Het is voor bedrijven belangrijk om duurzame waarden te hanteren. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor klanten die daar steeds meer rekening mee houden. Er is uiteraard op allerlei manieren invulling te geven aan duurzaamheid. Bijvoorbeeld met circulaire businessmodellen waarmee je als bedrijf onderscheid en impact kan maken. Er zijn bovendien meerdere circulaire businessmodellen om een keuze uit te maken.
Inhoudsopgave
• Reparatie als circulair businessmodel
• Refurbish producten
• Recycle grondstoffen
Reparatie als circulair businessmodel
Het repareren van bestaande producten is een circulair businessmodel waarmee je als bedrijf een duurzame bijdrage levert. Als je een bedrijf hebt dat producten verkoopt die door gebruik of slijtage voor reparatie in aanmerking komen, is dit businessmodel te integreren. Bijvoorbeeld als je fietsen of wasmachines verkoopt. In dat geval is het mogelijk om reparatie als betaalde service aan te bieden. Je biedt klanten daarmee een voordelige oplossing, want doorgaans is het repareren van goederen goedkoper dan een nieuw product aanschaffen.
Refurbish producten
Een ander circulair businessmodel is het refurbishen van producten. Dit gaat om tweedehands goederen en producten die je herstelt en een upgrade geeft. Denk daarbij aan mobiele telefoons, maar ook aan kantoormeubilair dat een tweede leven verdient. Dit is tegenwoordig een populair businessmodel en ook te integreren in je bestaande bedrijfsvoering. Verkoop je bijvoorbeeld nieuwe kantoormeubelen? Voeg daar tweedehands meubelen aan toe die je opknapt en voor een goede prijs weer voor de verkoop aanbiedt. Uiteraard heb je ook de mogelijkheid om tweedehands goederen in te kopen en zonder deze te refurbishen weer door te verkopen. Dan heb je meteen twee circulaire businessmodellen te pakken.
Recycle grondstoffen
Het herwinnen van materialen en grondstoffen is een uitstekend circulair businessmodel. Je maakt op deze manier opnieuw gebruik van grondstoffen en materialen die eerst een ander doel hebben gediend. Het is in aanvulling daarop ook mogelijk om grondstoffen of afval om te zetten naar nieuwe materialen. Maak je van nieuwe grondstoffen gebruik om producten te maken? Kies dan in elk geval voor grondstoffen en materialen die voor recycling in aanmerking komen. Zo kan je ook duurzaamheid doorvoeren in je bedrijf door van friendly disposables gebruik te maken, zoals in de horecabranche.
Mijnzzp.nl