Team Mijnzzp

Begroting

Het maken van een investeringsbegroting biedt de mogelijkheid om met het financiële inzicht tot drie jaar vooruit te plannen. Deze termijn staat niet vast, want je kan ook een investeringsbegroting voor een jaar of voor twee jaar maken. Het belangrijkste kenmerk van deze begroting is dat je inzicht krijgt in welke bedrijfsmiddel je de komende tijd nodig bent. Als je onderstaande stappen volgt, is het eenvoudig om zelf een investeringsbegroting op te stellen.

Inhoudsopgave
Nut van een investeringsbegroting
Bepaal wat je vaste activa zijn
Stel de vlottende activa vast
Investeringsbegroting in het kort

Nut van een investeringsbegroting

Een investeringsbegroting is onderdeel van een bedrijfsplan als je een onderneming begint. Daarnaast is het handig om deze begroting op te stellen als je al een bedrijf hebt, maar het over een andere boeg wilt gooien, waarvoor je investeringen nodig hebt. Ook bij het laten groeien van een bedrijf, zoals de overstap naar een groter bedrijfspand of uitbreiding van inventaris, komt een investeringsbegroting van pas.

Bepaal wat je vaste activa zijn

Welke bedrijfsmiddelen heb je meer dan een jaar nodig in je onderneming? Benoem al deze bedrijfsmiddelen in de investeringsbegroting. Denk bijvoorbeeld aan je laptop, maar ook aan je bureau en bureaustoel net als aan een bestelbus of andere bedrijfswagen. Vergeet ook niet eventuele goodwill die al betaald is op te nemen in deze begroting. Goodwill vertegenwoordigt namelijk bedrijfswaard.

Stel de vlottende activa vast

Vlottende activa maken onderdeel uit van de investeringsbegroting en dit zijn bedrijfsmiddelen die op een periode korter dan een jaar van toepassing zijn. Een voorbeeld daarvan is een net ingekochte voorraad, maar ook openstaande facturen net als de btw-voorfinanciering. Zo zijn er ook andere kosten van toepassing, variërend van advieskosten tot kosten die je betaald hebt aan een marketingbedrijf.

Investeringsbegroting in het kort

Het is aan te raden om eerst de periode te bepalen, zoals een jaar, twee jaar of drie jaar. Daarna maak je een lijst met alles wat je nodig hebt en ga daarbij gedetailleerd in op de aantallen voor bijvoorbeeld de uitbreiding van een inventaris. Vervolgens bereken je de kosten en voeg je de prijzen toe aan de lijst. Nu kijk je hoeveel eigen geld je kan gebruiken voor de investering en bepalen of er nog een aanvullende financiering nodig is.

Mijnzzp.nl