Als zzp'er kun je relatief eenvoudig zelf de boekhouding bijhouden. Hiervoor heb je wel enige basiskennis van boekhouden en fiscale regels nodig. Daarnaast is het raadzaam om gebruik te maken van een goed online boekhoudprogramma. Dit maakt het bijhouden van de financiële administratie een stuk eenvoudiger en vooral sneller. Afhankelijk van je eigen kennis en wensen, kun je ervoor kiezen om de boekhouding zelf te doen of een zzp boekhouder in te schakelen. Het hybride boekhouden komt tegenwoordig ook veel voor. In dat geval wordt de boekhouding gedeeltelijk zelf bijgehouden en gedeeltelijk uitbesteed aan een goede boekhouder. De boekhouding zelf doen is dus mogelijk als zzp'er. Er is ook geen verplichting om gebruik te maken van een boekhouder of accountant als zelfstandig ondernemer.
De meeste startende ondernemers kiezen ervoor om de boekhouding zelf bij te houden. Op die manier hebben ze meer inzicht in hun eigen financiën en kunnen ze kosten besparen door geen boekhouder in te schakelen. Het is echter belangrijk om je basiskennis van boekhouden up-to-date te houden en bij te spijkeren, zodat je de boekhouding foutloos kunt bijhouden. Daarnaast is het raadzaam om gebruik te maken van professionele boekhoudsoftware, zodat je geen fouten kunt maken. De belastingdienst heeft ook aangegeven voorstander te zijn van online boekhoudsoftware. Als zzp'er kun je dus aanzienlijk besparen op de kosten van een boekhouder door je administratie zelf bij te houden. De jaarlijkse kosten van een boekhouder kunnen al snel oplopen.
Inhoudsopgave
• De boekhouding zelf doen of uitbesteden
• Is het verplicht om gebruik te maken van online boekhoudsoftware?
Waaruit bestaat de administratie?
• Wat heb je nodig voor de aangifte inkomstenbelasting?
• Is het verstandig om zelf je boekhouding bij te houden?
Welk boekhoudpakket gebruiken als zzp'er?
• Ben je verplicht een boekhouder of accountant in te huren?
• Ben je verplicht om je administratie bij te houden?
• Je administratie eenvoudig bijhouden als zzp'er
• Op zoek naar een goed boekhoudpakket
De boekhouding zelf doen of uitbesteden
Als je toch liever een boekhouder inschakelt, is dat ook geen enkel probleem. Er zijn veel boekhoudkantoren die zich specialiseren in kleine ondernemingen en start-ups. Zij weten precies hoe je de boekhouding moet bijhouden en kunnen je ook helpen met eventuele fiscale vragen. Als zzp'er heb je overigens bijna nooit een accountant nodig. Voor zzp'ers is er verder ook geen verplichting vanuit de belastingdienst om gebruik te maken van een boekhouder of accountant. Als zzp'er ben je wel verplicht om de financiële administratie bij te houden volgens de regels van de belastingdienst. Dit kun je ook overlaten aan een boekhouder of accountant.
Zzp'ers hebben te maken met verschillende fiscale regelingen, zoals:
- De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.
- De kleineondernemersregeling (KOR).
- De Mkb-winstvrijstelling.
- De zelfstandigenaftrek.
- De middelingsregeling.
Het op de juiste manier toepassen van deze verschillende fiscale regelingen is niet altijd eenvoudig. Daarom is het soms raadzaam om hiervoor hulp in te schakelen van een boekhouder of accountant. Een boekhouder of accountant kunnen je helpen met het berekenen van de verschillende aftrekposten en het invullen van de aangifte inkomstenbelasting.
Kortom, als zzp'er kun je prima zelf de boekhouding bijhouden. Hiervoor is wel wat basiskennis nodig en het gebruik van een goede boekhoudsoftware is aan te raden. Enkele voordelen van een goed boekhoudpakket zijn:
- Eenvoudig zelf btw-aangifte doen.
- Inzicht in je eigen financiële administratie.
- Je kunt overal aan de administratie en boekhouding werken.
- Het bijhouden van de administratie kost veel minder tijd.
- Veel boekhoudkundige fouten worden voorkomen.
- Er is sprake van professionele ondersteuning.
- Het veilig bewaren van de boekhouding is geen problemen.
- Een boekhouder of accountant kan meestal ook inloggen.
- Kosten besparen door geen boekhouder in te schakelen.
Is het verplicht om gebruik te maken van online boekhoudsoftware?
Het is niet verplicht om gebruik te maken van online boekhoudsoftware. Je kunt de financiële administratie bijvoorbeeld ook bijhouden in Excel of op papier. Wel is het zo dat de Belastingdienst steeds meer gebruikmaakt van digitale aangiftes, wat betekent dat je de aangiftes elektronisch moet indienen. Als je gebruikmaakt van een online boekhoudprogramma, wordt deze aangifte bijna volledig automatisch gedaan.
Het is dus niet verplicht, maar wel sterk aan te raden om gebruik te maken van een online boekhoudprogramma. Een groot voordeel hiervan is dat je de administratie op elk moment en vanaf elke locatie kunt bijwerken. Ook worden er veel fouten voorkomen, omdat je met een programma eenvoudiger de regels kunt volgen. Bovendien is het veilig bewaren van de boekhouding geen enkel probleem.
Waaruit bestaat de administratie?
