Zoek je naar de verschillen tussen het werken in loondienst en het werken als zelfstandig ondernemer? Dan ben je hier aan het juiste adres. Hier bespreken we de belangrijkste punten die ervoor kunnen zorgen dat je als zzp'er succesvol bent in plaats van als werknemer. Allereerst is er het feit dat zo'n 75% van alle Nederlanders liever eigen baas is. Dit is natuurlijk reden genoeg om je als zelfstandig ondernemer te gaan richten op het verkrijgen van eigen opdrachten en klanten. Er zijn veel mensen die inmiddels gekozen hebben voor een carrière als zzp'er. Een zelfstandig beroep beoefenen zonder hulp van een werkgever vraagt wel om de juiste competenties.
Een groot voordeel is de onafhankelijkheid als zzp'er. Je bepaalt zelf je werktijden, tarieven en kunt dus veel meer regie houden over je eigen leven. Ook ben je als zelfstandig ondernemer niet afhankelijk van een werkgever. Tot slot is het ook mogelijk om meer te verdienen als zelfstandig ondernemer dan wanneer je in loondienst werkzaam bent. Als je gaat starten als zzp'er, dan is het wel belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Een ander belangrijk punt is het netwerken als zzp'er. Door regelmatig te netwerken krijg je steeds meer connecties.
Inhoudsopgave
• Een zelfstandig beroep als zzp'er
Werken als zzp'er of in loondienst?
Loondienst of zelfstandig ondernemer?
Voordelen en nadelen zzp'er worden
Startende ondernemers
• Ben je als zzp'er ondernemer?
• Als zzp'er heb je meer vrijheid
De werkgever wil alleen met zzp'ers werken
• Werken in loondienst
• Werken voor één opdrachtgever als zzp'er
Administratie bijhouden als zzp'er
• Marketing en zzp'er
Een zelfstandig beroep als zzp'er
Wanneer je gaat starten als zzp'er, dan heb je meestal te maken met een vrij-beroep. Dit wil inhouden dat je een zelfstandig beroep mag uitoefenen als zzp'er zonder toestemming of hulp van anderen. Een vrij-beroep is van toepassing op de meeste zzp'ers. Bij de kamer van koophandel kunnen ze hier meer informatie over geven.
Werken als zzp'er of in loondienst?
Het ondernemerschap is niet voor iedereen weggelegd. Hoewel veel mensen liever hun eigen baas zijn, is het toch een hele stap om als zelfstandig ondernemer te gaan werken. Dit komt doordat je verantwoordelijk bent voor jouw eigen inkomen en dus veel meer risico loopt. Als je als zelfstandig ondernemer failliet gaat, dan heb je dit ook aan jezelf te danken.
Wanneer je kiest voor een baan in loondienst, ben je afhankelijk van de beslissingen van je baas en heb je minder regie over je eigen leven. Wel bestaan er natuurlijk verschillende contracten waarbij je eigenlijk vrij bent in het bepalen van de werkuren. Dit zijn bijvoorbeeld flexcontracten, tijdelijk dienstverband of job sharing. Als zzp'er is dit een belangrijk punt om rekening mee te houden.
Loondienst of zelfstandig ondernemer?
Loondienst en ondernemen hebben zo hun voordelen en nadelen. Het is belangrijk om je goed te oriënteren voordat je een keuze maakt. Wanneer je op zoek bent naar zekerheid, dan is het wellicht verstandig om een baan in loondienst te nemen. Je kunt dan zekerheid vinden door de voorwaarden die je werkgever biedt en de bescherming die er bestaat tijdens ziekte of arbeidsongeschiktheid. Wanneer je echter kiest voor zelfstandig ondernemerschap, dan moet je wel alles zelf regelen en is er het risico dat je niet genoeg inkomen verdient. Wel heb je als zzp'er meer controle over je eigen leven en kun je vaak betere tarieven bedingen. Het is dus belangrijk om goed na te denken over wat het beste bij jou past!
Voordelen en nadelen zzp'er worden
Zzp'ers hebben naast meer vrijheid ook verschillende fiscale voordelen. Zo zijn er aftrekposten, kan je gebruikmaken van de startersaftrek en is het mogelijk om belastingvrij te investeren. De belastingvoordelen zijn wel afhankelijk van de behaalde winst. Een ander groot voordeel van zzp'er worden is dat je zelf het uurtarief kunt bepalen en voor wie je werkt. Daarnaast is er ook een verzekering voor zzp'ers die jou beschermt bij arbeidsongeschiktheid of ziekte.
Nadelen van zelfstandig ondernemerschap kunnen zijn dat het lastiger is om een hypotheek te krijgen, je geen uitkering meer ontvangt bij arbeidsongeschiktheid en dat je geen sociale zekerheid hebt. Ook is het risico groter dat je geen inkomen verdient dan wanneer je in loondienst werkzaam bent. Andere mogelijke nadelen zijn het niet krijgen van voldoende opdrachten en de hoop administratie waarmee je te maken krijgt. Ook zul je zelf aangifte moeten doen bij de Belastingdienst. Daarnaast is het zo dat je niet automatisch pensioen opbouwt als zzp'er.
