Zzp-ers en opdrachtgevers blijven problemen ondervinden met de wet-DBA, ondanks dat Staatssecretaris Wiebes vorige week heeft aangegeven de wet te bevriezen tot 2018. Het grootste probleem is dat opdrachtgevers aangeven dat ze in onduidelijkheid verkeren met betrekking tot mogelijke overtredingen, als er achteraf toch sprake blijkt te zijn van schijnzelfstandigheid. Onder deze bedrijven zijn redelijk veel beursgenoteerde bedrijven te vinden, die het zich niet kunnen veroorloven om de wet te overtreden.
Daarnaast geven de grote bedrijven massaal aan dat ze steeds vaker intern kijken naar oplossingen, omdat het inhuren van zelfstandigen voor de bedrijven administratief gezien steeds ingewikkelder is geworden. Er blijkt dus sprake te zijn van een vertrouwensbreuk, die niet zo maar meer te herstellen is.
Een saillant detail met betrekking tot de wet-DBA is dat Staatssecretaris Wiebes vorige week in de Eerste Kamer heeft aangegeven dat de wet-DBA in eerste instantie alleen is opgericht om de tien grootste bedrijven aan te pakken. Deze bedrijven hadden volgens de Belastingdienst voordeel door oneerlijke concurrentie. Het willen aanpakken van enkele bedrijven is nu doorgeslagen tot de hele zzp-markt, waardoor nu niemand meer weet wanneer hij of zij mogelijk illegaal bezig is. Hierdoor lopen veel zzp-ers opdrachten en omzet mis, doordat ze niet meer ingehuurd worden.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft eerder al aangeven dat het aantal zzp-ers de afgelopen periode voor het eerst is afgenomen, omdat steeds meer zzp-ers er mee stoppen. Het is niet geheel duidelijk of dat dit komt door de wet-DBA, maar een sterk vermoeden is er wel. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kiezen steeds meer zzp-ers ervoor om op andere manieren aan het werk te gaan, zoals door een payrollconstructie. Of deze zzp-ers gestopt zijn door de wet-DBA is niet duidelijk. Maar het is wel goed denkbaar, omdat de grote bedrijven aangegeven hebben dat ze geen gebruik meer willen maken van zzp-ers.
Mijnzzp.nl