Het starten van een eigen bedrijf is veel werk en niet zonder risico. Als toekomstige ondernemer moet je rekening houden met verschillende belangrijke factoren, variërend van het opstellen van een bedrijfsplan tot het omgaan met financiële en juridische uitdagingen. In dit artikel wordt een volledige roadmap voor het starten van een bedrijf in detail besproken. Of je nu een innovatieve start-up wilt lanceren of met een gevestigd bedrijfsmodel wilt starten, deze volledige gids biedt een diepgaand inzicht in de stappen die je moet nemen om succesvol te ondernemen.
Inhoudsopgave
• Het Concept: Van Idee naar Business Model
• 1. Bedrijfsplan Schrijven
• 1.1 Wat is een Bedrijfsplan?
• 1.2 Belang van een Bedrijfsplan
2. Kiezen van een Rechtsvorm
• 2.1 Soorten Rechtsvormen
3. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
• 4. Kiezen van een Bedrijfsnaam en Registreren
• 5. Naam Bedenken Bedrijf en Domeinnaam Registreren
• 7. Aanmelden bij de Belastingdienst
• 8. Administratie Regelen
• 9. Bedrijfshuisvesting
• 10. Regel je Bankzaken en Verzekeringen
• 11. Bouw je Website en Lanceer je Bedrijf
• 12. Bepaal je Marketingstrategie
• 13. Financiële Planning
• 14. Juridische Overwegingen
• Hulp bij het starten van een eigen bedrijf
Eenmanszaak starten als zzp'er
• Welke rechtsvormen zijn er dan en welke invloed hebben ze?
• Startsituaties bedrijf beginnen
• In loondienst en bedrijf starten
• 1225 uur werken voor de zelfstandigenaftrek en startersaftrek
• Administratie bijhouden
• Promoot je bedrijf overal
• Maak gebruik van bedrijvengidsen voor promotie
• Conclusie stappenplan bedrijf starten
Het Concept: Van Idee naar Business Model
Voordat je je bedrijf opstart, moet je een duidelijk concept hebben. Dit omvat niet alleen het product of de dienst die je aanbiedt, maar ook het unieke verkoopargument en de waardepropositie. Begin met het identificeren van een behoefte in de markt en onderzoek de concurrentie. Analyseer wat je onderscheidt en hoe je waarde toevoegt.
Tip: Voer een SWOT-analyse uit (Sterktes, Zwaktes, Kansen, Bedreigingen) om je bedrijfsidee te evalueren. Een SWOT-analyse helpt je bij het bepalen van je eigen sterke en zwakke punten (we hebben ze allemaal).
1. Bedrijfsplan Schrijven
Een bedrijfsplan, ook wel ondernemingsplan genoemd, is een document waarin je jezelf en het bedrijf dat je wilt starten beschrijft. Het helpt je om grip te krijgen op je bedrijf en de uitdagingen die je bij het starten kunt tegenkomen. Een ondernemingsplan schrijven is niet eenvoudig en kan veel werk zijn.
1.1 Wat is een Bedrijfsplan?
Een bedrijfsplan is een geschreven document dat de doelen van een business beschrijft, en hoe deze doelen zullen worden bereikt. Het bevat informatie over het bedrijf, de markt, concurrentie, verkoop- en marketingstrategieën, en financiële voorspellingen. Het schrijven van een businessplan is overigens niet verplicht maar wel verstandig om verschillende redenen. Een ondernemingsplan geeft je een uitgebreid overzicht van je bedrijfsstrategie, inclusief je marketing- en financiële plannen, en kan je helpen financiering te krijgen van investeerders of leningen van banken.
1.2 Belang van een Bedrijfsplan
Een bedrijfsplan is essentieel voor elke startende ondernemer. Het helpt je om je zakelijke kansen in kaart te brengen, je risico's goed in beeld te krijgen, te weten wie je potentiële klanten zijn, op de hoogte te blijven van relevante marktontwikkelingen en om een goede indruk te maken op mogelijke investeerders. Ook is het raadzaam om een concurrentieanalyse op te nemen binnen het bedrijfsplan.
2. Kiezen van een Rechtsvorm
Elke onderneming moet een bepaalde rechtsvorm hebben. De rechtsvorm die je kiest, heeft gevolgen voor de aansprakelijkheid van de organisatie en bepaalde belastingverplichtingen. De bedrijfsvorm kan variëren van een eenmanszaak, besloten vennootschap tot een vennootschap onder firma.
