Er zijn zzp'ers die zich de vraag stellen of ook zij aanspraak kunnen maken op de huurtoeslag of niet. Dat is een goede vraag die we in dit artikel gaan beantwoorden. Op het moment dat je een woning huurt is het mogelijk om aanspraak te maken op zogenaamde huurtoeslag. Of je hier al dan niet voor in aanmerking komt, is afhankelijk van je inkomen evenals je vermogen. Heb je recht op huurtoeslag? Dan zal de hoogte daarvan opnieuw worden beïnvloed door verschillende factoren. Wat dit betreft kan je denken aan het volgende: het inkomen, het eigen vermogen, de leeftijd, de huurprijs en de huishoudsituatie.
Inhoudsopgave
• Wat zijn de basisvoorwaarden waaraan je moet voldoen?
Bedrijf aan huis beginnen
• Wat met inkomstenbelasting en BTW?
• Wat wanneer je eigenaar bent van een woning?
Wat zijn de basisvoorwaarden waaraan je moet voldoen?
Met ingang van 1 januari 2020 is er geen sprake meer van een inkomensgrens. Hoeveel je inkomen mag bedragen is dan ook afhankelijk van je huur, leeftijd evenals de samenstelling van het gezin waarvan sprake is. De minimumleeftijd bedraagt in principe 18 jaar. Er zijn in de praktijk echter ook uitzonderingen. Andere voorwaarden waaraan je moet voldoen zijn de volgende:
- Er wordt een zelfstandige woonruimte gehuurd;
- Je staat ingeschreven bij de gemeente op het woonadres in kwestie;
- Je dient over de Nederlandse nationaliteit te beschikken;
- Het vermogen mag niet te hoog zijn;
- De huurprijs mag niet te hoog zijn.
Bedrijf aan huis beginnen
Ben je van plan om een bedrijf aan huis te beginnen? Hou er dan rekening mee dat dit doorgaans moet worden gemeld aan de gemeente. Bovendien dien je na te gaan of jouw plannen wel of niet passen binnen het bestemmingsplan. In bepaalde gevallen dien je voor het gebruik van een woning als bedrijfsruimte over een zogenaamde onttrekkingsvergunning te beschikken. De gemeente geeft met het verstrekken van zo'n vergunning de goedkeuring de woning aan de woningvoorraad te onttrekken.
Wat met inkomstenbelasting en BTW?
Ook voor wat de inkomstenbelasting evenals de Btw betreft geldt dat er rekening moet worden gehouden met een aantal verschillende factoren. Eén van deze voorwaarden heeft bijvoorbeeld betrekking tot het feit of de woning kan worden opgesplitst in een bedrijfsgedeelte en een woongedeelte of niet. Wanneer je geconfronteerd wordt met bepaalde twijfels op dit vlak is het altijd slim om te bespreken met je boekhouder.
Wat wanneer je eigenaar bent van een woning?
Heb je er niet voor gekozen om een woning te huren, maar heb je een woning gekocht. In dat geval spreekt het voor zich dat er geen aanspraak kan worden gemaakt op de huurtoeslag. Heb je er als zzp’er voor gekozen om voor de aankoop van de woning een hypothecaire lening af te sluiten? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de bepalingen zoals vastgelegd in de hypotheekovereenkomst.
Voor heel wat zzp’ers geldt dat het niet meteen helemaal duidelijk is met welke eisen en mogelijkheden ze rekening moeten houden op fiscaal vlak. Geldt dat ook voor jou? Dan kan het zomaar de moeite waard zijn om even contact op te nemen met een accountant of boekhouder. Het optimaal benutten van fiscale voordelen is namelijk zeer raadzaam.
Tip: ga je binnenkort starten als zzp'er?
Maak gebruik van een boekhoudprogramma. Hiermee kun je eenvoudig de administratie bijhouden. Dit werkt veel sneller en gaat bijna volautomatisch.
Mijnzzp.nl