Team Mijnzzp

Hypotheek

De afgelopen jaren is het aantal zelfstandig ondernemers zonder personeel (zzp'ers) in Nederland explosief gegroeid. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er momenteel meer dan 1,2 miljoen zzp’ers in Nederland, waarvan dat de hoofdbaan is. Velen van hen kiezen voor het ondernemerschap vanwege de flexibiliteit en vrijheid die het biedt. Helaas ervaren velen ook uitdagingen. Denk aan het verkrijgen van een hypotheek, dat vooral voor starters in de huidige overspannen woningmarkt behoorlijk wat obstakels kan opleveren.

Toch zeker mogelijkheden om als startende zelfstandige een hypotheek te krijgen

Een van de grootste problemen waar startende zzp'ers tegenaan lopen? Het feit dat veel hypotheekverstrekkers drie volledige jaren aan financiële cijfers eisen voordat ze bereid zijn een lening te verstrekken. Voor veel zelfstandigen, met name degenen die net zijn begonnen, is dit een lastig obstakel. Gelukkig zijn er de afgelopen jaren toch mogelijkheden ontstaan voor deze groep. Hieronder lees je meer over drie opties.

Hypotheek met NHG

Een eerste mogelijkheid is een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG heeft namelijk speciale voorwaarden voor zelfstandigen, waarbij vaak slechts één jaar financiële cijfers nodig zijn. Dit kan een oplossing bieden voor startende ondernemers die nog niet voldoende financiële geschiedenis hebben opgebouwd. NHG biedt bovendien een vangnet, wat zowel de bank als de ondernemer extra zekerheid geeft​.

Onderzoek maatwerkoplossingen van hypotheekverstrekkers

Sommige hypotheekverstrekkers bieden maatwerkoplossingen aan voor ondernemers die minder dan drie jaar actief zijn. Neem de Van Lanschot hypotheek voor ondernemers. Zij kijken niet alleen naar de winst van je onderneming, maar ook naar andere inkomstenbronnen, zoals eerdere loondienstperiodes. Dit maatwerk maakt het mogelijk om toch in aanmerking te komen voor een hypotheek. Zelfs als je nog geen drie volledige boekjaren hebt om te overleggen. Bepaalde hypotheekverstrekkers bieden ook specifieke diensten aan voor ondernemers, waarbij rekening wordt gehouden met de onzekerheden en fluctuaties in inkomsten die kenmerkend zijn voor zzp’ers.

Kies een andere ondernemingsvorm

De ondernemingsvorm die je als zzp'er kiest, heeft ook invloed op je hypotheekaanvraag. Voor een eenmanszaak wordt bijvoorbeeld de nettowinst gebruikt om het toetsingsinkomen te bepalen. Als je een bv hebt en je bent directeur-grootaandeelhouder (dga), wordt vaak je salaris uit de bv als basis genomen. Zoek een hypotheekverstrekker met expertise in het begeleiden van ondernemers. Zij kunnen het beste een passend advies geven op basis van jouw specifieke situatie.

Onmisbaar voor zzp’ers: een hypotheekadviseur

Elke hypotheekaanvraag voor een zzp'er is uniek is. Daarom wordt sterk aangeraden om vroeg in het proces een hypotheekadviseur in te schakelen. Deze helpt onder meer met het bepalen van de beste strategie op basis van jouw (zowel zakelijke als persoonlijke) omstandigheden. Een hypotheekadviseur kan ook helpen bij het samenstellen van de benodigde documentatie. Zo moet je bijvoorbeeld zorgen voor jaarcijfers, een winstprognose en eventueel een inkomensverklaring, afhankelijk van de eisen van de hypotheekverstrekker. Dit maakt het hele proces soepeler en verhoogt je kans op een succesvolle aanvraag.

Het kan zeker, maar een goede voorbereiding is essentieel

Hoewel het als startende zzp'er niet eenvoudig is om een hypotheek te krijgen, zijn er zeker mogelijkheden. Banken zoals Van Lanschot bieden maatwerkoplossingen voor ondernemers die nog geen drie jaar cijfers hebben, en een hypotheek met NHG kan extra zekerheid en soepelere voorwaarden bieden. Het is echter belangrijk om je goed voor te bereiden, duidelijke financiële prognoses te maken en een hypotheekadviseur in te schakelen. Zo vergroot je je kansen op het verkrijgen van een hypotheek, zelfs in de huidige lastige woningmarkt.

In samenwerking met vanlanschotkempen.com

Mijnzzp.nl