Team Mijnzzp

Eigen website maken

Steeds meer mensen beginnen hun eigen website. Hier kunnen allerlei redenen achter zitten. Denk dan bijvoorbeeld aan een plek om je kunstwerken aan de wereld te laten zien of om je bedrijf online op de kaart te zetten. Echter heb je voordat je begint al meteen te maken met een groot dilemma. Kies je er namelijk voor om een modulair systeem voor je website te gebruiken of ga je je website in elkaar zetten door te coderen? In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van beide opties en wat de juiste keuze is.

Wat een modulair systeem is

In de eerste plaats is het goed om te weten wat een modulair systeem is. Dit is een speciaal type websitemaker, waarmee je zelf een website kunt maken zonder geavanceerde voorkennis. Je selecteer een bepaald type blok voor je website, om dit vervolgens op de pagina te plaatsen. Denk dan bijvoorbeeld aan een blok waarin je een foto portfolio kunt zetten of een blok voor als je een blogpagina schrijft. Hierbij kun je zelf ook bepalen waar op de site een bepaald blok komt door het simpelweg ergens naartoe te slepen.

Wat coderen inhoudt

Ten tweede hebben we coderen. Dit houdt in dat je een website echt vanaf het begin opbouwt door bepaalde codes in te vullen en zo de pagina te manipuleren naar het resultaat dat je wilt. Hierbij zijn er meerdere soorten codeertalen waaruit je kunt kiezen, zoals HTML, JavaScript, CSS, etc.

De voordelen van een modulair systeem

Gebruiksvriendelijk

Een modulair systeem is super gebruiksvriendelijk. Het is ontworpen om het bouwen van een website makkelijker te maken, vooral als je niet technisch bent ingesteld. Met simpele drag-and-drop functionaliteiten kan iedereen in een mum van tijd een professionele uitstraling creëren. Je hoeft je geen zorgen te maken over ingewikkelde codes of systemen. Bovendien hebben veel van deze systemen ingebouwde sjablonen die je eenvoudig kunt personaliseren. Of je nu een persoonlijke blog of een zakelijke website wilt maken, het modulaire systeem stelt je in staat om snel en zonder stress een geweldige site op poten te zetten.

Snel

Ten tweede is het een groot voordeel dat een modulair systeem supersnel is. Je hoeft immers niet de hele tijd te testen of een bepaalde code werkt. In plaats daarvan kun je vliegensvlug verschillende blokken uitproberen om te kijken wat je wel en niet bevalt. Hierdoor ben je ontzettend weinig tijd kwijt. Met name als je als ondernemer al meer dan genoeg aan je hoofd hebt is dit super handig, want zo kun je binnen een uur al een simpele site bouwen die aan al je eisen voldoet.

Makkelijk up te daten

Een modulair systeem is ook zeer eenvoudig te updaten. Stel je voor, je hebt net een nieuw product of dienst die je wilt toevoegen aan je website. Met een modulaire opzet is dit een kwestie van enkele minuten. Je kunt gemakkelijk nieuwe elementen invoegen of bestaande aanpassen, zonder dat je je druk hoeft te maken over het doorbreken van de structuur of het opnieuw coderen van je site. Het is alsof je met blokken speelt; je kunt telkens weer iets nieuws creëren of veranderen, altijd met de zekerheid dat het eindresultaat precies is zoals jij het wilt. Daardoor kun je je website moeiteloos actueel en relevant houden!

Opschaalmogelijkheden

Een van de meest aantrekkelijke aspecten van een modulair systeem is hoe gemakkelijk je kunt opschalen. Stel je voor, je bedrijf groeit en je website moet meegroeien. Het modulaire systeem maakt dit proces stressvrij. Je kunt eenvoudig extra functies of pagina's toevoegen zonder je zorgen te maken over het opnieuw opbouwen of ontwerpen van je hele website. Je bouwt gewoon voort op wat er al is. En het beste deel? Het integreert naadloos met je bestaande content. Je kunt erop rekenen dat een modulair systeem klaar staat om met je mee te groeien.

