Team Mijnzzp

Tweewielerwinkel

Het is niet vanzelfsprekend direct een goede boekhouder te vinden aan wie je de financiële administratie uitbesteedt. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op het vinden van een goede boekhouder. Denk alleen maar aan de regio, waar jij met je bedrijf gevestigd bent. Het is toch handig dat de boekhouder in je omgeving een bedrijf heeft in verband met persoonlijk contact. Persoonlijk contact is belangrijk wanneer we het hebben over het uitzoeken van een goede boekhouder. Het beroep boekhouder is overigens geen beschermd beroep. Wij proberen de meest gestelde vragen te beantwoorden om de meest geschikte boekhouder te kunnen vinden.

Vrouw aan het nadenkenHet vinden van een goede boekhouder is eventueel ook nog afhankelijk van de branche waarbinnen je werkt. Ben je bijvoorbeeld binnenvaartschipper dan heb je ook te maken met internationale regels. Het is dan verstandig om een boekhouder te vinden die zich daarin heeft gespecialiseerd. Het vinden van de juiste boekhouder is dus nog niet zo eenvoudig. Daarnaast wil je natuurlijk ook een betrouwbare boekhouder uitkiezen die jouw boekhouding bijhoudt. Een boekhouder vinden kan dus een flinke opgave zijn. Het is over het algemeen ook verstandig om een kennismakingsgesprek te houden. Tijdens het kennismakingsgesprek moet er sprake zijn van een wederzijds goed gevoel.

Inhoudsopgave
Ik wil weten wat de boekhoudkosten zijn als zzp'er
Boekhouding uitbesteden of zelf doen
Extra tijd kwijt aan de boekhouding
Heb ik wel een boekhouder nodig?
Gebruiksvriendelijk boekhoudpakket
Boekhouding eenmanszaak opzetten
Uitleg winst- en verliesrekening
Winst- en verliesrekening is verplicht
Uitleg balans
Wel of niet zelf de boekhouding doen?
Fiscale voordelen behalen
Extra tijd over uitbesteden boekhouding
Op zoek naar een goede boekhouder?
Je bent zelf verantwoordelijk voor de boekhouding
Kijk in de regio naar een boekhouder
Passende boekhouder uitkiezen
De prijs bepaalt niet alles
Praat met meerdere boekhouders
Spreek af wie wat doet
Duidelijke prijsafspraken maken met de boekhouder
Wat doet een goede boekhouder?
Eigenschappen goede boekhouder
Toch liever een online boekhoudprogramma gebruiken?
Wat zijn de beste boekhoudprogramma's?
Is online boekhouden verplicht?
Online boekhoudprogramma uitkiezen
Boekhouden met e-boekhouden
Boekhoudprogramma voor zzp'ers
Juiste boekhoudsoftware uitkiezen
Zelf de boekhouding gratis bijhouden
Goed boekhoudprogramma gebruiken

Ik wil weten wat de boekhoudkosten zijn als zzp'er

  • Er zijn jaarlijks veel startende ondernemers die precies willen wetten wat een goede boekhouder kost. Als zzp'er zul je meestal starten met een eenmanszaak. Een goedkoopste boekhouder is vaak al beschikbaar vanaf enkele tientjes, echter is dit een valkuil te noemen. Er is meestal al snel sprake van bijkomende kosten. Iedere mail of telefoontje gaat je extra kosten. Pas hier dus voor op. Ook zijn er boekhouders die extra rekenen voor het opstellen van de jaarrekening. Je hebt als zzp'er niet verplicht om een jaarrekening te laten maken. Op deze manier kan een goedkope boekhouder alsnog kostbaar uitvallen. Wij adviseren in ieder geval niet met de goedkoopste boekhouder in zee te gaan. Dit is meestal een voorbode voor financiële boekhoudkundige problemen. Wij hebben een handig overzicht gemaakt met de te verwachten boekhoudkosten als ondernemer.

