De jaarafsluiting zzp komt weer in zicht met het einde van een boekjaar en het begin van een nieuw jaar. Het is voor jou niet verplicht om een jaarafsluiting zzp uit te voeren, maar zeker wel handig. Overigens ben je als ondernemer natuurlijk wel gewoon verplicht om een administratie te voeren. De jaarafsluiting maakt onderdeel uit van de jaarrekening en voorziet in verschillende voordelen. Het met een schone lei opnieuw beginnen en bijvoorbeeld de zakelijke rekening boekhoudkundige opschonen is natuurlijk prettig voor het nieuwe jaar. Als zzp'er hoef je geen jaarrekening te maken voor de Belastingdienst. De jaarafsluiting heeft in dit geval betrekking op het maken van de winst- en verliesrekening. Dit kan eenvoudig met een goed online boekhoudprogramma. Een jaarafsluiting voor zzp'ers is niet verplicht.
Inhoudsopgave
• Foutjes ontdekken in de administratie
• Alle informatie beschikbaar voor de aangifte inkomstenbelasting
IB aangifte doen
• Inzicht in financiën
Waar bestaat de jaarrekening uit?
• Nieuw boekjaar
• Privé-uitgaven gedaan vanuit de onderneming?
Goed boekhoudpakket gebruiken
• Aantal handige tips voor de boekhouding
Foutjes ontdekken in de administratie
De jaarafsluiting zzp biedt onder meer als voordeel dat het een handig middel is om te controleren of je administratie wel klopt. Komt het saldo in je boekhouding bijvoorbeeld overeen met het saldo op je zakelijke bankrekening? Als je een foutje ontdekt, heb je nu nog de mogelijkheid om deze te herstellen. De winst- en verliesrekening en de balans vormen wat dat betreft je leidraad. Voor de balans kun je de ingevulde beginbalans van het vorige boekjaar als uitgangspunt hanteren. Het maken van de winst- en verliesrekening doe je overigens niet alleen voor de aangifte inkomstenbelasting.
De winst- en verliesrekening maakt ook het resultaat voor jezelf inzichtelijk van het afgelopen jaar. Hierdoor kun je op de juiste manier bepalen of je goed bezig bent. Tijdens de jaarafsluiting kun je bijvoorbeeld concluderen dat investeringen wel of niet de moeite waard zijn geweest. Dit heeft ook weer te maken met het eigen vermogen op de balans. Wellicht dat je volgende jaar bepaalde zaken anders of beter moet aanpakken. Deze informatie haal je onder andere uit de financiële cijfers. De jaarafsluiting maakt je het liefst op of rond 31 december. Heb je hulp nodig, dan kun je hiervoor ook een goede boekhouder raadplegen. Zo weet je zeker dat je optimaal gebruikmaakt van alle fiscale voordelen.
Alle informatie beschikbaar voor de aangifte inkomstenbelasting
De jaarafsluiting zzp voorziet in nog een groot voordeel en dat is dat alle informatie voor de aangifte inkomstenbelasting IB direct beschikbaar is. Je hoeft niet met de rekenmachine alles uit te rekenen als je een online boekhoudprogramma hebt. Daar staan alle gegevens namelijk al in als je de boekhouding door het jaar heen steeds netjes hebt bijgehouden. Kijk ook nog even welke kosten er in het oude jaar nog te boeken zijn om de winst uit onderneming te verlagen om minder belasting af te dragen. De aangifte inkomstenbelasting moet kloppen en kan gezien worden als financieel eindverslag of als financiële jaarafsluiting.
IB aangifte doen
Het is mogelijk om met boekhoudsoftware de aangifte inkomstenbelasting op te maken en in te dienen bij de Belastingdienst. Dit is alleen mogelijk voor zzp'ers met een eenmanszaak zonder personeel. Een boekhoudpakket moet hiervoor over de module Automatische Winstaangifte beschikken. Overigens moet de aangifte inkomstenbelasting niet betalen met de zakelijke rekening. De aangifte inkomstenbelasting is een privékwestie. De benodigde gegevens zijn wel afhankelijk van de inkomsten
Inzicht in financiën
De jaarafsluiting zzp biedt een schat aan informatie betreffende je financiële positie. Kijk maar eens wat er uitgegaan is naar privéboekingen of welke uitgaven een grote kostenpost vormen. Je kan zo ontdekken of je meer geld uitgeeft dan dat je via je bedrijf aan inkomsten ontvangt. Het inzicht biedt in elk geval de mogelijkheid om daarop bij te sturen als dat nodig mocht zijn. Geef je bijvoorbeeld te veel uit dan kan je kijken op welke kosten je in het nieuwe jaar kan besparen. Komt er meer binnen dan je uitgeeft dan is het ideaal om op de ingeslagen weg voort te gaan. Houd je de boekhouding nog bij met de hand? Maak het je in het nieuwe jaar dan gemakkelijker en ga gebruikmaken van boekhoudsoftware. Dat scheelt je echt een hoop tijd en voorkomt veelgemaakte fouten.
