Team Mijnzzp

Kantoor

Het advies van de Raad van State over het wetsvoorstel Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelatie en Rechtsvermoeden kent een aantal kritiekpunten. Er is aan de ene kant erkenning voor de door de regering gesignaleerde knelpunten. Bijvoorbeeld ten aanzien van de schijnzelfstandige ondernemers die een zwakke positie hebben op de arbeidsmarkt. In het kader van de beoordeling van VBAR is er vooral sprake van een wetsvoorstel dat bestaande regelgeving bevestigt. De Raad van State acht de oplossing in het voorstel om de strijd aan te gaan met schijnzelfstandigheid maar beperkt.

Inhoudsopgave
Wet DBA meer effectief
Behoefte aan moderne arbeidsmarkt

Wet DBA meer effectief

De Raad van State heeft aangegeven dat de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie mogelijk meer effectief is om schijnzelfstandigheid aan te pakken. De Belastingdienst gaat per 1 januari 2025 hierop weer handhaven. Uit het advies is op te merken dat de onderliggende problemen daarmee niet zijn op te lossen. Het lijkt erop dat de oplossingen, zoals deze in het wetsvoorstel VBAR zijn aangedragen vooral betrekking hebben op het bekrachtigen van al geldend recht. In het wetsvoorstel staat ook vermeld dat er een rechtsvermoeden van een arbeidsovereenkomst bestaat indien het tarief per uur minder is dan € 33.

De Belastingdienst heeft met een uitgebreide toelichting op het beoordelen van arbeidsrelaties al meer duidelijkheid over schijnzelfstandigheid geboden. Verder geeft de Afdeling advisering van de RvS aan dat het achteraf kwalificeren van arbeidsovereenkomsten er grote gevolgen optreden. Bijvoorbeeld met betrekking tot de pensioenpremies over de betrokken periode. Daarbij stelt de RvS dat het voorstel onvoldoende helderheid biedt over de risicobeheersing. Het advies voor het beheersen van risico’s aan de regering is dat daar meer aandacht voor moet komen.

Behoefte aan moderne arbeidsmarkt

Het advies van de Raad van State met betrekking tot de beoordeling van VBAR gaat ook over de behoefte aan een meer moderne arbeidsmarkt. In het wetsvoorstel is bijvoorbeeld opgenomen dat oproepcontracten verboden worden. De RvS stelt vraagtekens bij de effectiviteit van een dergelijk verbod in de praktijk van alledag. De verwachtingen van het effect van de afbakening van al bestaande opties in het kader van flexibel werk is blijkens het advies, maar zeer beperkt.

Mijnzzp.nl