Boekhoudkosten inschatten

Boekhouding uitbesteden of zelf doen

  • Verder is het nog de vraag of je de hele boekhouding wilt uitbesteden of een deel daarvan, zoals de btw-aangifte. Of misschien wil je alles zelf doen, wat natuurlijk ook mogelijk is. Omdat er zoveel bij komt kijken, ontdek je hier onder meer alles wat je moet weten om een goede boekhouder te vinden. Daarnaast kan het ook slim zijn om de zzp boekhouding en administratie zelf bij te houden. De administratie bijhouden is wettelijk verplicht en moet voldoen aan de regels van de Belastingdienst. De Belastingdienst kan ook vragen stellen over de boekhouding. Het is over het algemeen slim om te kiezen, voor een klein boekhoudkantoor wil je de kosten laag houden. Een klein boekhoudkantoor is ook veel flexibeler dan de grote bedrijven. Maak wel gebruik van de mogelijkheid om een kennismakingsgesprek te houden. Zo leer je elkaar kennen.

Extra tijd kwijt aan de boekhouding

  • Over het algemeen moet je zelf ook rekening houden met de extra tijd die kwijt bent aan de boekhouding. Een goede boekhouder bespaart natuurlijk veel tijd die vervolgens weer in aan het ondernemen kunt besteden. Dit is een persoonlijke afweging. Ook is het echt belangrijk dat je zaken doet met een betrouwbare boekhouder. Een betrouwbare boekhouder vinden is nog best lastig. Zeker als je ook zoekt naar persoonlijk contact met je boekhouder. Wanneer je toch de boekhouding wilt uitbesteden, dan is het belangrijk om te zoeken naar een type boekhouder die bij je past. Denk bijvoorbeeld aan een boekhouder die uit zichzelf waardevolle tips geeft.

Heb ik wel een boekhouder nodig?

Vrolijke vrouwHet is als je zzp'er bent in principe helemaal niet nodig om een boekhouder in te schakelen. Als je de keuze maakt om alles zelf te doen, is het wel verstandig om met een aantal aandachtspunten rekening te houden. Zo maken de meeste ondernemers met eenmanszaken gebruik van een online boekhoudprogramma. De boekhoudsoftware is zo samengesteld dat je geen diepgaande kennis over de boekhouding nodig hebt. Wil je echt eenvoudig boekhouden, dan is het raadzaam om een specialist in te huren. Het is verstandig om offertes op te vragen van verschillende boekhouders. Vergelijk boekhouders overigens niet alleen op de kosten. Het is veel belangrijker om de juiste boekhouder te kiezen. Goede boekhouders zijn namelijk best schaars en een ervaren boekhouder kan meer kosten. Je bent nu eenmaal meer kwijt voor de ervaring en fiscale kennis.

Gebruiksvriendelijk boekhoudpakket

  • De meeste boekhoudprogramma's hebben gebruiksvriendelijkheid hoog in het vaandel staan en zijn eenvoudig in gebruik. De populairste boekhoudprogramma's zijn niet kostbaar en beschikken over een gratis helpdesk. Een helpdesk is handig wanneer je met bepaalde vragen zit. Daarnaast kan de helpdesk ook advies geven over financiën. Een ander groot voordeel van de helpdesk is het voorkomen van fouten. Bijna alle aanbieder van online boekhoudprogramma's beschikken over een gratis helpdesk. Een zzp boekhoudprogramma moet natuurlijk wel bij jouw bedrijf passen. Een goede boekhouder vinden is niet nodig wanneer je kiest voor een boekhoudpakket. De aanbieders beschikken namelijk over een online boekhouder die je kunt raadplegen met je vragen. Dit is doorgaans een ervaren boekhouder je de prima kan helpen met al je vragen.

Boekhouding eenmanszaak opzetten

  • Het is voor de meeste ondernemers prima mogelijk om de boekhouding zelf te doen. Je bent bijvoorbeeld niet zoals grote bedrijven met een bv verplicht om een jaarrekening te laten opstellen en goedkeuren. Als zzp'er is het voldoende om een winst- en verliesrekening op te stellen. Een goed online boekhoudprogramma regelt dat automatisch voor je met een simpele druk op de knop. Het is natuurlijk ook mogelijk om een goede boekhouder te vinden die dat voor je doet.

Uitleg winst- en verliesrekening

  • De winst- en verliesrekening is een belangrijk onderdeel van je boekhouding. De winst- en verliesrekening is een apart onderdeel van de jaarrekening en biedt inzicht in je financiële bedrijfssituatie. Zo zie je in een oogopslag aan het einde van het jaar of je winst of verlies hebt gedraaid. Je bent als ondernemer met een eenmanszaak niet verplicht om je winst- en verliesrekening openbaar te maken.

