Team Mijnzzp

Sociaal ondernemen

Bij sociaal ondernemen draait het om een missie, waarbij je een innovatieve oplossing bedenkt voor uitdagingen waar de maatschappij mee te maken heeft. Dat is dus een heel ander doel in vergelijking met zakelijk ondernemen, waarbij het doel gericht is op geld verdienen met je product of dienst. Je levert als zzp'er met je bedrijf bij sociaal ondernemen een belangrijke bijdrage aan de maatschappij. Grote bedrijven en ook banken steunen dit soort ondernemingen en bieden daarbij zowel financiële als inhoudelijke ondersteuning.

Inhoudsopgave
Maatschappelijk rendement
Voorbeelden van sociale ondernemingen
Beginnen met sociaal ondernemen

Maatschappelijk rendement

Een sociaal ondernemer streeft naar een maatschappelijk rendement in plaats van naar een financieel rendement. Uiteraard dient er wel sprake te zijn van een verdienmodel dat rendement oplevert om het doel van de sociale onderneming te bereiken. Het is een bedrijfsmodel, waar steeds meer ondernemers warm voor lopen. Ook omdat consumenten zich net als op het gebied van duurzaamheid steeds vaker bewust zijn van het belang ervan. Een klant kan bij de aankoop van een dienst of product namelijk ook een steentje bijdragen aan een maatschappelijk of sociaal doel.

Voorbeelden van sociale ondernemingen

Je ziet steeds vaker sociale ondernemingen die impact maken op de maatschappij. Bijvoorbeeld in horecazaken, waar personeel aan het werk is met een arbeidsbeperking om klanten te bedienen. Sociaal ondernemerschap is wat dat betreft ook te combineren met een duurzame missie. Een voorbeeld daarvan is een timmerman die meubels maakt en daarbij gebruikmaakt van gebruikt hout. Of een naaister die van gebruikte kleding nieuwe kleding maakt.

Beginnen met sociaal ondernemen

Wil je beginnen met sociaal ondernemen, dan is het belangrijk om een goed en doordacht plan te maken. Bij een sociale onderneming richt de ondernemer zich op het oplossen van een maatschappelijk of sociaal probleem. Daarbij is het van belang om het probleem goed in beeld te brengen en voor de oplossing een missie te bedenken. Het is ook mogelijk om een bestaande eenmanszaak te gebruiken om deze om te zetten in een bedrijf met een maatschappelijk doel. De overheid stelt voor verschillende sociale ondernemingen bovendien subsidies beschikbaar, zoals voor het aannemen van een medewerker met afstand tot de arbeidsmarkt.

Mijnzzp.nl