Flexibiliteit

Wat een modulair systeem ook zo aantrekkelijk maakt, is de ongeëvenaarde mate van flexibiliteit die je ermee hebt. Stel je voor dat je de lay-out van je website wilt aanpassen of nieuwe, dynamische elementen wilt invoegen: meestal is dit een nogal ingewikkelde ingreep. Maar met een modulair systeem heb je het in een paar muisklikken voor elkaar. Je kunt wijzigingen doorvoeren zonder dat je je zorgen hoeft te maken over technologische hordes. Het lijkt een soort magische puzzel waarbij elk stuk perfect past, hoe je het ook schuift of draait. Doordat je zo snel en efficiënt aanpassingen kunt maken, houd je meer tijd over voor de creatieve aspecten van je onderneming. Dit betekent dat je altijd een actuele en aansprekende online aanwezigheid kunt behouden die aansluit bij de laatste trends en behoeften van je klanten.

Veel ondersteuning

Ondanks de flexibiliteit en het gebruiksgemak van het systeem zal je altijd tegen bepaalde issues oplopen. Daarom is het een geruststellende gedachte dat je kunt rekenen op een overvloed aan ondersteuning. Of je nu een beginner bent die net aan de slag gaat of een ervaren gebruiker die specifieke aanpassingen wil doen, er is altijd wel ergens hulp te vinden. Online communities, uitgebreide handleidingen en klantenservice staan tot je beschikking om je door elk probleem heen te loodsen. Het is alsof je een heel team van technische experts achter je hebt staan, klaar om je te helpen op elk moment dat je het nodig hebt. Hierdoor kun je met een gerust hart experimenteren en je creativiteit de vrije loop laten, wetende dat er hulp binnen handbereik is als je het nodig hebt.

De nadelen van een modulair systeem

Niet oneindig flexibel

Het grootste nadeel van een modulair systeem is dat het niet oneindig flexibel is. Laten we wel wezen, in 99% procent van de gevallen heb je met een modulair systeem precies wat je wilt. Alleen in specifieke gevallen kan het zo zijn dat er voor een bepaald doeleinde geen blok bestaat. Vraag je daarom goed af of je specifieke eisen voor een website hebt voordat je voor een modulair systeem kiest.

Afhankelijkheid

Wanneer je werkt met een modulair systeem, kun je niet om de afhankelijkheden heen. Dat is niet per se slecht, maar het is iets om rekening mee te houden. Je streeft naar eenvoud en gemak, maar je moet altijd vertrouwen op de modules en updates van derden. Dit betekent vertrouwen op anderen voor de nieuwste functies en beveiligingsupdates. Toch is het geruststellend om te weten dat deze systemen vaak goed onderhouden worden met regelmatige updates, zodat je veilig en up-to-date blijft. Maar een beetje afhankelijk zijn kan ook voelen als een soort teamwork, waarbij je niet alleen een website bouwt, maar gebruik maakt van de expertise van een bredere community.

De voordelen van coderen

Onbeperkte aanpassingen

Met coderen opent zich een wereld van eindeloze mogelijkheden. Je hebt de vrijheid om elk detail aan te passen en te personaliseren, zodat je unieke oplossingen kunt ontwikkelen die perfect aansluiten bij je visie en behoeften. Dit betekent dat je niet beperkt bent tot vooraf gedefinieerde structuren of modules; je kunt je creatieve ideeën precies realiseren zoals jij het wil. Hierdoor kun je jouw website of project precies laten passen als een op maat gemaakt pak. Uiteraard brengt dit ook de verantwoordelijkheid met zich mee om ervoor te zorgen dat alle onderdelen goed samenwerken, maar dat is juist het avontuur en de voldoening die coderen zo spannend en lonend maken. Het is een tweezijdig zwaard in dit opzicht.

Veel controle

Met coderen heb je de teugels stevig in handen. Het is alsof je jouw eigen meesterwerk schildert zonder dat iemand je vertelt welke kleuren je moet gebruiken. Jij bent de dirigent van je eigen orkest, waarbij elke regel code een noot is die bijdraagt aan het harmonieuze geheel. Deze mate van controle betekent dat je problemen precies kunt aanpakken zoals jij dat wilt, en eindeloze finesse kunt toevoegen aan je project. Dat kan gaan van subtiele ontwerpdetails tot ingewikkeldere functionaliteiten die je systeem precies laten doen wat jij wilt. Natuurlijk kan dit soms pittig aanvoelen, maar de voldoening wanneer alles op zijn plek valt en perfect werkt, maakt het absoluut de moeite waard.

