Het is een grote ergernis van veel ondernemers en particulieren: spookfacturen via de mail. Het kan iedereen overkomen: je ontvangt een factuur voor diensten of producten die je nooit hebt besteld. Het komt helaas vaker voor dan je denkt en je bent zeker niet de enige die hiermee te maken krijgt. Wat moet je doen als je zo'n spookfactuur ontvangt?
Spookfacturen worden vaak verstuurd door bedrijven die niet of nauwelijks bestaan. Het kan dus lastig zijn om ze te traceren. Toch is het verstandig om aangifte te doen bij de politie. Dit kan via het meldpunt internetoplichting of de fraudehelpdesk. Het lukt de autoriteiten, door internationale samenwerking, steeds vaker om de oplichters te achterhalen. Het is dus belangrijk dat je aangifte doet, zodat deze mensen gestopt kunnen worden.
Inhoudsopgave
Spookfactuur ontvangen per mail?
• Er zijn twee soorten spookfacturen:
Hoe herken je een spookfactuur?
• De fraudeurs verwijzen naar een mooie website
• Er is een SSL-certificaat, dus het is veilig? (het groene slotje)
• E-factureren komen steeds vaker voor
E-factureren en business-to-business
Spookfactuur ontvangen per mail?
In de meeste gevallen is het verstandig om de e-mail volledig te negeren en direct te verwijderen. Als je per ongeluk op een link klikt of een bijlage opent, kan dit namelijk gevaarlijk zijn. Het is dan mogelijk dat er malware op je computer geïnstalleerd wordt of dat er gegevens worden gestolen. Ook is het niet verstandig om te reageren op de mail.
Er zijn twee soorten spookfacturen:
- Een factuur zonder tegenprestatie (willekeurig, u moet nog betalen enz.).
- Een nepfactuur met de lay-out van een ander bedrijf, organisatie of overheid.
Hoe herken je een spookfactuur?
Oplichters en fraudeurs worden steeds beter in het vervalsen van facturen. Toch zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten:
- De naam of adresgegevens van de oplichter staan niet (juist) vermeld;
- Het e-mailadres is net anders dan het echte adres (één lettertje of cijfer is anders);
- Er staan fouten in de factuur;
- Het bedrag dat je moet betalen is onrealistisch hoog;
- Je herkent het bedrijf, product of dienst niet;
- Er is sprake van intimidatie (je moet nu echt snel betalen);
- Het tijdstip van de mail is vaak 's nachts of in het weekend, omdat de oplichters dan denken dat je minder waakzaam bent;
- De mail komt binnen op een ongebruikelijk account (wanneer je meerdere e-mailadressen gebruikt).
De fraudeurs verwijzen naar een mooie website
Trap er niet in. Het maken van een website kost weinig tijd. Het is dus makkelijk om een website te maken die er net echt uitziet. Check de website goed voordat je iets gaat doen. Kijk bijvoorbeeld goed naar de URL van de website.
Er is een SSL-certificaat, dus het is veilig? (het groene slotje)
Fout, alleen de verbinding is veilig, maar dat zegt niks over de echtheid van de website. Het is helaas voor iedereen mogelijk om een certificaat aan te vragen. Er zijn diverse manieren waarop je kunt controleren of een website veilig is. Wanneer je de website verder niet kent of vertrouwt, is het verstandig om even Google te gebruiken. Je komt dan al snel te weten of een website betrouwbaar is of niet.
E-factureren komen steeds vaker voor
Het gebruiken van E-factureren is voor veel mensen handig. Zowel particulieren als ondernemers kunnen hier gebruik van maken. Helaas zijn er ook veel frauduleuze bedrijven die misbruik maken van deze manier van factureren. Het is daarom verstandig om alert te zijn wanneer je een E-factuur ontvangt. Controleer de factuur goed voordat je gaat betalen. Kijk of het bedrag klopt en of je de dienst of het product herkent.
E-factureren en business-to-business
Ondernemers die e-facturen versturen binnen Nederland en de rest van Europa, kunnen gebruikmaken van beveiligde boekhoudsoftware door middel van het toepassen van PEPPOL (Pan-European Public Procurement On-Line). Ondernemers worden alleen toegelaten na een strenge controle. Het ontvangen van spookfacturen is dan niet meer mogelijk door middel van UBL-facturen. Ook voor gewone boekhoudprogramma's zijn er tegenwoordig keurmerken beschikbaar.
Bijna iedereen krijgt wel een keer te maken met spookfacturen. In veel gevallen kun je een spookfactuur op diverse manieren herkennen. Het is vooral belangrijk om eerst alle gegevens te controleren.
Het zijn zeker niet alleen ondernemers die te maken hebben met spookfacturen.
Mijnzzp.nl