Droom je er wel eens van om je eigen bedrijf te beginnen en alle touwtjes zelf in handen te hebben? Dan ben je zeker niet de enige. Het is echter van groot belang dat je over de juiste instelling en competenties beschikt. Ondernemerschap is zeker niet voor iedereen weggelegd, hoewel er wekelijks duizenden mensen zich bij de kamer van koophandel inschrijven. Een aantal van hen stopt al snel, omdat het runnen van een eigen bedrijf veel complexer is dan ze aanvankelijk dachten. Dit wordt vaak onderschat.
Een eigen bedrijf starten als ondernemer is zeker niet voor iedereen weggelegd. Het ondernemerschap is namelijk meer dan het alleen kunnen van een vaardigheid. Als ondernemer moet je ook als individu beschikken over de juiste competenties. Denk bijvoorbeeld aan het netwerken, kansen inzien, problemen aanpakken en de gedrevenheid om je bedrijf tot een succes te maken. Ook het initiatief nemen is belangrijk als ondernemer. Geld verdienen alleen is niet genoeg om succesvol ondernemer te worden.
Inhoudsopgave
• Is ondernemen iets voor jou?
• Een eigen bedrijf starten
Meer dan fulltime werken
• Achter je geld aan gaan
Is ondernemen iets voor jou?
Het is belangrijk om eerst voor jezelf te bepalen of het ondernemerschap wel bij je past. Als zzp'er krijg je ook te maken met de mindere kanten van het ondernemen, zoals het constant opnieuw moeten binnenhalen van nieuwe klanten, klanten die niet betalen en alle financiële onzekerheden die daarbij komen kijken. Daarnaast valt de vrijheid die je hebt als zelfstandig ondernemer vaak tegen. Niet iedereen kan hiermee omgaan.
Een eigen bedrijf starten
Als startende ondernemer is het belangrijk dat je je realiseert dat er veel meer bij het starten van een bedrijf komt kijken dan alleen het uitvoeren van een dienst of het verkopen van een product. Denk bijvoorbeeld ook aan het bijhouden van de financiële administratie. Als ondernemer is het belangrijk dat je administratie op orde is en niet vervaagt. Voor ondernemers kan het bijhouden van de boekhouding en alle bijkomende administratieve werkzaamheden veel werk zijn.
Meer dan fulltime werken
Als je een bedrijf start dan ben je daar veel tijd mee kwijt. Veel meer tijd dan het gemiddelde aantal uren in loondienst. Je bent vooral in het begin 24/7 met je onderneming bezig om je bedrijf succesvol van de grond te krijgen. Je werk stopt namelijk niet en dat betekent dat je ook vaak in de avonduren en in het weekend nog bezig bent met je bedrijf.
Heb je bovendien al aan vrije dagen gedacht of aan je vakantie? In loondienst staan het aantal dagen vast en zijn er de nationale feestdagen, waarop je vrij hebt. Als startende ondernemer is dat niet zo vanzelfsprekend. Het is niet voor niets dat er zzp'ers zijn die te veel stress hebben. Ben jij bereid om alles te geven voor je bedrijf, dan is het belangrijk om jezelf wel in acht te nemen.
‘‘Ondernemen is niet voor iedereen geschikt: er moet sprake zijn van passie.’’
Achter je geld aan gaan
In loondienst komt het loon iedere maand automatisch op je bankrekening, maar dat is als je zzp'er bent niet het geval. Je krijgt dan ook vroeg of laat te maken met klanten die te laat betalen. Je moet er dan ook goed op letten dat je niet zelf met je bedrijf in de financiële problemen komt. Daarom is het aan te raden om een strak beleid te voeren met duidelijke voorwaarden aangaande de betalingen.
Blijft een betaling uit? Neem dan direct actie en stuur een herinnering en daarna direct een aanmaning als er nog niet wordt betaald. Het is heel vervelend om achter je eigen geld aan te gaan, maar als zzp'er ontkom je daar af en toe niet aan. Ondernemen is uiteraard niet voor iedereen geschikt, maar als je er vertrouwen in hebt dan is het wel jouw bedrijf dat je tot een succes kan maken. Een ander belangrijk punt is dat je zelf de boekhouding zal moeten bijhouden.
Het is zeker niet zo dat iedereen geschikt is om ondernemer te worden. Je moet beschikken over de juiste instelling en passie.
Ook moet je beschikken over de juiste competenties, naast kennis. Het runnen van een eigen onderneming kost in de meeste gevallen veel tijd en energie.
Lees ook ons artikel: Hoe begin ik met boekhouden?
Mijnzzp.nl