Winst- en verliesrekening is verplicht

  • Het is wel nodig om een verlies- en winstrekening te maken, omdat je aan de hand daarvan de winst uit onderneming bepaalt. Die gegevens heb je nodig om de aangifte inkomstenbelasting te doen. Bovendien dien je de inkomsten en uitgaven van je bedrijf te kunnen verantwoorden aan de Belastingdienst. In het verlengde daarvan stel je eveneens een balans op. Heb je een online boekhoudprogramma dan komt de balans net als de verlies- en winstrekening met een druk op de knop naar voren.

Uitleg balans

  • De winst- en verliesrekening bestaat uit een overzicht van de opbrengsten minus de kosten. De balans voorziet in een overzicht van bezittingen (activa/debet) die aan de linkerzijde staan vermeld. Een voorbeeld van een bezittingenpost op de balans is een openstaande factuur die je nog niet hebt geïnd. Of het positieve saldo op je zakelijke rekening. De schulden (passiva/credit) staan op de balans aan de rechterzijde vermeld. Een voorbeeld van een schuldpost op de balans is een factuur die je nog niet hebt betaald. Of een zakelijke lening die je met je bedrijf bent aangegaan. Verder staat het kapitaal op de balans en dat betreft het saldo van de bezittingen minus de schulden. Een positief kapitaal is rechts te vinden op de balans en een negatief saldo links.

Wel of niet zelf de boekhouding doen?

OndernemerEr zijn allerlei redenen om zelf de boekhouding te doen. Bijvoorbeeld als je met weinig fiscale regels te maken hebt. Of als je het liefst zelf de volledige controle wilt houden over je administratie. Een online boekhoudprogramma vergemakkelijkt het doen van de boekhouding. Toch zijn er ook een aantal goede redenen om wel een boekhouder in te schakelen. Een boekhouder is nu eenmaal gespecialiseerd in de boekhouding en heeft ook kennis van fiscale regelgeving.

Fiscale voordelen behalen

  • Weet jij bijvoorbeeld welke kosten er allemaal fiscaal aftrekbaar zijn? Of van welke regelingen je gebruik kan maken? Of wanneer het slim is om wel of niet op een bepaald moment een investering te doen op basis van je financiële situatie? Een goede boekhouder beschikt over deze kennis en doet dan ook meer dan alleen het invoeren van financiële gegevens. Zo kan een goede boekhouder met je meedenken en je bovendien van alle fiscale voordelen laten profiteren.

Extra tijd over uitbesteden boekhouding

  • Verder scheelt het gewoon een hoop tijd die je anders aan de boekhouding besteedt en nu vrij is om je bedrijf verder te laten groeien. Verder kan de boekhouder de btw-aangifte verzorgen net als de aangifte inkomstenbelasting. Als je deze aangiftes zelf verzorgt, is de kans op foutjes net even wat groter. Nu is het ook weer niet zo dat elke boekhouder meteen een goede boekhouder is. Als je de boekhouding uitbesteedt, wil je wel de garantie dat je met een geschikte boekhouder in zee gaat.

Op zoek naar een goede boekhouder?

FreelancerEr zijn helaas boekhoudkantoren die niet zo goed zijn als zij doen voorkomen. Het is wel eens gebeurd dat een boekhouder die voor een bedrijf met personeelsleden werkte, vergat om de loonbelasting door te geven aan de Belastingdienst. Dit had tot gevolgd dat het bedrijf een flinke boete moest betalen. Zo zijn er ook slechte boekhouders die de belastingaangifte niet goed doen. Dan staat de Belastingdienst niet bij de boekhouder op de stoep, maar bij jou. Daarom is het ook van groot belang om een goede boekhouder te vinden. Het is wel belangrijk te weten dat jij in beginsel verantwoordelijk bent voor de administratie en aangiftes voor de belasting.

