Als je een eigen bedrijf hebt, heb je verschillende zaken nodig. Denk hierbij aan een rechtsvorm van je onderneming, een goed idee, een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en… een locatie waar je bedrijf gevestigd is. Wat voor locatie je nodig hebt, is natuurlijk afhankelijk van het type bedrijf dat jij hebt. Heb je een bedrijf dat producten produceert? Dan zal je onderneming al snel gevestigd zijn op een bedrijventerrein. Heb je een onderneming waar je eigenlijk alleen maar een laptop voor nodig hebt? Dan kan je zelfs vanuit huis werken. In dit artikel lees je alles over een derde optie: het bedrijfsverzamelgebouw.
Inhoudsopgave
• Wat is een bedrijfsverzamelgebouw?
• Voordelen van werken in een bedrijfsverzamelgebouw
• Het delen van faciliteiten
• Flexibiliteit
• Netwerk
• Nadelen van werken in een bedrijfsverzamelgebouw
• Conclusie: is een bedrijfsverzamelgebouw geschikt voor jou?
Wat is een bedrijfsverzamelgebouw?
De naam zegt het al: in een bedrijfsverzamelgebouw zijn meerdere bedrijven gevestigd. Hierbij delen de verschillende bedrijven niet alleen een voordeur, maar ook diensten en faciliteiten welke in het pand zijn gevestigd. Denk hierbij aan één receptie met receptionist bij de voordeur voor alle huurders, maar ook aan de toiletten op de gang. In het pand hebben de verschillende bedrijven wel hun eigen bedrijfsruimte.
Voordelen van werken in een bedrijfsverzamelgebouw
Een bedrijfsverzamelgebouw heeft legio voordelen. Welke? Dat lees je hieronder.
Het delen van faciliteiten
Zoals je hierboven al hebt gelezen, deel je in een bedrijfsverzamelgebouw voorzieningen met andere huurders. Dit heeft verschillende voordelen. Vanzelfsprekend deel je de kosten, waardoor een bedrijfsverzamelgebouw betaalbaarder is dan een eigen pand. Het delen van faciliteiten scheelt je ook regelwerk. Zo hoef jij er niet zelf zorg voor te dragen dat er schoonmakers in dienst zijn. In de huur van je bedrijfsruimte zitten dit soort diensten inbegrepen.
Flexibiliteit
Een ruimte huren in een verzamelgebouw is vaak uiterst flexibel. Denk hierbij aan verschillende aspecten.
- Huurtermijn: In een bedrijfsverzamelgebouw huur je een bepaalde ruimte in een pand. Daar waar je bij een eigen pand vaak direct een meerjarig huurcontract moet tekenen, is deze periode bij een verzamelgebouw vaak korter. Ook de opzegtermijn van huurcontracten is in veel gevallen minder lang.
- Verschillende ruimten: Ben je een startend bedrijf, of ontwikkelt je bedrijf zich snel? Dan kan het zo zijn dat je op korte termijn extra bedrijfsruimte nodig hebt. Een verzamelgebouw maakt het mogelijk om ruimtes van een verschillende omvang te huren. Hierbij kan je starten met een huurcontract voor een kleine ruimte, waarna je mogelijk later een grotere ruimte huurt. Ook het huren van twee of meerdere ruimten is natuurlijk mogelijk. Hierdoor betaal je nooit voor vierkante meters welke je niet gebruikt.
- Delen van ruimten: De ene ruimte gebruik je meer dan de andere ruimte. Een voorbeeld van een ruimte welke mogelijk minder vaak gebruikt wordt, is de vergaderruimte. In bepaalde bedrijfsverzamelgebouwen is het mogelijk om zaken als een vergaderruimte te delen met andere bedrijven. Groot voordeel van dit flexibele gebruik van ruimten is dat dit een kostenvoordeel oplevert.
Netwerk
In een bedrijfsverzamelgebouw deel je faciliteiten met je buren. Hierdoor ken je je buren en kennen je buren jou. Op deze wijze verkrijg je automatisch een netwerk. Mogelijk verkrijg je hierdoor nieuwe en betere leveranciers, of nieuwe klanten.
Nadelen van werken in een bedrijfsverzamelgebouw
Een bedrijfsverzamelgebouw brengt, bijna vanzelfsprekend, ook nadelen met zich mee. Het delen van faciliteiten is dan wel kostenefficiënt, maar hierdoor kan je er ook niet altijd over beschikken. Die gedeelde vergaderruimte zal je op tijd moeten reserveren, anders is deze bezet. Een ander mogelijk nadeel is dat je ook rekening zal moeten houden met andere huurders. Daar waar je als zzp’er je in je thuiskantoor kan gedragen zoals je zelf wilt, kan dit in een bedrijfsverzamelgebouw niet altijd.
Vind je het fijn om te werken met de muziek keihard aan? Dan zullen je buren in het gedeelde gebouw hier mogelijk hinder van ondervinden. Een ander mogelijk nadeel is de uitstraling van een bedrijfsverzamelgebouw. Voor bepaalde bedrijven kan het belangrijk zijn om een succesvolle status uit te stralen. Door status uit te stralen, laat je aan (potentiële) relaties zien wie je bent en dat ze voor jou moeten kiezen. Bij een eigen pand kan je de uitstraling helemaal zelf kiezen, dit is bij een verzamelgebouw in mindere mate mogelijk.
Conclusie: is een bedrijfsverzamelgebouw geschikt voor jou?
Om te bepalen of een bedrijfsverzamelgebouw voor jou geschikt is, zal je de voor- en nadelen tegen elkaar moeten afwegen. Wat is belangrijk voor jouw bedrijf? Hoeveel geld wil je uitgeven aan huisvesting? Is uitstraling van een pand belangrijk voor jouw bedrijf? De afweging of een bedrijfsverzamelgebouw voor jou geschikt is, zal je dan ook zelf moeten maken.
Mijnzzp.nl