Als startende zzp'er krijg je te maken met het bijhouden van de boekhouding, en dat kan best een uitdaging zijn. Je hebt verschillende opties om je boekhouding bij te houden, maar welke is het beste voor jou? Wij geven je graag wat tips om te helpen bij het kiezen van de juiste oplossing voor jouw bedrijf. De meeste ondernemers maken tegenwoordig gebruik van een online boekhoudprogramma voor het opzetten van een overzichtelijke administratie. Een overzichtelijke boekhouding zzp opzetten is door middel van online boekhouden eenvoudig mogelijk. Het is belangrijk om een goed en vooral duidelijk overzicht te hebben van de zakelijke inkomsten en uitgaven. Een kloppende boekhouding zorgt er ook voor dat je geen fiscale aftrekposten misloopt.
Wanneer je de boekhouding zelf gaat bijhouden als startende ondernemer, dan heb je de keuze uit meerdere boekhoudpakketten die speciaal gemaakt zijn voor zzp'ers. Je kunt eventueel ook gebruikmaken van een boekhouder of accountant, maar dit is zeker niet nodig als zzp'er. Kleine ondernemers met een eenmanszaak mogen gewoon zelf de financiële administratie bijhouden. Jouw administratie als zzp'er moet je wel meteen goed inrichten om fouten te voorkomen in de administratie. Ook ben je verplicht om de complete administratie en andere belangrijke documenten zeven jaar te bewaren volgens de eisen van de Belastingdienst. Dit kan met goede boekhoudsoftware.
Inhoudsopgave
Boekhouden voor beginnende zzp'ers
Openingsbalans maken
• Winst- en verliesrekening opstellen als zzp'er
Boekhouding zzp en omzetbelasting
• Boekhoudpakketten voor de btw-aangifte
Verschillende manieren van boekhouden
Wat is het beste boekhoudprogramma voor jou?
• Alles in één boekhoudprogramma's zijn:
Het bijhouden van een kleine administratie
• Wat is belangrijk bij het starten met de boekhouding:
• Heb je voor de aangifte inkomstenbelasting een jaarrekening nodig?
Opstartkosten verwerken in de boekhouding
Fiscale regelingen voor startende zzp'ers
• Is het slim om gebruik te maken van online boekhouden?
• Enkele pluspunten zijn bijvoorbeeld:
• Goede administratie opzetten als zzp'er
Welk boekhoudprogramma moet ik kiezen?
Boekhouden voor beginnende zzp'ers
Startende ondernemers zijn direct verplicht om een boekhouding bij te houden. Niet alleen omdat het fiscaal verantwoord is, maar je hebt er ook zelf baat bij. Het geeft inzicht in de financiële situatie van je bedrijf. Zo weet je precies wat je inkomsten en uitgaven zijn, en kun je beter bepalen waar je eventueel kunt besparen. Een goede boekhouding is dus eigenlijk onmisbaar voor elke onderneming. Ook het facturen maken volgens de richtlijnen van de Belastingdienst maakt hiervan een belangrijk onderdeel uit. Zo ben je verplicht om overal je KvK-nummer te vermelden, net zo als je btw-nummer.
Als zzp'er ben je ook verplicht om ieder kwartaal aangifte voor de btw te doen. De zzp boekhouding kan ook het beste opgezet worden met een zakelijke rekening. Een zakelijke rekening openen is verstandig en maakt het bijhouden van de administratie makkelijker. Hierdoor zie je in een oogopslag wat er allemaal op je rekening binnenkomt en uitgaat. Het is overigens niet verplicht om gebruik te maken van een zakelijke rekening. Het gebruiken van een zakelijke rekening is wel verstandig en voorkomt onduidelijkheden in de administratie.
Starten als zzp: wat moet je allemaal regelen:
Openingsbalans maken
Voor beginnende ondernemers is het nodig om een openingsbalans op te stellen. Dit is een overzicht van alle activa en passiva die je bedrijf heeft op het moment dat je start met ondernemen. De activa zijn alle bezittingen waarmee je bedrijf geld kan verdienen, denk hierbij aan machines, voorraden of aan het kantoorpand. Passiva zijn alle schulden die je bedrijf heeft, zoals een lening of openstaande facturen.
Gedurende het jaar zal de balans veranderen, want je krijgt te maken met nieuwe uitgaven en inkomsten. Het bijhouden van de balans doe je binnen de grootboekrekeningen. Het is dus belangrijk om de balans regelmatig bij te werken, zodat je altijd een actueel overzicht hebt van de financiële situatie van je bedrijf. Als ondernemer met een eenmanszaak moet je ieder jaar de winst- en verliesrekening opstellen.
