Het zelfstandig loodgieter worden is al jaren populair en steeds meer loodgieters zijn dan ook werkzaam als zelfstandig ondernemer. Voor het starten van een loodgietersbedrijf is wel nodig dan alleen de ambitie om zelfstandig ondernemer te worden. Het kost tijd, geld en energie om je eigen onderneming op poten te zetten. Je moet ook de noodzakelijke vaardigheden hebben van de installatietechniek. Een afgeronde opleiding installatietechniek is dan ook belangrijk. Bovendien is het belangrijk dat je weet welke eisen je branche stelt. Wil je weten of het starten van een loodgietersbedrijf voor jou de juiste keuze is? Lees dan verder en ontdek wat de mogelijkheden zijn. Wij helpen je graag op weg met alle informatie die je nodig hebt en proberen de veelgestelde vragen te beantwoorden.
Een eigen onderneming starten als zelfstandig loodgieter behoort tot de mogelijkheden en kan zeker veel verdoening geven. Als zelfstandig loodgieter doe je wel meer dan het alleen onderhouden en installeren van cv-ketels. Met andere woorden moet je wel aangemerkt kunnen worden als allround loodgieter. Een opleiding tot loodgieter zal dan ook minimaal vijf jaar in beslag nemen voordat je aangemerkt kan worden als erkend loodgieter.
Als zelfstandig loodgieter heb je te maken met het aanleggen en aanpassen van waterleidingen, gasleidingen, rioleringen, vloerverwarmingen en verschillende installaties. Het vakgebied van een installateur gaat dus verder dan het alleen onderhouden van cv-ketels. Het vakgebied installatietechniek is breed te noemen.
Inhoudsopgave
Eigen onderneming starten als loodgieter
Wettelijke eisen om als loodgieter te starten
• Geen beroepsbescherming als loodgieter
• Certificering loodgieter
Boekhouding bijhouden als loodgieter
• Boekhouding regelen als loodgieter
Financiële administratie bijhouden
• Btw berekenen loodgieter
• Inkomsten als loodgieter
• Salaris als loodgieter
Wanneer is een loodgieter erkend?
• Klanten aantrekken als loodgieter
Verzekeringen afsluiten als loodgieter
Bedrijf beginnen als zzp loodgieter
• Bedrijfsfinanciering
• Afschrijving berekenen loodgieter
• Bestaand loodgietersbedrijf overnemen
• Eigen baas worden als loodgieter
• Werkzaamheden als loodgieter
Eigen onderneming starten als loodgieter
Het starten van een eigen loodgietersbedrijf is voor redelijk veel loodgieters een droom. De ambitie om zelfstandig ondernemer te worden en volledige controle over je eigen leven te hebben, is aantrekkelijk. Maar voordat je hiermee aan de slag gaat, is het belangrijk dat je goed weet wat de eisen zijn. Er zijn namelijk bepaalde voorwaarden verbonden aan het starten van een loodgietersbedrijf als zelfstandig loodgieter. Deze zijn vooral gericht op de noodzakelijke vaardigheden als zelfstandig loodgieter.
Het starten van een eigen loodgietersbedrijf is verder niet aan regels gebonden. Wel is het zo dat brancheverenigingen en toeleveranciers om aanvullende voorwaarden kunnen vragen. Je moet bijvoorbeeld kunnen aantonen dat je over de juiste papieren en ervaring beschikt om bepaalde installaties te mogen maken. Zonder erkende opleiding installatietechniek is het bijvoorbeeld niet mogelijk om met airco-installaties te werken. Ook moet je tegenwoordig beschikken over het CO certificaat. De verplichte CO Certificering heb je nodig om aan cv-ketels te mogen werken.
