De gasprijzen rijzen de pan uit en ook met het oog op toekomstige ontwikkelingen is er een reden om met je bedrijf van het gas af te gaan. Indien het mogelijk is om met je bedrijf van het gas af te gaan, zijn er verschillende opties beschikbaar. Je kan bijvoorbeeld de keuze maken om een elektrische warmtepomp te laten installeren. Een ander alternatief voor aardgas is aansluiting op een warmtenet. Het kiezen van een duurzame oplossing, is voor veel ondernemers lastig. In veel gevallen zal er een forse investering nodig zijn om tot een goede oplossing te kunnen komen. Het is als ondernemer wel belangrijk om aandacht te besteden aan duurzaamheid. Dit kan ook betrekking hebben op het doorvoeren van andere maatregelen.
Inhoudsopgave
• Alternatief voor aardgas: elektrische warmtepomp
• Warmte en warm water via elektriciteitsnetwerk
• Aansluiting op warmtenet
• Zonne-energie
Alternatief voor aardgas: elektrische warmtepomp
Het is bij de overweging om een elektrische warmtepomp te installeren belangrijk dat je bedrijf al goed geïsoleerd is. Zo moet het mogelijk zijn om je bedrijfspand met een lage afgiftetemperatuur te verwarmen. Dat is uiteraard niet het geval als er verder nog geen isolerende maatregelen zijn, zoals spouwmuurisolatie, isolerende beglazing of vloerverwarming.
Warmte en warm water via elektriciteitsnetwerk
Indien je bedrijfspand geschikt is voor het gebruik van een elektrische warmtepomp dan zorgt het elektriciteitsnetwerk voor verwarming en warm water. Je dient wel op het terrein rondom het bedrijfspand te kunnen boren en daar is toestemming voor nodig. De minimale terugverdientijd van een elektrische warmtepomp is gemiddeld zeven jaar. Dit geldt voor een zogenoemde lucht-lucht warmtepomp. De terugverdientijd voor een bodemwater warmtepomp ligt gemiddeld rond de veertien jaar.
Aansluiting op warmtenet
Aansluiting op een warmtenet is een ander alternatief voor aardgas. Je kan met je bedrijf van het gas af door tegen betaling een aansluiting op een warmtenet te regelen. Er zijn in Nederland verschillende warmtenetten beschikbaar. Er zijn onder meer kosten verbonden aan het aanleggen en aan het onderhouden van leidingen. Bij gebruik van maximaal 100kW en een aansluit maximum van vijfentwintig meter geldt dat de kosten van een standaardaansluiting rond de € 3.700 liggen.
Zonne-energie
Indien het niet mogelijk is om een elektrische warmtepomp te installeren of om een aansluiting op het warmtenet te realiseren, is het mogelijk om van zonne-energie gebruik te maken. Bij de installatie van zonnepanelen en een zonneboiler is er minder gas nodig om in warm water of in verwarming te voorzien. Er zijn wat dat betreft dus meerdere opties om van het gas af te gaan of het gasverbruik drastisch te verminderen.
Lees ook ons artikel: Energielabel C verplicht voor kantoren groter dan 100 m2
Mijnzzp.nl