De beoordeling of iemand echt als zelfstandige werkt of feitelijk een verkapte werknemer is, blijft al jarenlang een actueel thema in ondernemersland. Zeker voor zzp’ers is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van wat de overheid als ondernemerschap beschouwt. Recent is duidelijk geworden dat het criterium ‘ondernemerschap’ een volwaardige rol blijft spelen bij de beoordeling van schijnzelfstandigheid. Dit is goed nieuws voor zelfstandig ondernemers die aantoonbaar zelfstandig werken en risico’s dragen.
Inhoudsopgave
• Geen nieuwe koers van het kabinet
• Wat betekent dit voor jou als zzp’er?
• Geen nieuwe aanpak handhaving schijnzelfstandigheid
Geen nieuwe koers van het kabinet
De onduidelijkheid over het al dan niet bestaan van een dienstbetrekking bij zzp'ers heeft in het verleden tot veel discussie geleid. Eerder leek het erop dat het kabinet de nadruk wilde leggen op elementen als ‘inbedding in de organisatie’ en ‘werkinhoudelijke aansturing’ van de opdrachtnemer. Ondernemerschap leek daarin een ondergeschikte rol te krijgen, met het risico dat veel zzp’ers als schijnzelfstandige zouden worden bestempeld.
Nu blijkt uit een brief van minister Van Gennip dat dit niet het geval is. Het kabinet blijft vasthouden aan de bestaande jurisprudentie, waarin ook het zelfstandig ondernemerschap zwaar weegt bij het vaststellen van een arbeidsrelatie. Er is dus geen sprake van een koerswijziging.
Wat betekent dit voor jou als zzp’er?
Werk jij als zelfstandig ondernemer en voldoe je aan de kenmerken die daarbij horen, zoals meerdere opdrachtgevers, ondernemersrisico en eigen investering? Dan mag je er voorlopig vanuit gaan dat jouw zelfstandige status niet zomaar ter discussie wordt gesteld. Wel blijft het van belang om je werkwijze en contracten goed te documenteren. Zo kun je aantonen dat je echt zelfstandig werkt en niet in een verkapt dienstverband zit.
Denk aan:
- Zelf bepalen van werktijden en werkwijze.
- Ondernemersrisico dragen, zoals bij ziekte of geen opdrachten.
- Meerdere opdrachtgevers hebben per jaar.
Geen nieuwe aanpak handhaving schijnzelfstandigheid
De manier waarop de Belastingdienst handhaaft op schijnzelfstandigheid verandert niet door het aangepaste wetsvoorstel. De fiscus kijkt al naar het volledige plaatje, inclusief de huidige wetgeving en uitspraken van rechters. Daarbij wordt beoordeeld of iemand echt als zelfstandig ondernemer werkt of dat er eigenlijk sprake is van een dienstverband. Deze aanpak blijft voorlopig van kracht. Daarnaast wil het kabinet de effecten van de handhaving de komende maanden beter in beeld krijgen. Op basis van deze inzichten wordt de Tweede Kamer later dit jaar opnieuw geïnformeerd.
Mijnzzp.nl