Bij het starten van een bedrijf heb je de keuze uit verschillende rechtsvormen, zoals een eenmanszaak of BV. Het oprichten van een BV doe je bij de notaris die de statuten vastlegt in een oprichtingsakte. Dat is bij een eenmanszaak niet nodig, want je hoeft alleen maar naar de Kamer van Koophandel te gaan. Zo zijn er nog een aantal praktische voordelen verbonden aan het starten van een eenmanszaak als zzp’er. Als eigenaar van een eenmanszaak ben je wel hoofdelijk aansprakelijk voor alle mogelijke schulden. Er zijn redelijk veel starters die niet goed op de hoogte zijn van dit belangrijke punt.
Inhoudsopgave
• Snelle inschrijving bij de kamer van koophandel
Zelfstandig ondernemer worden
Profiteren van belastingvoordelen
Minder administratieve verplichtingen
• De voor- en nadelen van een eenmanszaak
• Wat is het risico van een eenmanszaak?
• Waarom een eenmanszaak kiezen?
Snelle inschrijving bij de kamer van koophandel
De oprichting van een bedrijf als zelfstandig ondernemer is snel geregeld. Je bedenkt een bedrijfsnaam voor je onderneming en schrijft je daarmee in bij de Kamer van Koophandel. Het is niet nodig om langs de notaris te gaan of statuten op te stellen. Ook hoef je niet over een beginkapitaal te beschikken, hoewel dat praktisch gezien natuurlijk wel voordelen biedt.
Zelfstandig ondernemer worden
Een van de andere praktische voordelen van een eenmanszaak is dat je als zzp’er helemaal eigen baas bent. Je bepaalt zelf je werkuren net als je vrije dagen zonder verantwoording te hoeven afleggen. Ook maak je zelf de keuze welke opdrachten je wel en niet wilt aannemen. Er is niemand in je bedrijf om rekening mee te houden. Overigens mag je als de zaken goed gaan als zzp’er natuurlijk wel personeel aannemen.
Profiteren van belastingvoordelen
Je profiteert met je eenmanszaak van meerdere belastingvoordelen. Werk je minimaal 1.225 uur per jaar in je bedrijf dan heb je recht op de zelfstandigenaftrek. Voor starters geldt bovendien een extra aftrek waar je drie keer in de eerste vijf jaar gebruik van mag maken. Ook zijn er uiteraard bedrijfskosten die aftrekbaar zijn van de winst, zodat je minder belasting hoeft te betalen.
Minder administratieve verplichtingen
Als zzp’er met een eenmanszaak heb je met minder administratieve verplichtingen te maken dan wanneer je een BV hebt. Het is bijvoorbeeld niet verplicht om een jaarrekening op te stellen of om je bedrijfsfinanciën te publiceren. Heb je een eenmanszaak zonder personeel dan hoef je ook geen personeelsadministratie bij te houden. Zo heb je ook niet te maken met aansprakelijkheid voor personeel. Jij hebt als zzp’er met een eenmanszaak de enige verantwoordelijkheid voor je bedrijf. Vanzelfsprekend moet je voor een eenmanszaak ook een goede administratie opzetten en bijhouden van de eisen van de belastingdienst. Als ondernemer met een eenmanszaak draag je zelf de verantwoordelijkheid voor het bedrijf qua boekhouding.
De voor- en nadelen van een eenmanszaak
De rechtsvorm van een eenmanszaak kent natuurlijk verschillende voor- en nadelen. Het is belangrijk om deze voor- en nadelen bij een eenmanszaak voor jezelf af te wegen. Het verschil tussen een eenmanszaak en een besloten vennootschap is dat je als eigenaar van een eenmanszaak zelf de rechtspersoon bent. Voor het oprichten van een eenmanszaak hoef je niet naar een notaris te gaan. Het omzetten naar een bv is echter op een later moment wel mogelijk vanuit een eenmanszaak. Met een eenmanszaak betaal je alleen inkomstenbelasting over je winst en dit kun je zelf berekenen met een goed boekhoudprogramma of je laat dit over aan je boekhouder. De boekhouding met een eenmanszaak is overigens relatief eenvoudig.
Wat is het risico van een eenmanszaak?
Het nadeel met een eenmanszaak is dat je persoonlijk aansprakelijk bent voor alle mogelijke schulden vanuit je onderneming. Ook kun je als rechtspersoon niet meerdere eenmanszaken oprichten. Wel kun je in het handelsregister meerdere activiteiten laten opnemen. Binnen je boekhouding vallen deze verschillende activiteiten allemaal onder dezelfde eenmanszaak. Met een eenmanszaak mag je ook enkelvoudig boekhouden toepassen. Met een bv heb je te maken met dubbel boekhouden.
Waarom een eenmanszaak kiezen?
Het oprichten van een eenmanszaak heeft eigenlijk alleen maar voordelen voor kleine ondernemers. Het is echter belangrijk om alle aspecten voor jezelf op een rij te zetten en vervolgens een afweging te maken. Een boekhouder kan over het algemeen ook goed advies geven hierover. Daarnaast kan een boekhouder helpen met andere werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het helpen opstellen van een ondernemingsplan. De eenmanszaak is binnen Nederland de meeste gekozen rechtsvorm wanneer het aankomt op kleine ondernemers. Zoals eerder omschreven is het omzetten naar een bv, ook op een later moment mogelijk.
De meeste zzp'ers maken gebruik van de rechtsvorm eenmanszaak.
Met een eenmanszaak heb je ook een belangrijk nadeel. Je bent namelijk persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden. Bij een eenmanszaak kan het ook belangrijk zijn om de gewerkte uren bij te houden. De urenregistratie kan namelijk mogelijke problemen met de belastingdienst voorkomen.
Mijnzzp.nl