- Grootboekadministratie: De grootboekadministratie heeft betrekking op alle mappen, documenten en gegevens die betrekking hebben op je bedrijf. Dit zijn bijvoorbeeld: inkoopfacturen, verkoopfacturen, bankafschriften en het kasboek.
- Debiteuren- en crediteurenadministratie: Dit heeft betrekking op alle gegevens die te maken hebben met je debiteuren (mensen die nog geld aan je moeten betalen) en crediteuren (leveranciers waar je nog geld aan verschuldigd bent).
- In- en verkoopadministratie: Dit heeft betrekking op alle gegevens die te maken hebben met je in- en verkopen. Denk hierbij aan de voorraad, de gewerkte uren en aan alle facturen.
Wat heb je nodig voor de aangifte inkomstenbelasting?
De meeste zzp'ers hoeven geen goedgekeurde jaarrekening te laten maken. Het opstellen van de balans inclusief winst- en verliesberekening is voldoende. Met een online boekhoudpakket kun je deze gegevens eenvoudig uitdraaien en exporteren naar het aangifteprogramma van de belastingdienst. Ook hiervoor hoef je dus geen gebruik te maken van een boekhouder.
Voor een zzp'er is het zelf mogelijk om gebruik te maken van de module Automatische Winstaangifte voor de inkomstenbelasting. De boekhoudsoftware zal in dat geval je financiën overnemen vanuit het programma. Voor de belastingdienst hoef je als zzp'er verder geen jaarrekening te laten opstellen. Het opstellen van een jaarrekening is voor eenmanszaken al jaren niet meer verplicht.
Is het verstandig om zelf je boekhouding bij te houden?
Het is zeker aan te raden om zelf de boekhouding bij te houden. Op deze manier heb je altijd inzicht in je eigen financiële administratie en ben je minder afhankelijk van anderen. Bovendien kost het veel minder tijd dan je misschien denkt. Een groot voordeel van een online boekhoudprogramma is dat je aanzienlijk op de boekhoudkosten kunt besparen. De boekhouding zelf doen of uitbesteden blijft een persoonlijke afweging. Je boekhouding zelf bijhouden is wel gewoon mogelijk als zzp'er. Zoals eerder aangegeven is het ook mogelijk om samen te werken met een goede boekhouder. Je kunt dan bijvoorbeeld de btw-aangifte en andere moeilijkere taken overlaten aan een boekhouder. Voor de belastingdienst is dit verder niet nodig. Je mag het als zzp'er ook gewoon zelf doen.
Welk boekhoudpakket gebruiken als zzp'er?
Op onze vergelijkingspagina boekhouden kun je de verschillende aanbieders van online boekhoudprogramma's vergelijken. Dit zijn allemaal boekhoudpakketten die gemaakt zijn voor kleine ondernemers. Bij het maken van de vergelijking is er rekening gehouden met de prijs, de functionaliteiten en de gebruiksvriendelijkheid. Voor zzp'ers is het gebruiken van een basispakket boekhouden voldoende. Eventueel kun je ook overleggen met je boekhouder over wat het beste boekhoudpakket is voor je bedrijf. Je boekhouder zal zelf waarschijnlijk ook gebruikmaken van een boekhoudprogramma.
Ben je verplicht een boekhouder of accountant in te huren?
Voor je boekhouding als zzp'er is het niet verplicht om gebruik te maken van een boekhouder of accountant. Veel kleine ondernemers doen de administratie gewoon zelf. Het zelf doen van de administratie bespaart niet alleen op de jaarlijkse boekhoudkosten, maar geeft je ook beter inzicht. Daarnaast heb je ook altijd en overal inzicht door het gebruiken van een boekhouding app.
Ben je verplicht om je administratie bij te houden?
Alle ondernemers moeten de complete financiële administratie bijhouden. De volgende basisgegevens moet je in ieder geval verplicht bijhouden en bewaren:
- De inkoop- en verkoopadministratie.
- De ontvangen btw.
- Alle bankafschriften.
- De kasadministratie en kassabonnen.
Je administratie eenvoudig bijhouden als zzp'er
Wanneer je gebruikmaakt van online boekhoudsoftware, dan kun je meerdere grootboekrekeningen aanmaken. Het grootboek is de verzamelplek van alle facturen binnen het programma. Deze map kun je met de online software zelf indelen per klant. Het grootboek helpt je om je administratie overzichtelijk te houden. Ook is het mogelijk om kolommenbalansen aan te maken door het selecteren van alle grootboekrekeningen.
Op zoek naar een goed boekhoudpakket
Voor je administratie zijn meerdere goede boekhoudpakketten beschikbaar. Als kleine ondernemer heb je te maken met een relatief eenvoudige boekhouding. Het boekhouden is ook niet bijzonder moeilijk, maar het kan slim zijn om een online training te volgen. Bijna alle aanbieders beschikken over een gratis cursus die je kunt volgen als zzp'er. Ook krijg je de beschikking over een gratis helpdesk voor alle vragen. Je kunt ook overwegen om je administratie uit te besteden.
Het zelf bijhouden van de boekhouding is zeker mogelijk als zzp'er. Wel kan het alsnog belangrijk zijn om advies in te winnen van een specialist.
Voor de meest gangbare zaken zul je over het algemeen geen boekhouder nodig hebben.
Mijnzzp.nl