Winst- en verliesrekening opstellen als zzp'er
De winst- en verliesrekening is een overzicht van alle inkomsten en uitgaven gedurende een bepaalde periode, meestal één jaar. Elk kwartaal of ieder jaar maak je een nieuwe winst- en verliesrekening. Op deze manier kun je zien hoe je bedrijf ervoor staat, en welke veranderingen er zijn ten opzichte van het voorgaande kwartaal of jaar.
‘‘Zelf boekhouden is eenvoudig met de juiste instructies’’
Kies vooral voor gemak en eenvoud als zzp'er
Boekhouding zzp en omzetbelasting
Als zzp'er krijg je te maken met facturen waarbinnen bedragen exclusief btw en inclusief btw opgenomen zijn. Ook kan het voorkomen dat btw-tarief dat je moet toepassen kan verschillen per dienst en dat heeft invloed heeft op het uiteindelijke btw-bedrag. De betaalde btw en ontvangen btw moet je verrekenen met elkaar en uiteindelijk afdragen of juist ontvangen van de Belastingdienst. Het is als ondernemer belangrijk om zorgvuldig om te gaan met de btw-aangifte, omdat fouten met de btw-aangifte voorkomen moeten worden. Wanneer je gebruikmaakt van een goed boekhoudpakket is het doen van de btw-aangifte eenvoudig en snel te doen. Het boekhoudpakket zal op basis van alle ingeboekte facturen vanzelf de btw-aangifte opstellen. Ook hiervoor kun je het beste de zakelijke rekening gebruiken.
Boekhoudpakketten voor de btw-aangifte
Het is tegenwoordig mogelijk om met alle goede boekhoudpakketten de btw-aangifte automatisch in te dienen bij de Belastingdienst. Voor het kunnen doen van de btw-aangifte moet je eenmalig een koppeling maken met de Belastingdienst. De boekhouding belastingdienst koppeling is alleen mogelijk moet erkende boekhoudsoftware. Met Excel kun je bijvoorbeeld geen koppeling maken voor de btw-aangifte. In dat geval kun je de btw-aangifte wel indienen via de website Mijn Belastingdienst Zakelijk. Voor het btw berekenen en kun je ook gebruikmaken van onze btw rekenmachine.
Verschillende manieren van boekhouden
Er zijn verschillende manieren om je boekhouding bij te houden. Zo kun je ervoor kiezen om alles op papier bij te houden, maar dit is niet aan te raden. Het is veel werk, en fouten zijn snel gemaakt. Bovendien is het moeilijk om een overzicht te krijgen van je financiële situatie. Een beter alternatief is om gebruik te maken van een Excel-sheet of een online boekhoudprogramma. Dit geeft je meer inzicht, en is makkelijker bij te houden dan op papier. Ook is het makkelijker om bij te houden met welke zakelijke kosten en de fiscale voordelen je te maken hebt binnen de boekhouding zzp.
Wat is het beste boekhoudprogramma voor jou?
Als je kiest voor een online boekhoudprogramma, heb je keuze uit verschillende aanbieders. Welk programma je kiest, hangt af van verschillende factoren. Zo kun je kijken naar de prijs, de functionaliteiten die je nodig hebt, en of het programma makkelijk te gebruiken is. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of het boekhoudpakket op een later moment uitgebreid kan worden. Als je bedrijf groeit, kan het voorkomen dat je meer functionaliteiten nodig hebt.
Alles in één boekhoudprogramma's zijn:
Het bijhouden van een kleine administratie
De meeste zzp'ers en andere kleine ondernemers hebben te maken met een kleine administratie. In dat geval kun je kiezen voor een basis online boekhoudprogramma, zodat je snel en makkelijk je boekhouding bij kunt houden. Deze programma's zijn vaak goedkoper, en je hebt niet alle functionaliteiten nodig. De meeste zzp'ers hebben te maken met een relatief simpele boekhouding. Ondernemers die gekozen hebben voor de rechtsvorm eenmanszaak of een vennootschap onder firma, kunnen hier vaak prima mee uit de voeten.
Wat is belangrijk bij het starten met de boekhouding:
- Het bijhouden van alle inkomsten en uitgaven.
- Het opstellen en bewaren van alle facturen.
- Het inboeken en bewaren van alle zakelijke bankafschriften.
- Het bijhouden van een urenregistratie.
- Het bijhouden van de balans en winst- en verliesrekening.
- Het indienen van de omzetbelasting (btw-aangifte).
- De aangifte voor de inkomstenbelasting.
Het zelf boekhouden is steeds eenvoudiger aan het worden
Zzp'ers kunnen het beste kiezen voor een eenvoudig boekhoudpakket. Het is meestal niet nodig om gebruik te maken van een complex boekhoudpakket. Er zijn verschillende boekhoudpakket op de markt voor zzp'ers.
Heb je voor de aangifte inkomstenbelasting een jaarrekening nodig?
