Als je werkt, studeert of in het traject naar een baan zit, heb je recht op kinderopvangtoeslag. Je hoeft dus zeker geen vaste baan te hebben om in aanmerking te komen voor deze tegemoetkoming. Het gaat er uiteindelijk vooral om dat je geld verdient en hier ook belasting over betaalt. Zolang je aan die criteria voldoet, mag je kinderopvangtoeslag aanvragen. Dit geldt dus ook voor zzp’ers. Maar waar heb je precies recht op en hoe bereken je hoeveel kinderopvangtoeslag je kunt krijgen?
Controleer de voorwaarden op de site van de Belastingdienst
Wil je er zeker van zijn dat je aan alle criteria voldoet en in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag? Dan kun je dit eenvoudig controleren via de site van de Belastingdienst. Je kunt tevens een kinderopvang berekenen tool gebruiken om in te schatten hoe hoog deze tegemoetkoming precies zal zijn. Zo weet je al in het begin van de zwangerschap waar je aan toe zult zijn.
Houd er wel rekening mee dat de tarieven per opvang verschillend kunnen zijn. Een kinderdagverblijf of gastouder kan dit in principe zelf bepalen. De tegemoetkoming gaat uit van de minimumtarieven. Het kan dus zijn dat je bij de ene opvang meer moet betalen dan bij de andere.
Inkomen schatten
Als zzp’er is het soms lastig om een inkomen door te geven. Zeker als je geen vast inkomen hebt en dit per maand wisselt. Dit geldt ook als je bijvoorbeeld seizoenswerk doet. In dat geval wordt aanbevolen om een schatting te maken. Dit is toch best wel spannend, want je wil niet te veel of te weinig toeslag krijgen. Probeer daarom je inkomen zo goed mogelijk in te schatten. Gebruik hiervoor gemiddelde cijfers van de afgelopen jaren. Voor zzp’ers is het slimmer om het inkomen wat hoger in te schatten. Zo voorkom je dat je te veel toeslag krijgt en veel terug moet betalen.
Merk je gedurende het jaar dat je bedrijf toch beter draait dan verwacht? Geef dit dan tijdig door. Zo kan de Belastingdienst hier alvast rekening mee houden. Dit kan via de app of via MijnToeslagen. Je logt gemakkelijk in met je DigiD.
Wat telt als mijn inkomen?
Maar hoe wordt deze berekening dan precies gemaakt? De Belastingdienst gaat uit van het toetsingsinkomen. Dit is het inkomen van zowel jou als je eventuele toeslagpartner. Hierbij ga je dus uit van je brutowinst, min de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb-vrijstelling. Weet je niet precies wat jouw toetsingsinkomen voor het komende jaar zal zijn? Laat dan een berekening maken door je accountant of boekhouder aan de hand van de laatste cijfers. Zo krijg je alvast een goed idee van de hoogte van deze tegemoetkoming.
Wanneer kinderopvangtoeslag aanvragen?
De kinderopvangtoeslag moet tijdig worden aangevraagd. Dit moet binnen drie maanden na de start van je kindje bij de opvang worden gedaan. Dit mag natuurlijk ook al eerder worden doorgegeven. Zorg er wel voor dat je de toeslag echt binnen deze drie maanden aanvraagt. Als je langer wacht, loop je het risico dat de eerste maand of maanden niet meer uitbetaald worden.
In samenwerking met upkinderopvang.nl
Mijnzzp.nl