Startende ondernemers
Er zijn ieder jaar veel mensen die hun vaste baan opgeven en een eigen bedrijf beginnen. Echter is het niet voor iedereen weggelegd om als ondernemer te gaan werken. Zo kan je in loondienst bepaalde voordelen genieten, zoals bescherming bij ziekte.
Als je als zzp'er wilt beginnen, moet je alles zelf regelen en is het risico groter dat je geen inkomen hebt. Het is ook niet zo dat de opdrachtgevers bij je aan de voordeur staan. Daarnaast moet je voor verschillende opdrachtgevers werken. Ook een stabiel inkomen kun je als ondernemer niet voor jezelf garanderen. Er zijn dan ook redelijk veel zzp'ers die weer stoppen met hun onderneming. Het voldoende werk vinden kan voor sommige zzp'ers lastig zijn.
Ben je als zzp'er ondernemer?
Alle zzp'ers staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en worden meestal aangemerkt als ondernemer. In de meeste gevallen kiezen zzp'ers voor de rechtsvorm eenmanszaak. De eenmanszaak is de meest voorkomende rechtsvorm onder zzp'ers. Deze vorm kent weinig formaliteiten en je bent verantwoordelijk voor alle activiteiten van je bedrijf. Als zzp'er zul je in de meeste gevallen ook ieder kwartaal btw-aangifte moeten doen.
Als zzp'er heb je meer vrijheid
Ja en nee. Je kunt zelf bepalen wanneer je werkt, maar in de praktijk werk je meestal veel meer uren. Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor alle andere activiteiten van je bedrijf. Denk hierbij aan het maken van offertes, marketing en aan het doen van de administratie. Zelfstandigen kunnen hun tijd indelen zoals zij dat willen, echter zijn zzp'ers vaak drukker dan werknemers in loondienst. Er is ook geen sprake van vaste arbeidsuren per week. Ook als zzp'er heb je te maken met veel verplichtingen.
De werkgever wil alleen met zzp'ers werken
Er zijn redelijk veel werkgevers die alleen met zzp'ers willen werken. Dit heeft te maken met de flexibiliteit die zzp'ers bieden en de kosten van loondienst. Werkgevers hoeven geen sociale lasten in te houden bij zzp'ers. Ook is de administratieve last voor een werkgever minder als hij met zzp'ers werkt. Binnen de bouw komt het veel voor dat bijna alle mensen werkzaam zijn als zzp'er. In de bouw komt werken in loondienst steeds minder voor. De belangrijkste reden hiervoor is het drukken op alle voorzieningen.
Werken in loondienst
Werken in loondienst geeft werknemers de zekerheid van een vast inkomen. Daarnaast krijg je in de meeste gevallen ook vakantiegeld, vakantiedagen, verlof en ben je verzekerd van pensioen. Pensioen opbouwen is voor zzp'ers vaak moeilijk. Ook kun je niet zomaar ontslagen worden in vaste dienst. Werknemers hebben daarnaast recht op een werkloosheidsuitkering. Werkloosheid en geen inkomen is bij zzp'ers een groot risico. Het zomaar ontslaan van een werknemer kan binnen Nederland niet. Een zzp'er kun je met een e-mail meestal gewoon melden dat je de samenwerking wilt beëindigen.
Werken voor één opdrachtgever als zzp'er
Zzp'ers die teveel voor een vaste opdrachtgever werken moeten goed oppassen. Een zzp'er is geen werknemer van de opdrachtgever en mag hier ook niet naar handelen. Schijnzelfstandigheid moet je als zzp'er echt voorkomen. Het is daarom ook belangrijk om alle werkuren goed te registreren. Hiermee kun je aantonen voor de Belastingdienst dat je ondernemer bent.
Administratie bijhouden als zzp'er
Als zzp'er ben je verplicht om de boekhouding bij te houden. De meeste ondernemers gebruiken hiervoor een online boekhoudprogramma. Een goed boekhoudpakket bespaart naast veel tijd ook belasting. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Je kunt ook een boekhouder inschakelen. Deze kan je helpen met het opstellen van de jaarstukken en andere administratieve zaken.
Marketing en zzp'er
Zorg ervoor dat je beschikt over een eigen website. Dit is de belangrijkste plek waar potentiële klanten je kunnen vinden. Zorg er ook voor dat je goed gevonden wordt in de zoekmachines. Verder is het belangrijk om actief te zijn op social media. Dit kan je doen door bijvoorbeeld blogs te schrijven of een video te maken. Actief zijn op social media is belangrijk, omdat dit de kans vergroot dat potentiële klanten je weten te vinden.
Boekhouden en factureren op een manier die je begrijpt? Maak het jezelf gemakkelijk als zzp'er!
Maak gebruik van een eenvoudig boekhoudprogramma gemaakt voor zzp'ers.
Mijnzzp.nl