Je bent zelf verantwoordelijk voor de boekhouding

  • Het is van het grootste belang te weten dat je altijd zelf verantwoordelijk bent voor de boekhouding. Het is daarom van belang om eerst goed onderzoek te doen naar goede boekhouders. Heb je er een gevonden dan is het aan te raden om ook zelf inzicht te blijven houden in de boekhouding en deze te controleren. Stel dat Belastingdienst een controle uitvoert en de belastinginspecteur ontdekt een foutje in de boekhouding. Wie is er in dat geval verantwoordelijk? Jij vindt natuurlijk de boekhouder, maar de eerste verantwoordelijkheid ligt echt bij jezelf. Dat is het uitgangspunt voor zowel de administratie als voor de belastingaangifte. Nu is het wel zo dat als de boekhouder nalatig is geweest en er grove fouten zijn gemaakt de boekhouder aansprakelijk te stellen is. Jij bent dan echter degene die aan moet tonen dat er sprake is van nalatigheid. Bovendien is niet alle schade zomaar te verhalen. Maak in ieder geval duidelijke afspraken met je boekhouder. De duidelijke afspraken kun je ook gewoon op papier zetten.

Kijk in de regio naar een boekhouder

  • Je hoeft niet elke week bij je boekhouder op de stoep te staan, maar het is wel handig dat persoonlijk contact mogelijk is. Daarom is het aan te raden om een goede boekhouder in je eigen regio te zoeken. Weet je niet waar te beginnen? Praat eens met andere ondernemers die in dezelfde branche als jou zitten en van een boekhouder gebruikmaken. Bijvoorbeeld als je een keer een netwerkbijeenkomst hebt of door het zomaar ter sprake te brengen. Een andere mogelijkheid is om online in je eigen regio een aantal boekhouders te selecteren.

Passende boekhouder uitkiezen

  • Kijk dan of de diensten van het kantoor bij je bedrijf aansluiten. Je hoeft geen accountant te selecteren die voor grote bedrijven werkt als je zelf zzp'er bent. Selecteer bijvoorbeeld op boekhouders die voor zzp'ers werken en eventueel ook voor bedrijven in het MKB. Verder kan je kijken of je het prettig vindt om met een boekhouder in zee te gaan die alleen werkt. Of dat je liever een boekhoudkantoor inschakelt dat groter is en meerdere medewerkers in dienst heeft.

De prijs bepaalt niet alles

  • Het inhuren van een boekhouder kost geld, maar het is niet verstandig om je alleen door de prijs te laten leiden. Daarvoor zijn er veel te veel andere factoren die van belang zijn. Uiteraard is het wel mogelijk de kosten van een goede boekhouder te laten meewegen in je keuze. Bijvoorbeeld als je met verschillende boekhouders hebt gesproken en er komen er twee goede naar voren. Als beiden voldoen aan je eisen dan is het mogelijk om de kosten als laatste factor te laten meewegen. Bovendien zijn de kosten aftrekbaar en levert een goede boekhouder als het goed is ook nog geld op. Denk maar aan de toepassing van fiscale voordelen en aan boekhoudkundige adviezen.

Praat met meerdere boekhouders

  • Het is belangrijk om met een aantal verschillende boekhouders contact op te nemen. Maak een vrijblijvende afspraak en praat met elkaar. Het is namelijk ook belangrijk dat er een klik tussen jullie is. Een persoonlijk gesprek geeft al snel inzicht in wat je mag verwachten. Vraag wel altijd vooraf of het kennismakingsgesprek vrijblijvend en zonder kosten is. Dat voorkomt een onaangename verrassing. Stel ook gerust een aantal vragen. Het is namelijk ook van belang dat de boekhouder of accountant met de tijd meegaat en van online boekhoudsoftware gebruikmaakt. Het is voor jou belangrijk dat je altijd toegang en inzicht hebt in je boekhouding. Is dat niet mogelijk dan valt de boekhouder al direct af. Het is ook nog belangrijk dat de boekhouder als het ware jouw taal spreekt en je begrijpt. Je hebt er niets aan als je na een gesprek allerlei termen hebt gehoord, maar je werkelijk geen idee hebt waar het over is gegaan. Zo praat je met een aantal verschillende boekhouders en op basis daarvan kom je tot een keuze.

