Wil je starten als zelfstandig ondernemer, maar heb je geen zin in de boekhouding? Geen probleem! Er zijn veel partijen die je kunnen helpen met de financiële administratieve rompslomp. Je kunt ervoor kiezen om zelf een gedeelte van de boekhouding te doen of de werkzaamheden volledig uit te besteden. Het is echter verstandig om zelf ook toezicht te houden. Als ondernemer is het belangrijk dat je op de hoogte bent van wat er speelt in de boekhouding. Hiermee voorkom je fouten en het missen van belangrijke zaken. Daarnaast ben je als ondernemer zelf verantwoordelijk voor de correctheid van de boekhouding; deze verantwoordelijkheid kun je niet volledig overdragen aan de boekhouder. De meeste ondernemers maken vandaag de dag gebruik van online boekhoudsoftware.
Inhoudsopgave
De boekhouding organiseren
• Hulp inschakelen bij de boekhouding
Je boekhouding uitbesteden
• Kosten boekhouding uitbesteden
• Is het verstandig om de complete boekhouding uit te besteden?
• Zoek een boekhouder die zichzelf terugverdient
• Wel of niet zelf de boekhouding doen
• Is iedere onderneming verplicht om een boekhouding bij te houden?
Starten als zzp'er en de boekhouding
De boekhouding organiseren
Als zzp'er kun je de complete boekhouding overlaten aan een boekhouder of accountant, maar dit is over het algemeen wel een kostbare optie. Het bijhouden van een complete administratie kan, afhankelijk van het bedrijf, veel werk zijn. Wanneer je zelf de administratie bijhoudt, bespaar je veel op de boekhoudkosten. Wellicht is het daarom verstandiger om de hybride boekhoudmethode toe te passen. In dat geval maak je zelf de facturen en boek je deze ook zelf in. Een boekhouder kan vervolgens de administratie controleren en de meer complexe werkzaamheden voor je uitvoeren. In dat geval is het noodzakelijk om een online boekhoudprogramma te gebruiken waarmee de boekhouder ook toegang heeft.
Hulp inschakelen bij de boekhouding
Het is geen schande om hulp in te schakelen bij de boekhouding. Sterker nog, het is verstandig! Een externe partij kan je helpen met:
- Het maken van een jaarrekening.
- Het aanvragen van financieringen.
- Het doen van aangiften (inkomstenbelasting, omzetbelasting).
- Het opmaken van de balans en resultatenrekening.
- Het toepassen van fiscale regelingen.
De meeste ondernemers maken wel hun eigen facturen en houden een kas-, inkoop- en verkoopadministratie bij. Deze werkzaamheden kun je zelf eenvoudig uitvoeren door het gebruiken van een goed boekhoudprogramma. Ook je boekhouder kan werken met de meest voorkomende boekhoudpakketten. Dit noemen ze tegenwoordig ook wel het hybride boekhouden. Het bijhouden van administratie voor je bedrijf kan dus ook gedaan worden met behulp van een boekhouder.
Je boekhouding uitbesteden
Er zijn diverse partijen die je kunnen helpen met de boekhouding. Denk bijvoorbeeld aan een administratiekantoor of aan een zzp boekhouder. Kies je voor volledige uitbesteding, dan kun je als ondernemer gewoon lekker bezig zijn met het runnen van je bedrijf en hoef je je geen zorgen te maken over de boekhouding. Wel is het belangrijk dat je op de hoogte blijft van wat er speelt in je administratie. Het is dan ook verstandig om regelmatig contact te hebben met je boekhouder.
Kosten boekhouding uitbesteden
De kosten voor de boekhouding verschillen per ondernemer. De ene onderneming vraagt om meer werkzaamheden dan een andere onderneming. Over het algemeen zal een zzp'er niet de hoofdprijs betalen. Het helpt wel als je ook zelf de nodige werkzaamheden uitvoert. Dit geldt bijvoorbeeld voor het maken van facturen en het bijhouden van een kas-, inkoop- en verkoopadministratie.