Wettelijke eisen om als loodgieter te starten
- Er zijn geen wettelijke eisen met betrekking tot het starten van een eigen loodgietersbedrijf. Wel moet je jouw bedrijf eerst inschrijven in het handelsregister van de KvK. Hierna ontvang je binnen twee weken een btw-nummer van de Belastingdienst. Binnen het Handelsregister zijn alle Nederlandse bedrijven ingeschreven. Bij de kamer van koophandel kun je ook terecht wanneer je zelf nog bepaalde vragen hebt.
Geen beroepsbescherming als loodgieter
- Het beroep loodgieter is een vrij-beroep en iedereen mag zich dan uitgeven als loodgieter en een eigen onderneming starten als loodgieter. Er zijn ook geen wettelijke eisen met betrekking tot de praktijkervaring, ondanks dat de praktijkervaring als loodgieter wel belangrijk is. Dit is ook het geval wanneer we hebben over het starten van een eigen klusbedrijf. Met andere woorden is een opleiding volgen niet nodig voor het starten van een eigen klusbedrijf als loodgieter. Dit laat niet weg dat het wel verstandig is om verschillende opleidingen te volgen. Je moet weten hoe je veilig met gas- en waterleidingen kunt werken. Ook is het opdoen van voldoende praktijkervaring noodzakelijk als loodgieter wil je veilig kunnen werken in de bouwsector.
Certificering loodgieter
- Als loodgieter of als installatiemonteur kan het belangrijk zijn om je te certificeren. Zonder de juiste certificering kun je tegen bepaalde problemen aanlopen, zoals het niet kunnen inkopen van installatiemateriaal. Dit kan bijvoorbeeld een probleem zijn wanneer we het hebben over airco-installaties. Via de branchevereniging Techniek Nederland, wordt een loodgieter erkend als deze beschikt over de juiste diploma’s. Deze erkenning kun je dus ook nodig hebben voor de technische groothandel.
Boekhouding bijhouden als loodgieter
- Als zelfstandig ondernemer ben je wettelijk verplicht om de boekhouding bij te houden volgens de eisen van de Belastingdienst. De financiële administratie bijhouden kan voor een loodgietersbedrijf of installatiebedrijf veel werk zijn. Denk aan alle losse bonnetjes van knelkoppelingen, pvc-buizen en cv-ketel onderdelen. Hiervoor kun je het beste gebruikmaken van een online boekhoudprogramma. Hiermee voorkom je dat je te veel tijd kwijt bent aan het invoeren van bonnetjes en facturen. Door middel van een mobiele app kun je bijvoorbeeld alle losse bonnetjes direct uploaden naar de administratie.
Boekhouding regelen als loodgieter
- Een goede boekhouding is essentieel voor een succesvolle onderneming. Niet alleen omdat de Belastingdienst hier vanaf het begin van je onderneming op let, maar ook voor het bepalen van je eigen verdiensten. Er zijn verschillende programma’s die je kunnen helpen bij het beheren van jouw boekhouding. Via onze website vind je meer informatie over deze programma’s.
Financiële administratie bijhouden
- Als zzp'er heb je al snel veel bedrijfsadministratie om bij te houden. Vooral loodgieters en andere installateurs hebben te maken met veel verschillende losse werkmaterialen binnen hun werkzaamheden. Een geautomatiseerd boekhoudsysteem is dan ook essentieel als loodgieter. Met een boekhoudprogramma kun je door middel van een handige app alle losse bonnetjes direct uploaden naar de administratie. Hierdoor kun je alle inkoopfacturen makkelijk en snel verwerken. Dit voorkomt ook dat je fiscale aftrekposten misloopt, door vergeten of verloren bonnetjes. Dit kan je jaarlijks veel belastingvoordeel opleveren.
Btw berekenen loodgieter
- Als loodgieter ben je verplicht om facturen te versturen voor de uitgevoerde werkzaamheden. Het maken van facturen werkt het eenvoudigst door het gebruiken van boekhoudsoftware. Hiermee kun je snel bedragen exclusief btw en inclusief btw berekenen. Het is belangrijk om geen vergissingen te maken met de btw-aangifte. Zie ook onze eigen calculator om als loodgieter de btw te berekenen.
