Heb jij ook weleens te maken met klanten die lang wachten met het betalen van hun facturen? Erg vervelend, zeker wanneer je je in een periode bevindt waarin je over het algemeen minder inkomsten genereert. Als zzp’er kun je in zo’n geval gebruikmaken van factoring.
Wat is factoring?
Bij factoring neem je een derde partij - een factormaatschappij - in de arm om je facturen uit te laten betalen. De factormaatschappij betaalt de factuur meestal binnen 24 uur aan je uit, zodat je niet meer afhankelijk bent van de betalingstermijn van 30 dagen. Zo heb je als ondernemer zekerheid dat je altijd kort na het leveren van je product of dienst ook daadwerkelijk inkomsten ontvangt.
Het gemak van factoring
Factoring biedt je veel voordelen. De factormaatschappij neemt je debiteurenbeheer over, zodat jij zelf niet achter je debiteuren aan hoeft met herinneringen of zelfs aanmaningen. De tijd die je jezelf hiermee bespaart, kun je weer besteden aan wat je het liefst doet: ondernemen.
Past factoring bij jou?
Voordat je met factoring begint, moet je eerst goed uitzoeken of het bij jou als zzp’er past. Er zijn namelijk kosten aan verbonden. Je betaalt de factormaatschappij tussen de 4% en 6% van het factuurbedrag. Hier komen soms ook nog extra servicekosten bovenop.
Daarnaast hanteren factormaatschappijen een strakke betalingstermijn en houden hierbij geen rekening met bijzondere omstandigheden bij jouw klanten. Dit kan slecht zijn voor de relatie met je klanten en voor de reputatie van je onderneming.
Als factoring iets voor je is, moet je nog bepalen welke vorm het beste bij je situatie past: traditionele of American factoring
Traditionele factoring
Bij traditionele factoring neemt de factormaatschappij je hele debiteurenbeheer en facturatie over. Je gaat een langdurig contract aan met de factormaatschappij en betaalt hen een vast bedrag of percentage van je omzet voor hun service.
Voordat je kunt beginnen met traditionele factoring moet je als zzp’er aan bepaalde eisen voldoen: je onderneming moet een bepaalde omzet halen, of minimaal drie jaar bestaan. Het zogeheten debiteurenrisico blijft bij jou als ondernemer liggen. Traditionele factoring is dus ook voornamelijk interessant als je maandelijks met je bedrijf een groot aantal facturen stuurt.
American factoring
Als je zelf meer zeggenschap wilt houden over je debiteurenbestand en facturatie, kun je beter kiezen voor American factoring. Bij American factoring zit je namelijk niet aan een langdurig contract vast, maar kies je zelf welke facturen je door de factormaatschappij wilt laten uitbetalen. De factormaatschappij neemt het debiteurenrisico over.
Ook bij deze vorm van factoring betaal je een percentage van het te betalen factuurbedrag. Je onderneming hoeft niet aan bepaalde eisen te voldoen, zoals het halen van een bepaalde omzet of een bestaanstermijn. Hierdoor is American factoring toegankelijker voor startende ondernemers en zzp’ers.
Een nadeel van American factoring is dat de factoraar niet verplicht is om facturen van je over te nemen. Ze kunnen dit weigeren als je klant niet kredietwaardig is, waardoor je alsnog met de factuur blijft zitten. Desondanks is American Factoring de meest gebruikte vorm van factoring.
In samenwerking met Knab.nl
Mijnzzp.nl