Het komt voor dat je als ondernemer ineens geconfronteerd wordt met een naheffingsaanslag btw. Dit is mogelijk als je bijvoorbeeld bent vergeten om de btw-aangifte in te vullen. Zo zijn er diverse redenen waarom de Belastingdienst een naheffingsaanslag btw oplegt. Het is goed om te weten dat er in de aanslag sprake is van een geschat bedrag aan btw. Je betaalt echter btw over je omzet. Bekijk onderstaande tips om na te gaan wat je het beste kan doen als je een naheffingsaanslag btw hebt ontvangen.
Inhoudsopgave
• Controleer je administratie
• Geschat bedrag klopt niet
• Niets om aan te geven
Controleer je administratie
Het is als eerste aan te raden om na te gaan of je het verschuldigde btw-bedrag wel hebt betaald. Is dat het geval? Kijk dan of het betalingskenmerk overeenkomt met het kenmerk dat je van de Belastingdienst hebt gekregen. Mocht je een verkeerd betalingskenmerk hebben gebruikt dan is het nodig om bezwaar te maken. In het bezwaar laat je weten welk betalingskenmerk er gebruikt is voor het betalen van de btw.
Geschat bedrag klopt niet
Indien je btw moet betalen, maar het bedrag komt niet overeen met dat wat er in de naheffingsaanslag staat vermeld, moet je als nog btw-aangifte doen. Dit in het geval je nog geen btw-aangifte hebt gedaan. Houd in dit geval wel rekening met een boete van 68 euro omdat je geen of te laat btw-aangifte hebt gedaan. Daarnaast betaal je het verschuldigde btw-bedrag en betaal je daarover nog een boete van 3%. Dit is een boete die overigens minimaal 50 euro bedraagt. Vergeet niet om het juiste betalingskenmerk van de btw-aangifte te gebruiken voor het totaalbedrag.
Niets om aan te geven
Heb je een naheffingsaanslag btw gekregen, maar valt er helemaal niets aan te geven? Je bent als ondernemer toch verplicht om btw-aangifte te doen. Ook als er geen inkomsten zijn geweest en je geen btw in rekening hebt gebracht bij debiteuren. Je dient ook in dit geval alsnog aangifte te doen voor de btw en moet tegelijk ook een boete van 68 euro betalen. Is er sprake van een andere situatie? Check dan bij de Belastingdienst welke stappen je moet ondernemen.
Mijnzzp.nl