Ben je accountant op zoek naar gebruiksvriendelijke accountancy software? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres. Wij beschikken over een overzichtelijk dashboard met verschillende gebruiksvriendelijke software met alle benodigde functionaliteiten. De meeste accountants maken gebruik van online software. Er zijn meerdere boekhoudpakketten beschikbaar, maar welk, is het beste voor jouw onderneming en je klanten? In dit artikel geven we een overzicht van de beste online boekhoudpakketten voor accountants. Elk pakket heeft zijn eigen voordelen en nadelen, dus het is belangrijk om eerst een goede vergelijking te maken.
Er zijn redelijk veel accountants die werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Als je klanten wilt ontzorgen, gebruik dan software die ze ook kunnen gebruiken. Je kunt kiezen uit verschillende online boekhoudprogramma's die speciaal voor kleine ondernemingen zijn gemaakt. Zo zijn er online boekhoudprogramma's voor zzp'ers maar ook voor mkb'ers. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat het accountancy software betreft. Een goed boekhoudpakket, is het boekhoudpakket van e-boekhouden. Dit boekhoudprogramma is gebruiksvriendelijk en werkt prettig. Het online boekhoudprogramma heeft ook alle functies die je als accountant nodig hebt. Met dit boekhoudpakket kun je online boekhouden en nog veel meer.
Inhoudsopgave:
- Boekhoudpakket voor accountants
- Online boekhouden zzp'er en mkb'er
- Verschil tussen een jaarrekening en jaarverslag?
- Heb je als zzp'er een accountant nodig?
- Verschil accountants en boekhouders
- Wat is voor een accountant belangrijk?
- Enkelvoudig en dubbel boekhouden
- Welke functies heb je nodig?
- Online boekhouden en btw-aangifte
- Btw-aangifte doen als accountant
- Boekhoudprogramma accountant vergelijken
- Boekhoudprogramma en belastingaangifte
Boekhoudpakket voor accountants
Accountants met mkb klanten kunnen gebruikmaken van verschillende boekhoudpakketten. De verschillende programma's zijn met losse modules uit te breiden. Zo kun je een online boekhoudprogramma kiezen dat precies aansluit op je eigen wensen. Als accountant is het natuurlijk wel zo prettig om een programma te gebruiken dat jij zelf ook goed kent. Een aantal bekende boekhoudprogramma's voor online boekhouden als accountant zijn:
Online boekhouden zzp'er en mkb'er
Accountants zullen vaak te maken hebben met mkb-bedrijven. De meeste grote bedrijven zijn verplicht om een goedgekeurde accountantsverklaring bij de jaarrekening te voegen. Dit is een belangrijk verschil met de meeste zelfstandig ondernemers. Zelfstandig ondernemers die gekozen hebben voor de rechtsvorm, eenmanszaak of vennootschap onder firma (VOF) zijn niet verplicht om een jaarrekening te laten opstellen. Er is ook geen goedgekeurde accountantsverklaring nodig.
Of een zzp'er een jaarrekening moet laten maken, is afhankelijk van de rechtsvorm. De meeste zzp'ers zullen hiermee niet te maken hebben. Lang niet alle zzp'ers en andere ondernemers hebben een boekhouder of accountant nodig. Er zijn veel ondernemers die zelfstandig online boekhouden.
Mijnzzp.nl: boekhouden voor zzp'ers en mkb'ers:
Verschil tussen een jaarrekening en jaarverslag?
De termen jaarrekening en jaarverslag worden door velen door elkaar gebruikt. Dit is niet helemaal terecht, want er is wel degelijk een verschil. Een jaarrekening geeft inzicht in de financiële situatie van een bedrijf op een bepaald moment. Een jaarverslag daarentegen is een uitgebreider document waarin niet alleen de cijfers staan, maar ook bijvoorbeeld de toekomstvisie van het bedrijf en de belangrijkste activiteiten van het afgelopen jaar. Een accountant kan betrokken zijn bij verschillende bedrijven die te maken hebben met een jaarverslag.
Zzp'ers hebben te maken met een jaarrekening. Een jaarrekening bestaat uit:
- De balans.
- De winst- en verliesrekening (ook wel resultatenrekening genoemd).
- Een eventuele toelichting.
- Deponeren bij de KvK niet verplicht.
De meeste Mkb-bedrijven hebben te maken met een jaarrekening inclusief jaarverslag. De jaarrekening en het jaarverslag bestaan onder andere uit:
- Een compleet financieel verslag van de onderneming (de jaarrekening).
- Goedgekeurde accountantsverklaring.
- Een toelichting op de jaarrekening (door accountant).
- Alle bedrijfsactiviteiten van het betreffende jaar.
- Andere relevante informatie (verwachtingen, relaties, personeelzaken).
- Toekomstvisie en bijvoorbeeld innovatie.
- Deponeren bij de KvK verplicht.
Heb je als zzp'er een accountant nodig?
De meeste zzp'ers hebben geen accountant nodig. Dit is wel afhankelijk van de rechtsvorm en de omvang van de onderneming. Volgens de Wet zijn bedrijven met meer dan 50 medewerkers, een netto-omzet hoger dan 12 miljoen euro of een balanstotaal groter dan 6 miljoen euro controleplichtig. In dat geval moet de jaarrekening gecontroleerd en goedgekeurd worden door een openbaar accountant. Dit mag niet door een boekhouder gedaan worden. Een boekhouder heeft deze bevoegdheid niet. Een accountant is er overigens niet alleen om administratieve zaken te regelen en te controleren. Denk juist ook aan het geven van belastingadvies of aan het uitzoeken van fiscale zaken. Ook hiermee kan online boekhouden helpen.
