Je wilt gaan ondernemen en een eigen bedrijf starten. Steeds meer mensen kiezen ervoor om zzp'er te worden en om als zzp’er een webshop te openen. Bij een webshop komen een hoop dingen kijken. Van het maken van de webshop zelf tot aan het complete logistieke proces. Nu zijn er een hoop mooie oplossingen om toch met beperkte middelen een webshop te beginnen. Zo kun je bijvoorbeeld de fulfilment compleet uit handen geven. Je kunt dan toch goederen verkopen terwijl je geen producten en voorraad in huis hebt. Maar kan en mag je een webshop vanuit huis starten? Daar geven wij antwoord op in dit artikel.
Inhoudsopgave
Mag ik een webwinkel vanuit huis beginnen?
Is het toegestaan om vanuit huis beginnen?
• Hoe weet ik zeker dat ik mij aan de regels houdt?
Detailhandel vanuit huis
Mag ik een webwinkel vanuit huis beginnen?
De grote vraag is of je überhaupt een webwinkel vanuit huis kunt beginnen. Hoe zit dat met de voorraad van producten en hoe zorg je ervoor dat je kunt leveren? Laat je de bezorgdienst de pakketjes dagelijks ophalen aan de voordeur of breng je de dozen zelf weg naar een depot? Of kies je ervoor om zaken te doen met een distributeur of een groothandel die voor jou de voorraad beheert en ook de pakketjes uit jouw naam naar de klanten verstuurd? Als je het slim aanpakt, kun je een webshop vanuit huis starten. Want als je het goed aanpakt heb je enkel een goede internetverbinding en een computer of een laptop nodig.
Is het toegestaan om vanuit huis beginnen?
Nog belangrijker is de vraag of je een webwinkel vanuit huis mag beginnen en daar zit dan ook de uitdaging. Het verschilt namelijk per gemeente of jij vanuit huis een eigen bedrijf mag starten. Vrije beroepen, zoals architect, advocaat, kunstenaar en huisarts zijn vrijwel altijd toegestaan, maar voor detailhandel gelden andere regels. Waarom? Omdat detailhandel, zoals een webshop voor overlast bij de buren kan zorgen.
Jouw buren vinden het wellicht minder prettig als klanten aan jouw deur pakketjes komen afhalen of als de bezorgdienst dagelijks met een grote bestelwagen of een trailer voor de deur staat om jouw bestellingen op te halen. Of als een groothandel of een distributeur een paar dozen of pallets met producten komt leveren. En de detailhandel neemt een vergroot risico met zich mee, want kostbare goederen zijn interessant voor inbrekers.
Hoe weet ik zeker dat ik mij aan de regels houdt?
Voordat je flinke investeringen doet in het maken van afspraken met distributeurs en groothandels, het bouwen van een webshop en het aanleggen van voorraden, is het goed om eerst bij de gemeente informatie in te winnen. In het bestemmingsplan van jouw woning en woongebied staan vaak de spelregels met betrekking tot het starten van een eigen bedrijf. Hier zou dus in moeten staan of detailhandel wel of niet is toegestaan.
Daarnaast zijn er nog andere zaken waar je rekening mee moet houden, want wanneer detailhandel wordt toegestaan is het weer niet toegestaan om meer dan een derde van de woning te gebruiken voor bedrijfsactiviteiten en mag je bijvoorbeeld geen reclameborden aan de gevel hangen. En sowieso geen overlast bij de buren veroorzaken.
Wanneer detailhandel niet is toegestaan zul je ontheffing bij de gemeente moeten aanvragen, maar in de basis wordt het bestemmingsplan hier niet voor aangepast. Met andere woorden: een webshop vanuit huis starten is dan een stuk lastiger. Daarnaast kan er nog sprake zijn van aanvullende voorwaarden. Vanzelfsprekend mag je thuis wel de administratie en boekhouding bijhouden.
Detailhandel vanuit huis
In de meeste gevallen is detailhandel vanuit huis niet toegestaan. Er zijn in het verleden veel ondernemers geweest die goederen verkochten vanuit huis. Maar deze ondernemers waren in veel gevallen in overtreding en moesten hun activiteiten staken. De gemeente mag, als dat nodig is, strenge maatregelen nemen tegen dit soort overlast, omdat er voor alle betrokkenen relatief veel overlast uit voortkomt. Om problemen te voorkomen is het dus raadzaam om eerst bij de gemeente informatie in te winnen.
Mijnzzp.nl