2.1 Soorten Rechtsvormen
Er zijn dus verschillende rechtsvormen, zoals de eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), en de besloten vennootschap (bv). Je keuze voor een rechtsvorm zal grotendeels afhangen van je financiële situatie, het risico dat je bereid bent te nemen, en je toekomstige plannen voor de business.
Als rechtspersoon kun je aansprakelijkheden beperken en je persoonlijke en zakelijke vermogen scheiden. Dit kan vooral nuttig zijn als je bedrijf een aanzienlijk financieel risico loopt. Het is echter wel zo dat elke rechtsvorm zijn eigen voor- en nadelen heeft, en het is raadzaam om juridisch advies in te winnen voordat je een definitieve beslissing neemt. Het is voor de meeste zzp'ers niet moeilijk om de juiste rechtsvorm te kiezen. Meestal gaat het hier om een eenmanszaak. Er zijn natuurlijk verschillende rechtsvormen mogelijk als zzp'er.
3. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
Alle startende ondernemers dienen zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en een handelsnaam te kiezen. Deze inschrijving is niet alleen wettelijk verplicht, maar biedt ook verschillende voordelen. Zo krijg je een uniek KvK-nummer dat je moet gebruiken in je zakelijke communicatie (facturen, offertes, website). Binnen het handelsregister zal alle bedrijfsinformatie opgenomen worden van het bedrijf. Vanzelfsprekend kun je ook een KvK naam checken van andere ondernemers. Een bedrijfsnaam controleren kan bijvoorbeeld van belang zijn om de rechtsvorm of tekenbevoegdheid van personen te controleren.
4. Kiezen van een Bedrijfsnaam en Registreren
Een goede bedrijfsnaam is belangrijk voor het succes van je bedrijf. De naam moet pakkend, herkenbaar en goed te onthouden zijn. Het kan soms lastig zijn om een goede bedrijfsnaam te bedenken en kan de nodige creativiteit vergen. Als zzp'er kun je bijvoorbeeld ook gewoon je eigen naam gebruiken. Het is in ieder geval belangrijk om goed na te denken over de KvK bedrijfsnaam voordat je deze gaat registreren. Het uitvoeren van KvK namen check is overigens mogelijk via deze link. Het is belangrijk om te controleren of bepaalde bedrijfsnamen niet al toevallig bestaan of beschermd zijn. Daarnaast moet het gaan om een unieke bedrijfsnaam.
5. Naam Bedenken Bedrijf en Domeinnaam Registreren
Na het bedenken van een bedrijfsnaam, is het belangrijk om een bijpassende domeinnaam te registreren. Dit is de URL waar mensen je online kunnen vinden. Het is raadzaam om een domeinnaam te kiezen die eenvoudig te spellen en te onthouden is. Zorg er ook voor dat de domeinnaam beschikbaar is en niet al in gebruik is door een ander bedrijf. Het is dus niet genoeg om alleen de bedrijfsnaam te checken, maar ook de bijbehorende domeinnaam te controleren. Dit kan per activiteit verschillen, want een webshop is bijvoorbeeld geen website.
7. Aanmelden bij de Belastingdienst
Als beginnende ondernemer is het (meestal) niet nodig om je bedrijf aan te melden bij de Belastingdienst. Het is de Kamer van Koophandel die alle gegevens aan de Belastingdienst doorgeeft met betrekking tot de nieuwe onderneming. Je krijgt meestal binnen een paar dagen alle gegevens van de Belastingdienst binnen. Bijvoorbeeld het btw-nummer en het btw-ID. Dit kan wel verschillen per rechtsvorm, ondernemingsvorm en de rechtspersoonlijkheid.
8. Administratie Regelen
Bij het starten van een bedrijf krijg je ook te maken met verschillende administratieve plichten. De wet schrijft je voor om een bedrijfsadministratie bij te houden en te bewaren. Het is altijd slim om in zee te gaan met een boekhouder of accountant, al is het maar om je ingevoerde gegevens na te lopen. Ook is het raadzaam om gebruik te maken van een online boekhoudprogramma.
Een goed boekhoudpakket maakt het mogelijk veel handelingen te automatiseren en voorkomt slordigheden met betrekking tot de boekhouding. Dit betekent dat het boekhouden zelf veel minder tijd in beslag zal nemen. Je kunt bijvoorbeeld alle gegevens van je leveranciers en klanten overzichtelijk online opnemen.
Als ondernemer moet je jaarlijks een jaarrekening opstellen, afhankelijk van de rechtsvorm. Als je een eenmanszaak kiest, heb je voldoende aan het opstellen van de winst- en verliesrekening. In dat geval hoef je geen jaarrekening te laten maken.