Spreek af wie wat doet

  • Het is heel belangrijk om af te spreken welke werkzaamheden de boekhouder of accountant uitvoert. Dan ontstaan daar in elk geval geen misverstanden over. Het is nog beter om de afspraken over de werkzaamheden in een overeenkomst vast te leggen. Maak daarbij ook meteen afspraken over de prijs. Het komt nogal eens voor dat ondernemers verrast worden met een hoger factuur dan vooraf gedacht. Bijvoorbeeld omdat er ineens een rekening op de mat valt met kosten voor een kennismakingsgesprek. Of even een telefoontje plegen naar de boekhouder, die de tijd daarvoor in rekening brengt.

Duidelijke prijsafspraken maken met de boekhouder

  • Als je onaangename verrassingen wilt voorkomen, is het belangrijk om zowel de werkzaamheden als de prijs vast te leggen. Is het de bedoeling dat je een vast bedrag per jaar betaalt? In dat geval is het van belang te weten welke werkzaamheden er in dat bedrag verwerkt zijn. Verder is het aan te raden om af te spreken dat je mag bellen als je een vraag hebt. Kom dan overeen dat je alleen de rekening gepresenteerd krijgt als de boekhouder dat vooraf laat weten. In het kader van het maken van afspraken komen ook andere aspecten aan bod. Bijvoorbeeld op welke momenten jij wat moet aanleveren. Daaraan is een afspraak te koppelen dat de boekhouder de gegevens binnen een bepaalde tijd verwerkt. Maak dus duidelijke afspraken met je boekhouder om problemen te voorkomen.

Wat doet een goede boekhouder?

Een goede boekhouder houdt de financiële administratie van je bedrijf tot in de puntjes bij. Dat is uiteraard een eerste vereiste, maar een goede boekhouder is ook op de hoogte van de actuele fiscale wet- en regelgeving. Zo is het ook belangrijk dat een boekhouder gevraagd, maar zeker eveneens ongevraagd financieel advies geeft. Bijvoorbeeld als de financiële situatie van je bedrijf daar aanleiding toegeeft.

Eigenschappen goede boekhouder

  • Een goede boekhouder dient bereikbaar te zijn en onderhoudt op periodieke basis contact met je. Een goede boekhouder zorgt voor een tijdige indiening van belastingaangiftes en doet dat nauwkeurig en correct. Een goede boekhouder stelt daarom ook een winst- en verliesrekening en een balans op. Een goede boekhouder denkt mee met je bedrijf en voorziet daarbij in informatie. Bijvoorbeeld als er wetgeving is aangepast. Tot slot werkt een goede boekhouder met een online boekhoudprogramma en geeft jou daarbij toegang tot je eigen boekhouding.

Toch liever een online boekhoudprogramma gebruiken?

  • De meeste startende ondernemers maken een gratis proefaccount aan om de complete boekhouding te kunnen verzorgen in een online boekhoudprogramma. Een online boekhoudprogramma is gemaakt voor zzp'ers, waardoor extra administratie voorkomen kan worden. Online boekhoudsoftware is eenvoudig te gebruiken en de manier voor de boekhouding bijhouden is steeds normaler aan het worden.

Wat zijn de beste boekhoudprogramma's?

  • De beste boekhoudprogramma's hebben wij allemaal opgenomen in een handig overzicht. De online boekhouding kan wel per zzp'er verschillen, omdat niet alle ondernemingen de behoefte hebben aan dezelfde online boekhouding. Zzp'ers hebben in de meeste gevallen te maken met vereenvoudigde boekhouding. Dit is een andere manier van boekhouden, dan bijvoorbeeld mkb'ers hebben. Mkb-bedrijven hebben meestal te maken met dubbel boekhouden.

Is online boekhouden verplicht?

Aan het werken op de laptopNee, online boekhouden is niet verplicht voor zzp'ers. Online boekhouden voor zzp'ers is wel sterk aan te raden. Deze vorm van digitaal boekhouden voorkomt fouten en kan ondernemers veel kostbare tijd besparen. Het doen van de btw-aangifte, het bijhouden van de urenregistratie, het controleren van cijfers en bijvoorbeeld het maken van een factuur kan grotendeels geautomatiseerd worden. Ook het toepassen van de eigen huisstijl of het bijhouden van de rittenadministratie is allemaal mogelijk. De beste boekhoudprogramma's maken alle werkzaamheden gewoon een stuk eenvoudiger. Btw-aangifte doe je bijvoorbeeld met een druk op de knop. Het doen van btw-aangifte is hierdoor eenvoudig. Digitaal boekhouden heeft eigenlijk alleen maar voordelen als zzp'er.