De meeste zzp'ers hebben geen jaarrekening nodig voor het doen van de aangifte inkomstenbelasting. Wel zijn ondernemers met een eenmanszaak verplicht om een winst- en verliesrekening te maken en zul je de balans moeten opmaken. Het maken van de winst- en verliesrekening en het berekenen van de balans is zelf te doen met een boekhoudprogramma, of je kunt hier een boekhouder of accountant voor inschakelen. Voor de Belastingdienst heb je in ieder geval geen goedgekeurde jaarrekening nodig. Voor kredietverstrekkers kan dit overigens wel het geval zijn. De aangifte inkomstenbelasting is met steeds meer boekhoudpakketten op te maken. Dit kan alleen als zzp'er met een eenmanszaak zonder personeel. Bij het opstellen van de aangifte inkomstenbelasting geeft je ook aan met welke fiscale voordelen je te maken hebt. Denk bijvoorbeeld aan de zelfstandigenaftrek. De aanslag IB moet je overigens niet van de zakelijke rekening betalen. Dit is een privékwestie.
Opstartkosten verwerken in de boekhouding
Als starter heb je meestal te maken met diverse opstartkosten. Denk hierbij aan de kosten voor het opzetten van je bedrijf, zoals de kosten voor een website of een logo. Deze kosten kun je verwerken in de boekhouding, zodat je ze in de toekomst kunt aftrekken van de belasting. Het is dus belangrijk om alle facturen goed te bewaren.
Fiscale regelingen voor startende zzp'ers
Als startende zzp'er heb je recht op verschillende fiscale regelingen. Zo kun je gebruikmaken van de startersaftrek, en krijg je te maken met de zelfstandigenaftrek. Daarnaast zijn er nog veel meer interessante regelingen waar je als ondernemer gebruik van kunt maken. Het is dus zeker de moeite waard om je hierin te verdiepen.
Lees ook zeker ons artikel: Met welke fiscale regelingen heb je als zzp'er te maken?
Is het slim om gebruik te maken van online boekhouden?
Ja, online boekhouden is erg slim. Dit komt doordat je op deze manier snel en eenvoudig inzicht hebt in je administratie. Ook hoef je niet steeds papieren bij te houden, wat fouten kan veroorzaken. Bovendien is online boekhouden makkelijk te gebruiken, waardoor je minder tijd kwijt bent aan de boekhouding. Kortom: online boekhouden is een slimme keuze voor zzp'ers.
Enkele pluspunten zijn bijvoorbeeld:
- Overal toegang tot de boekhouding door middel van een app.
- De boekhouder of iemand anders kan meekijken (controleren).
- Er zijn diverse koppelingen te maken, zoals met de bank.
- Het zelf bijhouden van de boekhouding is veel goedkoper.
- Het facturen maken werkt snel en eenvoudig.
- Het zelf boekhouden is niet moeilijk meer.
- De meeste boekhoudkundige fouten worden voorkomen.
- Er is op verschillende manieren extra ondersteuning.
- Het veilig bewaren van de boekhouding is geen probleem.
Goede administratie opzetten als zzp'er
Als zzp'er is het erg belangrijk om alleen te werken met een kloppende boekhouding. Dit is alleen mogelijk door het gebruiken van erkende boekhoudpakketten. De belastingdienst stelt ook eisen aan de software om een koppeling te kunnen maken. Dit is dan ook een goede manier om de complete administratie op te zetten en te beheren. Je blijft als zzp'er op ieder moment zelf verantwoordelijk voor de administratie. Het is daarom zo belangrijk om alleen gebruik te maken van goede software. Dit voorkomt fouten en ook voorkomt ook dat je fiscale voordelen misloopt.
Welk boekhoudprogramma moet ik kiezen?
Via onze vergelijkingspagina kun je snel en eenvoudig boekhoudprogramma's vergelijken. Deze boekhoudpakketten zijn geschikt voor ondernemers met een kleine administratie, en zijn vaak goedkoper dan de meer uitgebreide boekhoudpakketten. Alle aanbieders beschikken over de mogelijkheid om het boekhoudpakket gratis uit te proberen, waardoor je niet meteen een abonnement hoeft af te sluiten. De boekhouding zelf bijhouden bespaart overigens ook aanzienlijk op de jaarlijkse boekhoudkosten. Met alle boekhoudpakketten is het mogelijk om je boekhouder toegang te geven.
Tip: bespaar tijd en kosten door het zelf doen van de boekhouding. Het is ook mogelijk om alleen bepaalde werkzaamheden zelf te doen.
Er zijn veel zzp'ers die grotendeels zelf de administratie en boekhouding bijhouden. Hierdoor ben je beter op de hoogte van alle financiële prestaties.
Mijnzzp.nl