Er zijn ook boekhouders die aanvullende diensten proberen te verkopen aan zzp'ers. Denk bijvoorbeeld aan het in rekening brengen van kosten voor de opmaak van de jaarrekening. Zzp'ers met een eenmanszaak zijn niet verplicht om een jaarrekening te maken. Een goede boekhouder zal dit dus ook niet proberen te verkopen.
‘‘Zie onze handige boekhoudkosten calculator’’
Is het verstandig om de complete boekhouding uit te besteden?
Als we naar de kostenbesparing kijken, is het verstandig om de boekhouding zelf bij te houden. Met een boekhoudpakket kun je alle werkzaamheden zelf uitvoeren. Dit is veel voordeliger. Aan de andere kant is het wel verstandig om hulp in te schakelen als je weinig kennis hebt van boekhouding. Een fout in de boekhouding kan namelijk tot grote problemen leiden. Denk bijvoorbeeld aan een onjuiste aangifte of aan het niet op tijd afdragen van de btw. Een goede boekhouder kan helpen om dit soort problemen te voorkomen.
Zoek een boekhouder die zichzelf terugverdient
Er zijn veel boekhouders die zichzelf terugverdienen. Dit doen ze door:
- Fiscale wet- en regelgeving goed in de gaten te houden.
- Het zoeken naar fiscale mogelijkheden voor je onderneming.
- Controle te houden over de financiële administratie.
- Het efficiënt werken (minder tijd besteden).
Wel of niet zelf de boekhouding doen
Als je kennis en ervaring hebt op het gebied van boekhouding, dan is er niks mis met zelf de boekhouding bij te houden. Heb je hier weinig kennis van, dan is het slimmer om hulp in te schakelen. Wel is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken met een boekhouder. De meeste aanbieders van boekhoudpakketten beschikken over een cursus die je gratis kunt volgen. Het wel of niet de boekhouding zelf bijhouden is een persoonlijke afweging.
Is iedere onderneming verplicht om een boekhouding bij te houden?
Alle ondernemers zijn wettelijke verplicht om de boekhouding bij te houden. Er zijn verschillende eisen aan de boekhouding gesteld door de belastingdienst en ondernemers zijn ook verplicht de complete financiële administratie 7 jaar te bewaren. Met een boekhoudprogramma voldoe je aan de wettelijke eisen van de belastingdienst. Alle gegevens worden ook opgeslagen in de cloud en zijn op ieder moment toegankelijk. Zzp'ers en andere kleine ondernemers mogen van de belastingdienst het enkelvoudig boekhouden. Het enkelvoudig boekhouden is de meest makkelijke vorm van boekhouden. Het is belangrijk om je boekhouding volgens de richtlijnen bij te houden.
Starten als zzp'er en de boekhouding
Als startende zzp'er krijg je direct na inschrijving bij de Kamer van Koophandel te maken met het opzetten en bijhouden van administratie. Het is daarom verstandig om als startende zzp'er gebruik te maken van een boekhoudprogramma om dit proces te vereenvoudigen. Voor het bijhouden van je administratie is een goed boekhoudprogramma essentieel. Als je gebruikmaakt van een gratis spreadsheetprogramma, loop je het risico belangrijke functionaliteiten te missen. Bovendien kun je in dat geval geen btw-aangifte doen via een geautomatiseerde koppeling. Boekhoudsoftware kan ook de btw-aangifte berekenen op basis van ingevoerde facturen. Voor het opstellen van de btw-aangifte kun je ook gebruikmaken van onze handige btw-calculator.
Het niet willen doen van de boekhouding hoeft dus niet in te houden dat je geen ondernemer kunt worden.
Er zijn veel ondernemers die gebruikmaken van een boekhouder of accountant. Als zzp'er mag je gewoon zelf je boekhouding bijhouden van de belastingdienst. De kosten om de administratie bij te houden zijn fiscaal aftrekbaar.
Mijnzzp.nl