Online boekhoudprogramma uitkiezen

  • Een goed boekhoudprogramma voor zzp'ers is bijvoorbeeld e-boekhouden. E-boekhouden behoort tot het beste boekhoudprogramma, en maakt het boekhouden veel eenvoudiger. Een ander groot voordeel van e-boekhouden, is dat starters de eerste 15 maanden gratis gebruik kunnen maken van het boekhoudprogramma. Het boekhoudprogramma van e-boekhouden is daarnaast voorzien van verschillende extra functionaliteiten die ook later zijn toe te voegen.

Boekhouden met e-boekhouden

  • Ook beschikt e-boekhouden over verschillende extra functionaliteiten, zoals een cursus voor beginners en een gratis helpdesk. Dit alles maakt e-boekhouden tot een van de beste boekhoudprogramma's. Het is wel belangrijk e-boekhouden eerst zelf uit te proberen als zzp'er. Het bijhouden van de administratie is hierdoor eenvoudig. Start direct met uitproberen en ontdek alle voordelen zelf als zzp'er.

Boekhoudprogramma voor zzp'ers

  • iedere zzp'er zal vroeg of laat een keuze moeten maken met betrekking tot de boekhouding. De boekhouding hoort bij ondernemerschap en de boekhouding moet voldoen aan de regels van de Belastingdienst. De meest gebruiksvriendelijke boekhoudsoftware maakt het boekhouden niet alleen eenvoudiger maar ook sneller. Het sneller kunnen bijhouden van de boekhouding is mogelijk door het gebruiken van een zzp boekhoudprogramma.

Juiste boekhoudsoftware uitkiezen

  • Boekhoudsoftware maakt het bijhouden van de gewerkte uren bijvoorbeeld veel eenvoudiger. Daarnaast voorzien boekhoudpakketten in het maken van een automatische bankkoppeling en het eenvoudig doen van de btw-aangifte. Het uitrekenen van de btw-aangifte is met boekhoudsoftware kinderspel. Wij hebben een uitgebreide lijst samengesteld met verschillende boekhoudprogramma's. Vooral voor starters is het belangrijk om de verschillende boekhoudpakketten te vergelijken met elkaar.

Zelf de boekhouding gratis bijhouden

  • Als zzp'er kun je er ook voor kiezen om zelf de boekhouding bij te houden. In dat geval zul je gebruik moeten maken van offline boekhoudsoftware. In de meeste gevallen zul je dan snel uitkomen bij Excel. Met Excel is offline boekhouden mogelijk. Een nadeel van Excel is dat dit niet echt aangemerkt kan worden als een boekhoudprogramma. De meeste boekhoudprogramma's beschikken daarnaast ook over veel meer functionaliteiten. De boekhouding met boekhoudsoftware heeft dan ook de voorkeur. Boekhoudpakketten zijn daarnaast niet kostbaar en voorkomen fouten. Er zijn redelijk veel zzp'ers die afhaken met betrekking tot het onbeperkt factureren. Het onbeperkt factureren is binnen de meeste boekhoudprogramma's mogelijk.

Goed boekhoudprogramma gebruiken

Als zzp'er is het dus belangrijk om gebruik te maken van boekhoudsoftware. Er zijn diverse boekhoudprogramma's die aangemerkt kunnen worden als geschikt programma. De manier van boekhouden maakt de boekhouding voor zzp'ers eenvoudig, en de meeste boekhoudpakketten zijn schaalbaar met de onderneming. Dit voorkomt onnodig overstappen en verhoogt het gebruikersgemak. De kosten voor de verschillende boekhoudpakketten zijn over het algemeen laag. Daarnaast betreft het zakelijke kosten die fiscaal aftrekbaar zijn.

BoekhoudenHet vinden van een goede en vooral betrouwbare boekhouder kan soms lastig zijn. Er zijn wel veel boekhouders actief binnen Nederland.

Het is belangrijk dat je een boekhouder uitzoekt die bij jouw bedrijf past. Een goedkope boekhouder kent meestal beperkingen en je kan hierdoor fiscale voordelen mislopen. Een betrouwbare boekhouder is veel belangrijkder dan de prijs.

Mijnzzp.nl