek uitgevoerd onder ondernemers en daaruit blijkt dat 25% van de vijftigplus zzp'er mogelijk stopt met ondernemen als de handhaving doorzet. Een groot aantal van de ondernemers met kantoorwerk en met een hoge omzet denken dat het zelfstandig ondernemerschap onder druk komt te staan.
Inhoudsopgave
• Vervroegd met pensioen
• Focus veranderen
• Stabiliteit en duidelijkheid
Vervroegd met pensioen
Ondernemers krijgen al te maken met een terugloop in opdrachten naar aanleiding van de voorgenomen handhaving door de Belastingdienst. Dat leidt ertoe dat er een aanzienlijk aantal vijftigplussers met een eenmanszaak mogelijk vervroegd met pensioen gaan. In de praktijk zorgt dat voor nog meer krapte op de arbeidsmarkt en dat is een nadelig neveneffect van de hernieuwde handhaving. Zo zijn er ook jonge zzp'ers die mogelijk de stap naar het buitenland maken om daar verder te gaan met zelfstandig ondernemen. Overigens laat het onderzoek zien dat 13% van de respondent vermoedt door de Belastingdienst als schijnzelfstandige te worden gezien. Het gaat dan vooral om werk bij de overheid, in de IT-branche en in de sector voor Media & Communicatie. Dat heeft vooral te maken met de langdurige opdrachten voor een enkele opdrachtgever die in deze sectoren veel voorkomen.
Focus veranderen
In de politiek zijn er ook geluiden te horen omtrent het handhaven op schijnzelfstandigheid van zzp'ers. Thierry Aartsen heeft als Tweede Kamerlid van de VVD aan RTL Nieuws laten weten dat de belastingdienst de focus anders moet leggen. Het is aan te raden dat ze vooral ondernemers gaan controleren die niet vrijwillig zzp'er zijn, maar ook zzp'ers die minder verdienen dan het minimumloon. Bij het handhaven van de wet vallen zzp'ers buiten de boot als er streng gecontroleerd gaat worden op het langdurig werken voor een enkele opdrachtgever.
Stabiliteit en duidelijkheid
Het onderzoek van Knab wijst verder uit dat een meerderheid van de ondernemers graag ziet dat het overheidsbeleid stabieler wordt. Bijna de helft van de respondenten is overigens positief gestemd over het toekomstige zzp-bestaan in Nederland. Het is dan wel belangrijk dat de overheid duidelijk beleid gaat voeren, zodat de 1,6 miljoen zzp'ers positief blijven.
Mijnzzp.nl