Ben je van plan om als zelfstandige te werken in de bouw? Dan komt er een hoop bij kijken. In dit blogartikel helpen we jou een handje op weg. We delen namelijk een handig stappenplan om niets aan het toeval over te laten.
1. Marktonderzoek
Voordat je besluit om jouw onderneming in te schrijven in het Handelsregister van KVK, is het belangrijk om onderzoek gedaan te hebben naar jouw branche. Er zijn namelijk genoeg zzp’ers in de bouw. Zoek daarom uit waarin je beter of anders bent dan jouw concurrenten en waarin je je kunt onderscheiden. Door een bouwonderzoek te doen, kun je jouw markt in kaart brengen. Dit geeft je inzicht of je plannen haalbaar zijn.
2. Schrijf je in bij de KVK en open een rekening
De volgende stap is jouw bedrijf inschrijven in het Handelsregister van KVK. Je kunt online een afspraak maken en de inschrijving officieel maken als je langskomt. Je moet dan natuurlijk wel een passende bedrijfsnaam bedenken en controleren of deze naam nog niet in gebruik is. Daarnaast kunnen er eventueel bepaalde vergunningen nodig zijn voor jouw bedrijf. Zoek dit van te voren uit! Als jouw inschrijving succesvol is afgerond, wordt het tijd om een zakelijke rekening te openen. Zo houd je je administratie overzichtelijk en kun je privé en zakelijke transacties gescheiden houden.
3. Hoeveel geld heb je nodig om een start te maken?
Een bedrijf in de bouw beginnen is niet goedkoop. Zo heb je gereedschap nodig, eventueel een steigeraanhanger, maar ook een bedrijfswagen. Daarnaast moet je ook rekening houden met kantoorartikelen, boekhoudpakket en de kosten van papierwerk en regelgeving. Als je bijvoorbeeld aannemer wilt worden, is het wettelijk gezien niet verplicht om ook in het bezit te zijn van een vakdiploma. Maar als je jouw bouwbedrijf wilt aansluiten bij BouwGarant, dan zijn er wel enkele richtlijnen om rekening mee te houden. Zo moet je minimaal 2 jaar ingeschreven zijn bij KVK en wél in het bezit zijn van een Aannemersdiploma.
4. Netwerken met partners
Als je een mooie klus krijgt, bijvoorbeeld een aanbouw bouwen, erker realiseren of een badkamerrenovatie, dan zullen er ongetwijfeld meer dingen gedaan moeten worden. Opdrachtgevers stellen vaak de vraag of jij iemand kent die een mooi laminaatvloer kan leggen, of wie kan zorgen voor de inbouwspotjes. Als jij deze klus niet kunt klaren, dan kan je altijd nog een partner aanbevelen. Ga daarom eens op de koffie bij geschikte partners en start een gesprek. Zo kun je ook vragen of zij hetzelfde willen doen, als een andere opdrachtgever de vraag aan hen stelt.
In samenwerking met steigerkopen.nl
Mijnzzp.nl