Veel Nederlanders denken dat het niet mogelijk is om een ZZP bedrijf te verkopen, wat komt door het solistische karakter van zo’n onderneming. In veel gevallen is dit helemaal niet het geval. Er zijn dus echt wel opties om een ZZP bedrijf te verkopen als dit gewenst wordt. Alhoewel zo’n onderneming een individueel karakter heeft is het alsnog wel verkoopbaar dus. Dit is met name het geval als het bedrijf al een tijd actief is binnen een bepaalde markt. Hierdoor is een specifiek waarde omgebouwd, waardoor je ZZP bedrijf verkopen echt wel mogelijk is.
Verkoopbaar maken
Een ZZP’er heeft meestal specifieke kennis, wat hij of zij heeft opgedaan door jarenlang aan het werk te zijn hiermee. Deze waarde zit meestal in het hoofd van de ondernemer, waardoor het dus lastig is om over te dragen. Daarentegen kan het resultaat van de inzet wel verkoopbaar zijn, net zoals de middelen waarmee de ZZP’er de successen behaald heeft. Om ervoor te zorgen dat een ZZP bedrijf verkocht kan worden is het belangrijk om de waardevolle activa vast te leggen. Deze activa is meestal immaterieel. Waarden als ervaring, kennis, reputatie, et cetera moeten concreet worden gemaakt, anders zijn ze niet overdraagbaar. In principe moet de gehele bedrijfsvoering digitaal of fysiek worden vastgelegd. Dit kan met behulp van een verkoopmemorandum, waardoor het bedrijf tastbaar gemaakt wordt. Volledige transparantie is hierbij essentieel.
Overdracht
Bij het daadwerkelijk overdragen van een ZZP bedrijf moet rekening gehouden worden met de bedrijfsvorm. Gaat het om een BV? De aandelen worden dan via de notaris overgedragen van eigenaar. Bij een eenmanszaak is een notaris niet noodzakelijk, al kan het inschakelen van een advocaat en een accountant wel verstandig zijn. Ook kan er sprake zijn van gevoelige zaken bij het wisselen van eigenaar. Een geheimhoudingsplicht kan dan vastgelegd worden in de overdracht. Dit wordt opnieuw opgenomen in het verkoopmemorandum, waarin specifiek beschreven wordt welke informatie niet naar buiten gebracht mag worden. Ook de consequenties van een overtreding zullen in het verkoopmemorandum komen te staan. Uiteraard moet de overdracht ook gemeld worden bij de Kamer van Koophandel, terwijl de Belastingdienst ook geïnformeerd moet worden. De Fiscus zal de overdracht verrekenen met de overdragende eigenaar met behulp van de inkomstenbelasting.
Waarom?
Mogelijk zul je niet helemaal begrijpen waarom het interessant kan zijn om een ZZP bedrijf over te nemen. Dit komt met name doordat de waarde van een bestaande onderneming onderschat wordt. Qua prijs zal dit zeker niet veel hoger liggen dan de opstartkosten van een volledig nieuw bedrijf. Die extra investering zal daarentegen het wel zeker waard zijn, want het overnemen van een onderneming heeft een enorme toegevoegde waarde: je springt op een rijdende trein. Dit komt natuurlijk doordat het bedrijf al een bekende naam en reputatie heeft. Ook zal er mogelijk een klantenkring opgebouwd zijn, terwijl je tevens kunt beschikken over de bedrijfsmiddelen. Als je zelf een ZZP bedrijf opstart dan moet je dit allemaal zelf regelen, wat in de meeste gevallen zomaar een paar jaar kan duren.
In samenwerking met bedrijventekoop.nl
Mijnzzp.nl