Team Mijnzzp

Kantoor zzp

Als zzp’er heb je meestal niet elke maand dezelfde inkomsten. Sterker nog, deze kunnen mogelijk zelfs heel sterk schommelen. Het kan ook zijn dat je het ene jaar een omzet haalt die boven verwachting is, terwijl deze het andere jaar enorm tegenvalt. Wist je dat het dan een goed idee kan zijn om gebruik te maken van de middelingsregeling? Veel zzp’ers kennen deze regeling niet of vergeten dat ze hier een beroep op kunnen doen. Dat is jammer, want het kan je belastingvoordeel opleveren. We vertellen je er hier meer over.

Inhoudsopgave
De opstartfase en onvoorziene situaties
Wat is de middelingsregeling?
Wanneer kom ik in aanmerking?
Hoe zit het met belasting terugkrijgen?

De opstartfase en onvoorziene situaties

Ben je net begonnen als zzp’er, dan is het vaak nog even zoeken naar hoe je als ondernemer je zaakjes op orde krijgt. Je netwerk is mogelijk nog niet zo uitgebreid, je moet op zoek naar opdrachtgevers en klanten en je moet nog ervaring opdoen. Dan is het niet vreemd als je omzet erg wisselend is.

Het is wel belangrijk om er spoedig voor te zorgen dat je elke maand een soort van ‘basisomzet’ draait of een buffer opbouwt voor periodes, waarin je minder inkomsten hebt. Daarnaast kan het ook gebeuren dat door onvoorziene situaties je omzet ineens hoger of juist lager is. Vooral in dit soort situaties, is het goed om je bewust te zijn van het bestaan van de middelingsregeling.

‘‘De middelingsregeling is vooral interessant bij een sterk wisselend inkomen’’

Wat is de middelingsregeling?

Dankzij de middelingsregeling mag je als zzp’er onder bepaalde voorwaarden belasting ‘middelen’. Dit houdt in dat je de inkomstenbelasting, die je over drie opeenvolgende jaren moet betalen, mag middelen. Oftewel, je telt je inkomen van deze drie jaren bij elkaar op en je deelt dit door drie. Je betaalt dan belasting over het gemiddelde inkomen in deze drie jaar.

Wanneer je omzet sterk schommelt, kan dit ertoe leiden dat je meer belasting betaalt. Dit in vergelijking tot iemand die een gelijkmatig inkomen ontvangt. De middelingsregeling kan je dus helpen om je financiën in evenwicht te brengen en te voorkomen dat je te veel belasting betaalt.

Wanneer kom ik in aanmerking?

Om als zzp’er gebruik te mogen maken van deze regeling, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • De regeling richt zich enkel op box 1, oftewel je belastbaar inkomen uit werk en woning.
  • De middelingsregeling mag alleen toegepast worden op drie opeenvolgende kalenderjaren.
  • Je hebt drie opeenvolgende definitieve aanslagen of het juiste jaarinkomen gebaseerd op de jaaropgave.
  • De aanvraag hoort altijd binnen 36 maanden, na het definitief worden van de laatste aanslag, ingediend te worden.
  • Over de drie jaren, waarvoor je middeling wilt aanvragen, heb je belasting betaald in Nederland.
  • Je mag meerdere keren de middelingsregeling toepassen, maar de jaren mogen elkaar niet overlappen.

Hoe zit het met belasting terugkrijgen?

Wanneer de aangifte van de inkomstenbelasting weer voor de deur staat, is het een goed idee om de middelingsregeling in je achterhoofd te houden. Is het bijvoorbeeld slim om deze regeling over de afgelopen drie jaar toe te passen? Bespreek het eens met je boekhouder. In sommige gevallen kan het je honderden euro’s schelen. Houd er wel rekening mee dat je de eerste € 545,- van het verschil tussen de belasting die je verschuldigd bent en de herrekende belasting niet terugkrijgt.

Man aan het werkDe middelingsregeling is dus vooral interessant voor ondernemers met een sterk wisselend inkomen.

Dit kan bijvoorbeeld van toepassing zijn op zzp'ers die pas begonnen zijn. Het is in dat geval mogelijk om fiscaal voordeel te behalen.

Mijnzzp.nl