In principe is er geen vast bedrag vereist om aan de slag te kunnen gaan als zzp’er. Dit betekent dat je theoretisch reeds met één enkele euro kan beginnen. In de praktijk is dat natuurlijk heel wat minder evident. In eerste instantie zal je als beginnende zzp’er wellicht bepaalde investeringen moeten doen. Je hebt wellicht behoeften aan een auto, je moet een computer kopen voor je administratie en wellicht zijn er nog wel enkele andere zaken die je ook moet kopen om je beroep uit te kunnen oefenen. Al deze verschillende aankopen die moeten gebeuren gaan uiteraard gepaard met een bepaalde kostprijs.
Beschik je zelf slechts over een beperkte inbreng? Dan zul je meestal moeten gaan lenen. Dat is tegenwoordig echter niet altijd even eenvoudig. Het oprichten van een nieuwe zakelijke activiteit in een zwaar concurrentiële wereld brengt namelijk heel wat uitdagingen met zich mee. Wil jij de kans op het welslagen van je kredietaanvraag zo optimaal mogelijk houden? Dan kan het van belang zijn om rekening te houden met de aangehaalde tips op deze pagina.
Inhoudsopgave
Hoeveel heb je echt nodig om te kunnen starten?
• Zakelijk krediet voor jouw opstart als zzp’er
Hoeveel heb je echt nodig om te kunnen starten?
Bovenstaande vraag mag je gerust ettelijke keren lezen. De nadruk ligt in deze vraag namelijk op het woordje ‘echt’. Met andere woorden, wat is het bedrag dat je absoluut ter beschikking moet hebben om met je professionele activiteit te kunnen beginnen. Daarbij moet er meteen ook een tweede vraag worden gesteld. Hoeveel eigen vermogen heb je namelijk zelf in je activiteit te investeren? Voor het merendeel van de zzp’ers geldt dat ze reeds enige tijd nadenken over het opstarten van hun eigen zakelijke activiteit. Dat is goed, want dat betekent dat de kans groot is dat je ook al even wat geld opzij hebt weten te zetten om in je nieuwe onderneming te stoppen.
We gaan er in dit geval even vanuit dat je een bedrag nodig hebt van 15.000 euro om jouw zakelijke activiteit te kunnen starten. Daarbij is er sprake van 5.000 euro aan eigen middelen. Dit betekent dat er voor de resterende 10.000 euro aan vereist kapitaal nog naar een oplossing dient te worden gezocht.
Zakelijk krediet voor jouw opstart als zzp’er
De 10.000 euro die je nog nodig hebt bovenop de 5.000 euro eigen kapitaal zal je wellicht bij een kredietverstrekker willen halen. Dat is een logische gedachte, alleen is het zo dat je wel met een degelijk kredietdossier op de proppen zal moeten komen. Heb je dat dossier niet? Dan is de kans ongelofelijk groot dat je aanvraag zal worden afgekeurd. Wat je zeker zal moeten zien duidelijk te maken aan de kredietverstrekker is:
- 1. Waar het krediet dat je vraagt precies voor zal worden gebruikt en waarom dat noodzakelijk is;
- 2. Hoe je denkt dat jouw bedrijf in staat zal zijn om de aangegane schuld af te betalen;
Deze punten worden in de praktijk altijd aangetoond door middel van een financieel plan. In het meest ideale geval is het zo dat dat wat je gaat kopen met het geleende bedrag een direct rendement kan opleveren. Een zelfstandige zzp’er die behoeften heeft aan een krachtige computer voor videobewerking kan door de bewerkte video’s te verkopen meteen rendement behalen.
De investering in een computer is er dus één die werk creëert en die daadwerkelijk inkomsten in het laatje brengt. Lenen om een kostbare marketingcampagnes te kunnen voeren waarvan het niet zeker is of ze ook daadwerkelijk iets gaat opleveren is dan weer een veel minder goed idee. Wil je dus krediet aanvragen voor de opstart van jouw zakelijke activiteit? Zorg er dan altijd voor dat je met een goede voorbereiding naar de kredietverstrekker stapt.
Startende zzp'ers kunnen op verschillende manieren in aanmerking komen voor financiering.
Wel is het verstandig om in dat geval ook een ondernemingsplan te maken. Dit is meestal ook nodig om in aanmerking te komen voor krediet.
Lees ook ons artikel: aandachtspunten bij verkrijgen bedrijfsfinanciering
Mijnzzp.nl