Team Mijnzzp

Zzp bezorger

Recente uitspraken van de Hoge Raad met betrekking tot maaltijdbezorgers van Deliveroo hebben Nederlandse pensioenfondsen bezorgd gemaakt over mogelijke claims van schijnzelfstandigen. De Hoge Raad bepaalde dat deze zzp bezorgers met terugwerkende kracht recht hebben op pensioen, wat volgens schattingen van de Pensioenfederatie de fondsen mogelijk 1,3 miljard euro kan kosten.

Inhoudsopgave
Hoge Raad uitspraak
Wat zijn schijnzelfstandigen?

Hoge Raad uitspraak

Arbeidsrechtadvocaat van Arkel benadrukt dat de zorgen van de pensioenfondsen terecht zijn, gezien het grote aantal zelfstandigen in Nederland. Veel van hen hebben weliswaar technisch de status van zzp'er, maar in werkelijkheid hebben ze een arbeidsovereenkomst met recht op pensioenopbouw.

Demissionair minister van Sociale Zaken Karien van Gennip werkt aan wetgeving om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Van Arkel wijst erop dat de strekking van deze wetgeving niet veel afwijkt van de recente uitspraak van de Hoge Raad. De mogelijke extra kosten voor pensioenfondsen roepen vragen op over wie uiteindelijk verantwoordelijk zal zijn, vooral als werkgevers niet langer beschikbaar zijn om de openstaande kosten te dekken.

Wat zijn schijnzelfstandigen?

Schijnzelfstandigen zijn personen die officieel als zelfstandige (zzp'er) staan geregistreerd, maar in de praktijk feitelijk als werknemer functioneren. Dit fenomeen ontstaat wanneer een zelfstandige in zijn werkrelatie afhankelijk is van één opdrachtgever en onder omstandigheden die sterk lijken op een dienstverband werkt. Schijnzelfstandigheid kan zich voordoen wanneer de zzp'er bijvoorbeeld vrijwel exclusief voor één opdrachtgever werkt, geen ondernemersrisico loopt, en weinig vrijheid heeft om de eigen werkzaamheden vorm te geven.

Deze situatie kan problematisch zijn omdat werknemers bepaalde wettelijke beschermingen en sociale zekerheden genieten die zelfstandigen niet hebben. Werknemers hebben bijvoorbeeld recht op pensioenopbouw, vakantiedagen, en bescherming bij ontslag, terwijl zelfstandigen deze zaken zelf moeten regelen. In sommige gevallen kan een schijnzelfstandige later aanspraak maken op deze arbeidsrechten, wat tot juridische geschillen en financiële gevolgen voor werkgevers en pensioenfondsen kan leiden.

Om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, zijn er wetten en regels opgesteld die de echte zelfstandigheid van ondernemers moeten waarborgen. In veel landen, waaronder Nederland, wordt er gewerkt aan wetgeving die schijnzelfstandigheid moet voorkomen en de positie van zelfstandigen moet verbeteren.

Mijnzzp.nl