9. Bedrijfshuisvesting
Het vinden van een geschikte locatie voor je bedrijf is essentieel. De bereikbaarheid, de uitstraling en de werksfeer dragen bij aan het succes van je bedrijf en zijn mede-afhankelijk van je huisvesting. Je kunt in bepaalde gevallen ook vanuit huis beginnen. Houd hierbij ook rekening met wet- en regelgeving en controleer het bestemmingsplan van de gemeente. Als zzp'er is het tevens mogelijk om gebruik te maken van een bedrijfsverzamelgebouw. Dit heeft als voordeel dat je de kosten relatief laag kunt houden als startende ondernemer.
10. Regel je Bankzaken en Verzekeringen
Het is belangrijk dat je bedrijf een eigen zakelijke rekening heeft. Zo kun je altijd snel je financiële zaken regelen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je de juiste verzekeringen hebt afgesloten, zoals een aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering, ziektekostenverzekering en overlijdensrisicoverzekering. Soms is het mogelijk om collectief een verzekering af te sluiten via passende brancheorganisaties. De verzekeringen regelen is iets wat relatief veel startende ondernemers vergeten.
11. Bouw je Website en Lanceer je Bedrijf
Een bedrijf kan tegenwoordig niet meer zonder een website. Het is het visitekaartje van je bedrijf. Een bijkomend voordeel is dat je direct professionele e-mailadressen kunt aanmaken. Als je graag een eigen website wilt, heb je in elk geval een domeinnaam nodig. Vervolgens kies je een hostingprovider en start je met het vullen van je website.
Zelf een simpele website maken is mogelijk met behulp van WordPress. Zoals eerder omschreven is het extreem belangrijk om een goede domeinnaam te gebruiken. Als Nederlands bedrijf kun je ook het beste kiezen voor een NL extensie.
12. Bepaal je Marketingstrategie
De volgende stap in het proces is het bepalen van je marketingstrategie. Hoe ga je je doelgroep bereiken? Wat is je unieke verkooppropositie? Hoe ga je je product of dienst in de markt zetten? Dit zijn allemaal vragen die je moet beantwoorden bij het opstellen van je marketingplan. Het is afhankelijk van het bedrijf of klanten werven eenvoudig of lastig is. Het is in ieder geval verstandig een marktonderzoek uit te voeren, zodat je de acquisitie op de juiste manier kan uitvoeren.
13. Financiële Planning
Financiële planning is cruciaal voor het succes van je bedrijf. Je moet een duidelijk overzicht hebben van je inkomsten en uitgaven, en je moet een plan hebben voor het beheer van je financiën. Dit omvat zaken als het opstellen van een begroting, het bijhouden van je boekhouding, en het plannen voor belastingen zoals de omzetbelasting, inkomstenbelasting of bijvoorbeeld de vennootschapsbelasting.
Voor de belastingaangifte en aftrekposten is het verstandig om gebruik te maken van online boekhouden. Afhankelijk van het financieel plan is het raadzaam om gebruik te maken van een boekhouder. Met betrekking tot de financiering (startkapitaal) is het tevens mogelijk om gebruik te maken van crowdfunding. Crowdfunding is een andere manier om een Startup te financieren.
14. Juridische Overwegingen
Ten slotte moet je ook rekening houden met verschillende juridische aspecten bij het starten van een bedrijf. Dit kan variëren van het opstellen van contracten en het naleven van regelgeving, tot het beschermen van je intellectuele eigendom en het omgaan met juridische geschillen. Het kan nuttig zijn om juridisch advies in te winnen om ervoor te zorgen dat je aan alle wettelijke eisen voldoet. Ook is het echt verstandig om zelf algemene voorwaarden op te stellen.
Hulp bij het starten van een eigen bedrijf
Er zijn tal van bronnen beschikbaar om je te helpen bij het opstarten van een eigen bedrijf. Deze bronnen variëren van business coaches, die je kunnen voorzien van persoonlijke begeleiding en advies, tot online cursussen die je de nodige vaardigheden en kennis kunnen bieden. Er zijn ook tal van boeken over ondernemerschap die je kunnen inspireren en informeren over de beste mogelijkheden.
Vergeet niet om ook gebruik te maken van je netwerk. Andere ondernemers, vooral degenen die al jaren actief zijn, kunnen waardevolle inzichten en adviezen bieden. Ze kunnen je helpen om valkuilen te vermijden, kansen te identificeren en je bedrijf op de meest effectieve manier te laten groeien. Het starten van een eigen bedrijf is zeker niet eenvoudig, maar met de juiste ondersteuning, is het maken van een goede start zeker mogelijk.
