Op digitaal gebied heerst er inmiddels ook een pandemie in de vorm van ransomware. Dat is een van de redenen waarom er gewerkt wordt aan nieuwe cybersecurity wetgeving. Deze wet richt zich op bedrijven die essentiële diensten leveren. De wet gaat waarschijnlijk aan het grootste deel van de eenmanszaken voorbij, want het zijn vooral Mkb-bedrijven met essentiële diensten die ermee te maken krijgen. Toch zijn er ook een aantal uitzonderingen, want NIS 2 die de opvolger is van NIS 1 kan ook betrekkingen hebben op kleine dienstverleners.
Inhoudsopgave
• Nieuwe cybersecurity wetgeving noodzakelijk
• Hogere eisen cybersecurity
• Aanvallen op kleine bedrijven
Nieuwe cybersecurity wetgeving noodzakelijk
De vooropgestelde invoering van de nieuwe cybersecurity wetgeving is noodzakelijk omdat de cybercriminelen niet stilzitten en de ontwikkelingen steeds verdergaan. NIS 1 is in 2018 ingevoerd en voldoet inmiddels niet meer aan de huidige tijd. Bovendien passen de landen de regelgeving niet overal hetzelfde toe. Het is de bedoeling dat er met de invoering van NIS 2 meer uniformiteit komt. Verder neem cybercrime op alle vlakken toe, want alleen al in 2021 zijn er 14.000 meldingen geregistreerd. De nieuwe wet heeft als doel om de aanvallen met ransomware te verminderen.
Hogere eisen cybersecurity
Er komen hogere eisen met de invoering van de nieuwe wet, waarbij NIS overigens als afkorting staat voor Netwerk- en informatiesystemen. In heel Europa gaat het om ongeveer zestienduizend organisaties die te maken krijgen met de nieuwe cybersecurity wetgeving. De overheid staat de organisaties bij met meer hulp indien een bedrijf te maken krijgt met ransomware. Daar staat ook wat tegenover, want indien er niet aan de hogere eisen wordt voldaan, volgen er boetes. Daar gaat wel een proces aan vooraf, want bestuurders krijgen eerst een waarschuwing, waarna ze de kans krijgen om alsnog te voldoen aan de invulling van de hogere eisen.
Aanvallen op kleine bedrijven
De cybercriminaliteit in Europa houdt vaak eerst huis bij kleine bedrijven om vervolgens grote bedrijven aan te vallen die daarmee een connectie hebben. Dat heeft uiteraard een grote invloed op het ketenproces. Het zijn vaak kleine bedrijven die onder meer belangrijke diensten verzorgen voor grote bedrijven. NIS 2 zal daarom niet alleen grote bedrijven in de keten beschermen, maar ook bescherming bieden aan kleine bedrijven.
Lees ook ons artikel: oproep beveilig: je digitale systemen
Mijnzzp.nl