Het sociaal akkoord dat werd gesloten tussen de vakbonden enerzijds en de werkgevers anderzijds heeft gezorgd voor heel wat verwarring onder zzp'ers. In het akkoord wordt namelijk gesproken over het hanteren van een tarief van 30 à 35 euro per uur. Meteen werd de vraag gesteld of dit tarief nu als het ware door elke zzp'er kan worden afgedwongen. Het antwoord lees je in dit artikel.
Inhoudsopgave
• "Geen minimumtarief"
Echt zelfstandig of niet?
• Uurtarief en eigen baas
• Waar ligt de bewijslast?
"Geen minimumtarief"
Om, maar meteen met de deur in huis te vallen, onder meer bij monde van VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen werd diverse malen aangehaald dat het bedrag van 30 à 35 euro niet moet worden aanzien als een minimumtarief. Het waren verschillende media die dit bericht de wereld in hadden gestuurd. Daardoor ontstond het vermoeden dat dit bedrag het uurloon zou worden dat straks door alle zzp'ers automatisch gevraagd zou kunnen worden. Dit uiteraard op voorwaarde dat de politiek zich met het voorstel akkoord zou verklaren.
Bovenstaande is dus echter niet juist. In het akkoord van de SER is er namelijk geen sprake van het woord "minimumtarief". Wel is het zo dat er melding wordt gemaakt van een tarief onder het maximumdagloon van 30 à 35 euro per uur. Voor dit tarief geldt dus dat ze helemaal niet moet worden beschouwd als een harde ondergrens, maar wel als een soort van markeringspunt. Het gaat dan ook eigenlijk om een soort van norm waar zzp'ers zich op kunnen baseren. Dit gezegd hebbende is het dus zeker niet verboden om voor de diensten die jij als zzp'er presteert een bedrag aan te rekenen dat lager is gelegen.
Echt zelfstandig of niet?
Eigenlijk is het zo dat de norm vooral over een juridisch karakter zal beschikken. Ze moet er dan ook eigenlijk vooral voor gaan zorgen dat het eenvoudiger wordt om te gaan bepalen vanaf welk ogenblik de Belastingdienst gaat controleren of er wel echt sprake is van een zelfstandige activiteit of eerder van een verkapt dienstverband. Voor deze laatste categorie geldt dat er in de praktijk ook vaak naar wordt verwezen als zijnde schijnzelfstandigheid.
Uurtarief en eigen baas
Op het ogenblik dat een zzp'er een uurtarief hanteert van meer dan 30 à 35 euro zou er volgens de SER vanuit kunnen worden gegaan dat de persoon in kwestie bewust eigen baas is. Op het ogenblik dat de verdiensten lager uitvallen dan dit bedrag zou dat reden kunnen zijn om te twijfelen. Met andere woorden, het is voor zzp'ers ook nu nog steeds mogelijk om minder dan 30 euro per uur te vragen als vergoeding, alleen loop je dan het risico dat de Belastingdienst jouw dossier wat strenger onder de loep gaat nemen.
Hoe bepaal ik mijn zzp uurtarief:
Waar ligt de bewijslast?
Er werd gelukkig bij het uitwerken van het akkoord ook gedacht aan het beschermen van de zelfstandigen. Om zzp'ers te kunnen beschermen werd er dan ook bepaald dat de bewijslast bij de opdrachtgever is gelegen. Met andere woorden, het is de opdrachtgever die zal moeten kunnen aantonen dat de ingehuurde zzp'er geen werknemer is. Wanneer hij dit niet kan zullen er alsnog premies verschuldigd zijn. Dit creëert sowieso heel wat extra perspectief voor zzp'ers. Op het ogenblik dat zij van mening zijn dat ze eigenlijk in dienst moeten worden genomen hebben zij de mogelijkheid om dit via de rechter te gaan afdwingen. De opdrachtgever zal in dat geval moeten aantonen dat deze personen met recht en rede een zelfstandige activiteit uitoefenen.
Startende zzp'ers kunnen het beste gebruikmaken van een boekhoudpakket. Hiermee kun je eenvoudig zelf berekenen welk uurtarief je moet hanteren.
Het is belangrijk om rekening te houden met alle kosten en belastingen. Dit heeft direct invloed op het uurtarief.
Lees ook ons artikel: Pas je zzp tarief aan de inflatie aan
Mijnzzp.nl