Eenmanszaak starten als zzp'er
Veruit de meeste kleine ondernemers kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Dit komt doordat het eenvoudig is om een eenmanszaak op te zetten en relatief weinig administratieve lasten met zich meebrengt. Bovendien biedt het belastingvoordelen zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Echter, het is belangrijk om te onthouden dat je als eigenaar van een eenmanszaak persoonlijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden van het bedrijf.
Welke rechtsvormen zijn er dan en welke invloed hebben ze?
- Rechtsvormen zijn de juridische structuren die je kunt kiezen voor je bedrijf, zoals een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv). De gekozen rechtsvorm heeft invloed op zaken als belastingverplichtingen, aansprakelijkheid en administratieve verplichtingen. Het is daarom essentieel om de juiste rechtsvorm te kiezen die past bij jouw bedrijfsdoelen en structuur. De rechtsvorm die je kiest, heeft ook gevolgen voor de belastingaangifte die je moet doen.
Startsituaties bedrijf beginnen
- Er zijn verschillende situaties waarin je een bedrijf kunt starten. Misschien ben je net afgestudeerd en wil je direct beginnen met ondernemen, of misschien heb je al jaren ervaring in een bepaalde sector en wil je nu voor jezelf beginnen. Het kan ook zijn dat je een uniek product of dienst hebt ontwikkeld en dit op de markt wilt brengen. Ongeacht je startsituatie, het is belangrijk om een gedegen bedrijfsplan te hebben en je goed voor te bereiden. Daarnaast kun je ook overwegen om parttime te gaan ondernemen. Er zijn veel kleine ondernemers die ook nog een baan in loondienst aanhouden.
In loondienst en bedrijf starten
- Het is mogelijk om tegelijkertijd in loondienst te zijn en een eigen bedrijf te starten. Dit kan een goede optie zijn als je niet zeker bent van het succes van je onderneming of als je een stabiel inkomen nodig hebt tijdens de opstartfase van je bedrijf. Het is echter belangrijk om te controleren of je arbeidsovereenkomst dit toelaat en om te overleggen met je werkgever.
1225 uur werken voor de zelfstandigenaftrek en startersaftrek
- Om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek en startersaftrek, moet je als ondernemer minimaal 1225 uur per jaar aan je bedrijf besteden. Dit komt neer op ongeveer 24 uur per week. Het is belangrijk om dit bij te houden, omdat de Belastingdienst kan vragen om bewijs van deze uren. Hiervoor je kun je het beste gebruikmaken van een urenregistratie. Hiervoor zijn ook weer handige apps beschikbaar.
Administratie bijhouden
- De meeste kleine ondernemers hebben niet te maken met veel administratieve verplichtingen. Ondernemers die gekozen hebben voor de rechtsvorm eenmanszaak mogen namelijk de methode enkelvoudig boekhouden toepassen. Deze manier van boekhouden is de meest eenvoudige manier van boekhouden. Je kiest de juiste rechtsvorm niet alleen vanwege de administratieve verplichtingen, maar ook vanwege de aansprakelijkheid en financiële constructie.
Promoot je bedrijf overal
- Online zichtbaarheid als bedrijf is tegenwoordig van groot belang. Maak dan ook gebruik van Facebook, LinkedIn en Twitter (X) om de naamsbekendheid te vergroten. Op deze manier ben je overal aan het netwerken en vergroot je de bekendheid als ondernemer. Daarnaast kun je ook overwegen om een professionele website te laten maken. Een goed ontworpen website kan je bedrijf een professionele uitstraling geven en potentiële klanten aantrekken. Vergeet niet om je website te optimaliseren voor zoekmachines (SEO) om de online zichtbaarheid te vergroten.
Maak gebruik van bedrijvengidsen voor promotie
- Wat relatief veel ondernemers niet doen is het aanmelden van je bedrijf bij relevante bedrijfgidsen. Dit kan een effectieve manier zijn om je bedrijf te promoten en de online zichtbaarheid te vergroten. Bedrijvengidsen kunnen je bedrijf helpen om gevonden te worden door potentiële klanten. Het is een eenvoudige stap, maar het kan een groot verschil maken in je marketingstrategie.
Conclusie stappenplan bedrijf starten
Als startende ondernemer heb je dus rekening te houden met verschillende belangrijke punten. Van het kiezen van de juiste rechtsvorm, bedrijfsnaam tot het bijhouden van je administratie en het promoten van je bedrijf, elke stap is cruciaal voor het uiteindelijke succes van je onderneming. Het is belangrijk om je bedrijf op de juiste manier te positioneren in de markt en te zorgen voor een goede online zichtbaarheid.
Mijnzzp.nl