Inkomsten als loodgieter
- Het is geen geheim dat een goede loodgieter een goed salaris kan verdienen. Als zzp loodgieter is het inkomen over het algemeen goed te noemen. Wel zijn de inkomsten sterk afhankelijk van de soort werkzaamheden. Als je voor aannemers werkt in nieuwbouwprojecten, verdien je over het algemeen minder dan wanneer je zelfstandig klussen aanneemt. De prijzen binnen nieuwbouwprojecten zijn gewoon lager en dit heeft invloed om de uiteindelijke omzet en het salaris als loodgieter. Als loodgieter met een eigen klusbedrijf kun je over het algemeen een goed salaris verdienen. Wel is het dan belangrijk om met je eigen klusbedrijf voldoende opdrachten binnen te halen.
Salaris als loodgieter
- Een loodgieter in loondienst verdient gemiddeld ongeveer 2000 tot 2600 euro bruto per maand. Als zelfstandig loodgieter heb je niet echt te maken met een salaris bruto per maand. Een zelfstandige loodgieter heeft te maken met inkomsten per maand. Van de inkomsten moet je de bedrijfskosten betalen en wat overblijft, is je winst. Vanuit de winst kun je jezelf als loodgieter een salaris uitkeren. Een loodgieter factureert gemiddeld ongeveer 40,- euro exclusief btw per uur.
Salaris en tarief loodgieter berekenen
Wanneer is een loodgieter erkend?
- Er is geen duidelijke erkenning voor loodgieters. Iedereen kan zich voordoen als loodgieter of installateur. Als je een loodgieter wilt inhuren, is het belangrijk om te kijken naar keurmerken en brancheverenigingen in de sector. Vanuit de branchevereniging is er al jaren sprake van een oproep tot erkenning voor loodgieters. Er zijn helaas ook redelijk veel loodgieters werkzaam die eigenlijk het vak niet verstaan. Via Techniek Nederland (voorheen UNETO-VNI) is het mogelijk om je te certificeren en zo aan alle eisen te voldoen. Als klant heb je natuurlijk ook de mogelijkheid om de werkzaamheden te laten controleren. Denk bijvoorbeeld aan Vereniging Eigen Huis.
Klanten aantrekken als loodgieter
- Voldoende klanten aantrekken als loodgieter is eigenlijk alleen belangrijk tijdens de opstartfase. De meeste loodgieters hebben meer dan genoeg klanten, omdat er een groot tekort is aan loodgieters en installateurs en er zijn dan ook veel loodgieter vacatures beschikbaar. Als loodgieter hoef je dan ook niet echt bang te zijn voor veel concurrentie wanneer je een eigen onderneming gaat starten. Dit laat niet weg dat ook een loodgieter aan online marketing kan doen. Ook door het gebruiken van social media kun je relatief makkelijk werken aan de naamsbekendheid van je bedrijf. Er zijn veel zzp'ers die social media gebruiken om aan nieuwe opdrachten te komen.
Verzekeringen afsluiten als loodgieter
- Wanneer je een eigen bedrijf start, is het verstandig om de juiste verzekeringen af te sluiten. Ook als loodgieter ben je hier niet van uitgezonderd. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een passende bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus is het belangrijk om je goed te verzekeren. Wanneer je als loodgieter veel klussen moet uitvoeren, wil je niet dat er iets gebeurt waarvoor je aansprakelijk wordt gesteld. Een andere belangrijke verzekering die niet mag ontbreken is een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze verzekering biedt dekking in geval je tijdelijk of blijvend arbeidsongeschikt raakt. Het risico op arbeidsongeschiktheid is altijd aanwezig, dus is het verstandig om hier een goede verzekering voor af te sluiten. Een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid is wel (redelijk) kostbaar.