Waar bestaat de jaarrekening uit?
Een jaarrekening bestaat uit een balans, een winst- en verliesrekening en een toelichting op beide. Bij een eenmanszaak hoef je geen jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Iedere zzp'er doet er verstandig aan een jaarbalans, een winst- en verliesrekening en een toelichting op te stellen. Een toelichting of jaarverslag is overigens niet verplicht als zzp'er.
De jaarafsluiting zzp biedt ondernemers een aantal voordelen. De informatie die je verkrijgt kan je helpen je bedrijf waar nodig aan te passen. Je kunt het ook gebruiken om je aangifte inkomstenbelasting in te dienen. Het is verder niet wettelijk verplicht, echter is de belastingaangifte hierdoor wel eenvoudiger. Ook een balans opstellen voor jezelf is wel zo prettig. Het is dus niet verplicht een jaarafsluiting uit te voeren, maar het is zeker nuttig. Het bijhouden van de boekhouding is wel wettelijk verplicht voor alle ondernemers.
Nieuw boekjaar
Het jaar afsluiten maakt het voor jezelf mogelijk om een nieuw boekjaar te openen. Zo begin je met een schone lei en kun je opnieuw beginnen met je boekhouding. Je moet er wel rekening mee houden dat je bepaalde uitgaven in het nieuwe jaar niet kunt declareren als ze in het vorige jaar al gedeclareerd zijn. De jaarafsluiting is ook een goede gelegenheid om over het afgelopen jaar na te denken. Wat ging er goed? Wat kan er verbeterd worden? Het afronden van boekhouding is dus vooral voor jezelf nuttig.
Privé-uitgaven gedaan vanuit de onderneming?
Heb je het afgelopen boekjaar privé opnames of privé uitgaven gedaan vanuit het bedrijf? Of heb je geld aan het bedrijf geleend? In dat geval is het belangrijk om dit onderscheid in je jaarrekening te maken. Dit geeft een nauwkeuriger beeld van de financiële positie van je bedrijf. Pas ook op met de privé auto, de zakelijke kilometers en de uiteindelijke jaarafsluiting.
In sommige gevallen kan het raadzaam zijn om de concept cijfers eerst te overleggen met de boekhouder of accountant voordat je belastingaangifte doet. Het jaar netjes afsluiten is natuurlijk belangrijk als zzp'er. Heb je als zzp'er te maken met een zakelijke auto? Dan is het belangrijk om de bijtelling te berekenen. Wil je geen bijtelling voor de zakelijke kilometers dan moet je een rittenadministratie bijhouden voor de zakelijke auto. Zie onze calculator voor het berekenen van de bijtelling.
Bijtelling zakelijke auto berekenen
Goed boekhoudpakket gebruiken
Een boekhoudpakket gebruik je niet alleen voor de btw-aangifte. De verplichte btw-aangiftes indienen werkt wel eenvoudig door middel van online boekhouden. Ook kun je netjes de ontvangen btw apart zetten in een duidelijk overzicht. Boekhoudsoftware is op veel meer manieren handig en werkt daarnaast ook gewoon sneller. Heb je bijvoorbeeld investeringen gedaan voor het bedrijf? Je bent verplicht om investeringen op de balans te zetten van de onderneming. De Belastingdienst beschouwt alle aankopen boven de 450,- euro als een investering en dit mag je niet in één keer afboeken. Een boekhoudprogramma helpt je met het berekenen van de afschrijving en de boekwaarde. Zie ook onze handige tool hiervoor.
Afschrijving en boekwaarde berekenen
Aantal handige tips voor de boekhouding
Tijdens de jaarafsluiting kun je als zzp'er wellicht nieuwe mogelijkheden ontdekken. Hiervoor zul je meestal een investering moeten doen. Dit kan in tijd zijn, maar ook in eigen vermogen of extern krediet. Een investering doe je meestal voor meerdere jaren en daarom is het belangrijk de gemiddelde boekhoudkundige rentabiliteit te berekenen. Door het berekenen van de rentabiliteit kun je inzichtelijk maken hoeveel rendement je kunt behalen met een investering en of het eigen vermogen hierdoor zal toenemen. Zie hiervoor onze calculator.
Het laten maken van een jaarrekening is niet verplicht als zzp'er. Het is wel raadzaam om minimaal een jaarafsluiting te maken. Hierdoor krijg je beter inzicht hoe je er financieel voorstaat.
De jaarrekening is een belangrijk controlemiddel om eventuele fouten in de boekhouding te herstellen. Het opstellen van een jaarafsluiting voor zzp'ers is zoals eerder aangegeven niet verplicht.
Mijnzzp.nl