De horeca in Nederland schreeuwt om goede vakmensen. Nou kent de horeca een uitgebreid arsenaal van beroepen in onder andere hotels, restaurants en cafés. Beroepen die gericht zijn op het ontvangen, bedienen en verzorgen van gasten. Veel ervaren horecamedewerkers kiezen er voor om als zelfstandige te gaan werken, als kok bijvoorbeeld. Dit om eigen baas te zijn over de werksituatie, maar ook om bij verschillende restaurants te kunnen werken. Je hebt immers geen dienstverband bij één werkgever, maar je neemt opdrachten aan als chef-kok, sous chef of chef de partie. Daarbij beschik je over culinaire vaardigheden en ben je een volleerd professionele kok.
Jouw goede referenties bepalen met name de opdrachten en derhalve jouw omzet. In de horeca wordt vooral gekeken naar werkervaring en persoonlijke kwaliteiten. Een flexibele werkhouding, gastgerichtheid, goed communiceren en goed kunnen werken in een team zijn essentiële vaardigheden. Opleidingen zijn een pré maar zeker niet doorslaggevend. Blijft natuurlijk dat er verplichte opleidingen zijn m.b.t. hygiëneregels en warenkennis. De hygiëne regels zijn er natuurlijk niet voor niets. Een werktafel aanschaffen gaat hand in hand met een aantal belangrijke criteria. Restaurants dienen bij het aanschaffen van werktafels bijvoorbeeld te kiezen voor een roestvrijstalen inrichting vanwege het eenvoudig schoon kunnen houden van de werkplek.
Winst uit onderneming en de fiscus
De eerste winst is jouw inkomen oftewel de winst uit jouw eenmansbedrijf. Dit betekent dat je meerdere opdrachten moet hebben bij verschillende restaurants. Voor de gewerkte uren stuur je een factuur inclusief BTW. Als zelfstandig ondernemer heb je bepaalde fiscale vrijstellingen vooral als beginnend ondernemer. Dit betekent dat je over een bepaald deel van jouw winst geen inkomstenbelasting betaalt. Ook blijf je recht houden op de Heffingskortingen. Ben je beginnend ondernemer met een winst van €28.000, dan betaal je geen inkomstenbelasting. Daarbij zijn er ruime aftrekposten toepasbaar die je fiscale winst verminderen. Denk aan kosten om jouw werk mogelijk te maken. Reizen naar je opdrachtgever, beroepscursussen, kantoorkosten en de boekhouder. De eenmanszaak dient wel ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel en je dient als zzp’er te voldoen aan het urencriterium.
Zonder risico geen winst
Het ondernemerschap stelt eisen aan een zzp’er. Het is niet voldoende om zelfstandige te worden omdat je moeite hebt met autoriteit. Je dient ondernemend te zijn om jezelf en jouw product goed te kunnen verkopen. Om kunnen gaan met onzekerheid is ook een eigenschap. Er zijn altijd goede en minder goede tijden. Denk bijvoorbeeld aan arbeidsongeschiktheid. Natuurlijk kun je je hiervoor verzekeren of meedoen aan een broodfonds.
Ondernemer zijn moet jou gelukkiger maken omdat jij je werk helemaal kunt richten op jouw specifieke talenten. Dat is uiteindelijk de grootste winst!
Informatie aangeleverd door: horecarama.nl
Mijnzzp.nl