Bedrijf beginnen als zzp loodgieter
- Een eigen bedrijf beginnen als zzp loodgieter is niet moeilijk. De meeste zzp'ers kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Met een eenmanszaak ben je wel hoofdelijk aansprakelijk en verantwoordelijk voor eventuele schulden die ontstaan vanuit de onderneming. Wil je dit risico niet lopen, dan kun je ook voor de rechtsvorm besloten vennootschap (bv) kiezen. Hiermee ben je meestal niet privé aansprakelijk. De meeste loodgieters kiezen wel gewoon voor de rechtsvorm eenmanszaak. Binnen de installatiebranche en bouwbranche zijn de meeste zzp'ers werkzaam met een eenmanszaak.
Bedrijfsfinanciering
- Als loodgieter heb je meestal ook te maken met forse opstartkosten. Denk hierbij aan de bestelwagen of aan het inrichten van een werkplaats. Om deze kosten te financieren, is het soms nodig om een bedrijfsfinanciering af te sluiten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een zakelijke lening of lease. Als loodgieter is het belangrijk om de juiste financiering af te sluiten, zodat je geen problemen krijgt tijdens de opstartfase van je bedrijf. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een ondernemingsplan te maken. Een ondernemingsplan opstellen is nodig wanneer je zakelijk krediet nodig hebt. Voor het maken van een ondernemingsplan kan het ook belangrijk zijn om investeringen door te berekenen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het berekenen van de gemiddelde boekhoudkundige rentabiliteit. Hiermee kun je bepalen hoeveel rendement je kunt bepalen met een investering. Zie onze gratis rekentool hiervoor.
Afschrijving berekenen loodgieter
- Als startende loodgieter moet je meestal investeren in verschillende bedrijfsmiddelen. Als het bedrijfsmiddel meer dan 450 euro waard is, is het verplicht het bedrijfsmiddel op de balans van de onderneming te zetten. Je moet hiervoor de lineaire afschrijving berekenen om tot de boekwaarde te kunnen komen. Zie ook voor het berekenen van de afschrijving onze gratis rekentool.
Bestaand loodgietersbedrijf overnemen
- Een bestaand installatiebedrijf overnemen kan in sommige gevallen interessant zijn. In dat geval gaat het meestal om de vaste klantenkring, de goede naam en het personeel. Voordat je een loodgietersbedrijf overneemt, is het belangrijk om eerst goed onderzoek te doen. Je moet ook nadenken over de waarde van de klantenkring. Hiervoor kun je het beste een bedrijfsadviseur inschakelen.
Eigen baas worden als loodgieter
- Er zijn tegenwoordig veel mensen die werken als zzp'er. Voor sommige mensen is het starten van een eigen bedrijf een droom. Je bent dan eigen baas en bepaalt zelf wat je doet. Het is wel belangrijk om goed na te denken over de risico's die hierbij komen kijken. Zoals gezegd ben je als loodgieter hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf, wanneer je hebt gekozen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Ook is het belangrijk om goed na te denken over de financiën, voordat je besluit om als zzp'er aan de slag te gaan. Ondernemen is mooi, maar kost ook veel tijd en energie.
Werkzaamheden als loodgieter
Als zelfstandig loodgieter kun je meestal een breed scala aan werkzaamheden verrichten en kun je het heel druk krijgen. Niet alle loodgieters kunnen hiermee omgaan. Een opleiding volgen tot loodgieter is wel belangrijk, omdat voldoende vakkennis wel belangrijk is als loodgieter. Een passende opleiding zal over het algemeen minimaal vijf jaar in beslag nemen. Je moet dan de specialisatie loodgieter kiezen binnen de installatietechniek om uiteindelijke erkend loodgieter te worden voordat je aan de slag gaat.
Er zijn veel loodgieters die werken als zzp'er. Het verkrijgen van werk is voor de meeste loodgieters geen probleem.
Zorg er wel voor dat je de administratie en boekhouding goed organiseert. De meeste zzp'ers maken gebruik van online boekhouden.
Mijnzzp.nl