Team Mijnzzp

Letselschade

Is iemand in loondienst en overkomt deze persoon een verkeersongeval of ongeluk op het werk, dan is er recht op doorbetaling van het loon. Het eerste jaar op grond van de wet 100% van het loon en het tweede jaar 70%. Is er daarna nog steeds sprake van arbeidsongeschiktheid als gevolg van een ongeluk, dan is er recht op een WIA uitkering. Een letselschade advocaat verhaalt de resterende loonschade bij de verzekeraar van de tegenpartij.

Er is een wet is de maak die ook voor zzp’ers recht op een uitkering bij arbeidsongeschiktheid geeft, maar deze regeling is er nog niet en lijkt ook nog ver weg. Overkomt u als zzp’er een ongeluk, dan draagt u zelf de schade. Deze letselschade kan enorm oplopen, want raakt u arbeidsongeschikt door een ongeluk, dan heeft u als zzp’er van het ene op het andere moment geen inkomen meer.

In deze blog leest u belangrijke informatie over het verhalen van letselschade als zzp’er. Besproken worden letselschade claimen na een verkeersongeluk en als zpp’er na een bedrijfsongeval.

Letselschade claimen als zzp’er na een verkeersongeluk

Het claimen van letselschade claimen na een auto ongeluk of fietsongeluk kunt u zelf doen. Veel mensen schakelen echter een letselschade advocaat in, zoals een letselschade advocaat in Amsterdam na een verkeersongeluk in onze hoofdstad.

Een letselschade advocaat heeft wel informatie nodig voor het succesvol kunnen verhalen van uw letselschade. Daarom is het volgende van belang als u aangereden wordt:

-   Vul altijd een schade aanrijdingsformulier in. Hierop kunt u namelijk belangrijke informatie kwijt, zoals de toedracht het ongeluk, een antwoord op de schuldvraag en de gegevens van partijen, waaronder de verzekeringsgegevens.
-   Vraag eventueel van de aanrijding aanwezige getuigen om contactgegevens en een getuigenverklaring.
-   Maak foto’s van uw voertuig en dat van de tegenpartij.
-   Ga met uw letsel altijd langs een arts. Vraag de arts om uw klachten te noteren in uw patiëntendossier.
-   Bewaar bonnen en facturen van gemaakte kosten en houdt gemaakte reiskosten bij.

Voor een zzp’er is het van groot belang om ook een schade inzittendenverzekering af te sluiten. Deze vergoed namelijk ook inkomensschade als gevolg van een eenzijdig verkeersongeluk of als u zelf een verkeersongeluk heeft veroorzaakt. Let daarbij wel goed op de algemene voorwaarden. Er zijn schade inzittendenverzekeringen die inkomensschade uitsluiten van dekking of de dekking aanzienlijk beperken.

Letselschade claimen als zzp’er na een bedrijfsongeval

Zeker in de uitvoering van bepaalde beroepen bestaat er een groot gevaar op ongelukken. Neem bijvoorbeeld de bouw, waar veel zzp’er werkezn. Een val van een steiger of ander bedrijfsongeval kan voor ernstig letsel en inkomensschade zorgen.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is duur en veel zzp’ers hebben een dergelijke verzekering dan ook niet. Maar wat dan als je betrokken raakt bij een bedrijfsongeval? Wie kun je hiervoor aansprakelijk stellen?

Belangrijk om te weten is dat niet alleen werknemers een werkgever, maar ook zzp’ers de opdrachtgever aansprakelijk kunnen stellen. Werknemers en zzp’er zijn op dit gebied gelijk gesteld.  Maar wanneer kun je nu een opdrachtgever aansprakelijk stellen voor letselschade?

Op werkgevers en opdrachtgevers rust een zorgplicht. Deze houdt in dat de werkgever of opdrachtgever er alles aan moet doen om een bedrijfsongeval te voorkomen. Slaagt de werkgever niet in dit bewijs, dan is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid. Maar hier kunnen zzp’ers dus ook een beroep op doen.

Lijdt u dus als zzp’er letselschade, dan zijn er meerdere opties om uw schade te verhalen.

In samenwerking met brugmanletselschadeadvocaten.nl

Mijnzzp.nl