Verschil accountants en boekhouders
De belangrijkste verschillen tussen een accountant en boekhouder zijn dat een accountant een controlerende functie heeft en een boekhouder een uitvoerende functie heeft. Ook mag een boekhouder geen accountancyverklaring opmaken. Een accountant mag dat wel.
Wat is voor een accountant belangrijk?
Afhankelijk van de klanten waarvoor een accountant werkt, kan de focus van het werk verschillend zijn. In sommige gevallen is er sprake van een internationaal opererende onderneming. In dat geval is kennis van diverse belastingstelsels en wet- en regelgeving van groot belang. De werkzaamheden van een accountant gaan in veel gevallen verder dan het alleen maken van de jaarrekening en jaarverslag. Denk bijvoorbeeld aan:
- Het controleren van de financiële administratie.
- Het uitzoeken van fiscale regelgeving.
- Het toezien op kwaliteitsbewaking.
- Het adviseren over investeringen (aankopen en verkopen).
Enkelvoudig en dubbel boekhouden
- Zzp'ers mogen enkelvoudig boekhouden toepassen. De meeste Mkb-bedrijven zijn verplicht om gebruik te maken van dubbel boekhouden. In de praktijk is er niet echt een verschil tussen deze twee boekhoudmethoden wanneer je gebruikmaakt van online boekhouden. Er wordt in beide gevallen een vergelijkbare administratie bijgehouden. Het enige verschil is dat bij dubbel boekhouden er ook nog sprake is van een extra 'controle' systeem. Dit is voor accountants belangrijk. Dit maakt het makkelijker om fouten te herkennen en te corrigeren.
Welke functies heb je nodig?
- De meeste boekhoudpakketten hebben alles wat je nodig hebt. Denk aan het kunnen maken van een koppeling met de bank en de Belastingdienst, een scan en herken functie, het bijhouden van de voorraadadministratie en aan het kunnen integreren van CRM-systemen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van functies die door middel van online boekhouden mogelijk zijn. Vanzelfsprekend kun je alle administratieve taken uitvoeren met een boekhoudpakket en de financiële administratie bijhouden. Daarnaast heb je op ieder moment een actueel inzicht van de financiën.
Online boekhouden en btw-aangifte
Met een online boekhoudprogramma voor accountants kun je ook de btw-aangifte verzorgen. Een online boekhoudpakket is in staat om de btw-aangifte automatisch te generen op basis van de ingevoerde gegevens. Het blijft wel belangrijk om de btw-aangifte te controleren, omdat dit belangrijk is als accountant. Net zo als andere ondernemers wil je geen fouten maken met de btw-aangifte.
Btw-aangifte doen als accountant
Voor het indienen van de btw-aangifte bij de Belastingdienst zul je wel eerst een koppeling moeten maken. Dit kan tegenwoordig met alle online boekhoudprogramma's. Online boekhouden is veilig te gebruiken en werkt in de cloud. Alle gegevens worden in Nederland opgeslagen en zijn dus veilig. Dit is een belangrijk punt wanneer we het hebben over online boekhouding.
Boekhoudprogramma accountant vergelijken
Met onze vergelijkingstool kun je snel en eenvoudig de boekhoudprogramma's voor accountants vergelijken. Deze boekhoudpakketten zijn geschikt voor mkb'ers en zzp'ers. Een boekhoudprogramma voor accountants moet aangemerkt kunnen worden als een compleet pakket. De beste boekhoudprogramma's beschikken allemaal over een gratis proefperiode die meestal 30 dagen bedraagt. Je kunt verschillende systemen vergelijken en filteren op verschillende punten, zoals:
- De prijs.
- De functionaliteiten.
- Een kleine, middel of grote administratie.
- Het wel of niet toepassen van de urenregistratie.
- Het maken van jaarverslagen.
- En nog veel meer.
Het vergelijken van online boekhoudpakket kan gedaan worden op verschillende functies en de softwareleveranciers kunnen verschillende abonnementen aanbieden. Bijna alle boekhoudpakketten zijn maandelijks opzegbaar en beschikken over een gratis helpdesk. De gratis helpdesk kan vooral in het begin handig zijn. Denk bijvoorbeeld voor het opzetten van de automatische bankkoppeling. Vanzelfsprekend moet een goed boekhoudprogramma ook prettig werken en gebruiksvriendelijk zijn.
Boekhoudprogramma en belastingaangifte
Het is tegenwoordig met een compleet boekhoudpakket mogelijk om de aangifte inkomstenbelasting op te maken en in te dienen bij de Belastingdienst. Het is dus niet alleen mogelijk om elektronische btw-aangifte te doen. Er komen steeds meer extra functies bij.
Accountants kunnen in de meeste gevallen ook prima gebruikmaken van een boekhoudpakket.
Het is wel verstandig om eerst de verschillende pakketten met elkaar te vergelijken voordat je met het online boekhouden start.
Mijnzzp.nl