Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft laten weten dat het ondernemersvertrouwen licht negatief blijft. Zij hebben samen met de KvK, EIB en MKB-Nederland een onderzoek uitgevoerd. Het blijkt dat het licht negatieve sentiment betreffende het ondernemersvertrouwen niet veranderd is ten opzichte van vorig jaar. Overigens zijn er wel verschillen tussen de uiteenlopende branches.
Inhoudsopgave
• Horecabranche minst positief
• Krappe arbeidsmarkt
• Omslag in cultuursector
Horecabranche minst positief
Het ondernemersvertrouwen is gemeten aan het begin van het vierde kwartaal en daaruit blijkt dat de horecabranche het minst positief is. In de sector voor zakelijke dienstverlening heeft er een kleine omslag plaatsgevonden naar een licht positieve stemming. Er zijn een aantal sectoren waar het ondernemersvertrouwen meer positief is, zoals in de branche voor opslag en vervoer. Ook in de verhuur van onroerend goed zijn de ondernemers meer positief gestemd.
Krappe arbeidsmarkt
Het overwegend negatieve sentiment is vooral te wijten aan de krapte op de arbeidsmarkt en dat is onder meer in de horecabranche merkbaar. Het tekort aan personeel is voor veel bedrijven een obstakel voor de bedrijfsvoering. De krapte op de arbeidsmarkt zorgt wat dat betreft al sinds het derde kwartaal in 2021 de grootste factor die invloed heeft op het ondernemersvertrouwen. 38% van de ondernemers heeft in dit kwartaal te maken met een tekort aan personeel. Overigens spreken ondernemers wel de verwachting uit dat deze belemmering in 2025 minder groot is. Ze verwachten dat er volgend jaar meer aanbod is van arbeidskrachten.
Omslag in cultuursector
De cultuursector kent een omslag in het sentiment en is naar negatief gegaan. Dit kan te maken hebben met de aangekondigde stijging van het btw-tarief. De verhoging van 9% naar 21% laat nog even op zich wachten, want de ingangsdatum is 1 januari 2026. Toch zorgt dit al voor een daling van het ondernemersvertrouwen in deze sector. Dat geldt overigens eveneens voor de sportbranche en boekensector. Daar is de verhoging van de btw naar 21% namelijk ook van toepassing. Ondernemers met een sportschool krijgen er bijvoorbeeld mee te maken, waarbij de abonnementsprijzen voor leden fors gaan stijgen. Het doel van de btw-stijging is om de inkomsten uit belasting voor de overheid te verhogen. Een andere reden is het vereenvoudigen van dit onderdeel van het belastingstelsel.
Mijnzzp.nl