De nadelen van coderen

Een hoge leercurve

Het leren van coderen kan soms aanvoelen alsof je in een achtbaan zit zonder eind. Je begint enthousiast en optimistisch, je vingers dansend over het toetsenbord als een pianist die een nieuw stuk leert. Maar al snel realiseer je je dat er veel meer bij komt kijken dan alleen het leren van een paar coole trucjes. Er zijn momenten waarop je tegen muren aanloopt, bugs die maar blijven hangen, en concepten die zich niets aantrekken van de wetten van logica en gezond verstand. Het kan een ontmoedigende reis zijn, want er is vaak sprake van een steile leercurve die geduld en doorzettingsvermogen vereist. Echter biedt elke uitdaging die je tegenkomt een kans om te groeien en te leren.

Tijdsintensief

Coderen is niet iets wat je even snel doet zoals het zetten van een kopje koffie. Het is een tijdrovende onderneming waar je gaandeweg leert om elke regel code te koesteren. Je merkt al gauw dat het bijhouden van de laatste updates, het bijspijkeren van je vaardigheden en het doorgronden van complexe programma's je meer tijd kost dan je had gedacht. Tussen het oplossen van bugs en het optimaliseren van functies door, kan een hele dag zo voorbij vliegen. Dit kan soms overweldigend aanvoelen. Hoe meer zorg en aandacht je erin stopt, des te mooier het eindresultaat uiteindelijk echter zal zijn.

Veel onderhoud en updates nodig

Updates en onderhoud zijn de geheime ingrediënten die ervoor zorgen dat je projecten blijven draaien als een geoliede machine. Elke nieuwe update brengt uitdagingen met zich mee, maar ook de kans om je vaardigheden verder te ontwikkelen en je creativiteit te stimuleren. Software is net als een goed boek dat nooit uit is; er valt altijd iets te herschrijven, te verbeteren of gewoon te verfraaien. Dat betekent soms een nachtje doorhalen of een weekendje puzzelen om alles op rolletjes te laten lopen.

Voor wie welke optie het beste is

Nu je zowel de voor- en nadelen kent van beide systemen, vraag jezelf waarschijnlijk af voor wie welke optie het beste is. Over het algemeen is het zo dat je beter voor een modulair systeem kunt kiezen. Dit komt doordat de meeste mensen niet kunnen coderen en hierdoor niet zelf een mooie website kunnen bouwen. Ook voor mensen die weinig tijd hebben is een modulair systeem veruit de beste keuze. Beschik je echter over ontzettend specifieke eisen voor je website? Of ben je een kei in coderen doordat je een web ontwikkelaar bent? Dan is een modulair systeem niet zo waardevol en is coderen een prima alternatief.

Waar je op moet letten met een modulair systeem

Hopelijk ben je erover uit dat een modulair systeem voor je website de beste keuze is. Echter zijn er wel degelijk zaken waar je op moet letten als je voor dit systeem hebt gekozen. Het belangrijkste is dat je voor een websitebouwer kiest met een modulair systeem die een goede reputatie heeft. Hierdoor weet je immers zeker dat de kwaliteit van het systeem goed in elkaar zit en je zo je website snel op kunt zetten. Ook is het goed om te kijken naar welke soorten abonnementen je kunt afsluiten bij een websitebouwer om er zeker van te zijn dat je toegang krijgt tot alle blokken.

Waar je op moet letten met coderen

Tot slot is het goed om te weten waar je op moet letten wanneer je voor de codeerroute kiest. Allereerst dien je elk stukje code te controleren voordat je het plaatst. Hierdoor voorkom je dat je website straks een spaghetti van codeerfouten bevat die je onmogelijk allemaal kunt vinden. Daarnaast dien je te bepalen welke codeertalen je toe wilt passen. Begin verder ook altijd met de backend van je site bouwen voordat je met de rest aan de slag gaat. Op deze manier heb je de structuur gevonden om een zelf gecodeerde website te bouwen.

In samenwerking met strato.nl

Mijnzzp.nl