Team Mijnzzp

Schilder aan het werk

Er is veel vraag naar schilders en dat betekent dat er kansen liggen om te starten als zzp schilder. Misschien ben je wel in loondienst en wil je nu eindelijk voor jezelf beginnen. Of wil je beroep van schilder weer oppakken, maar wel als zelfstandig ondernemer. Als schilder met je natuurlijk wel in contact komen met potentiële opdrachtgevers en kun je het in het begin niet alleen hebben van mond tot mond reclame. Om een schildersbedrijf te beginnen, zijn een aantal aandachtspunten van belang. Ontdek hier waar je rekening mee moet houden als je als schilder een eenmanszaak wilt starten. Voor het starten van je eigen schildersbedrijf zijn er meerde belangrijke punten voordat je gaat inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Een eigen schildersbedrijf beginnen is populair en er zijn dan ook veel schilders die zelfstandig ondernemer zijn. Als zelfstandige schilder is het natuurlijk belangrijk om in contact te komen met potentiële opdrachtgevers. Dit kunnen aannemers, bemiddelaars en particulieren zijn. Voordat je een bedrijf begint is het belangrijk om je doelgroep helder voor ogen te krijgen. Niet alle schilders willen voor een aannemer werken. Ook het reclame maken op sociale media kan een effectieve manier zijn om naamsbekendheid op te bouwen. Op lange termijn kan dit veel klanten opleveren. In dat geval is klanten zoeken niet meer nodig, omdat de mond tot mond reclame inmiddels werkt.

Inhoudsopgave
Bedrijfsnaam en inschrijving Kamer van Koophandel
Bedrijfsauto kopen of zakelijk leasen
Schildersbedrijf starten
Reclame maken
Verzekeringen afsluiten als schilder
Pensioen schilder verplicht

Bedrijfsnaam en inschrijving Kamer van Koophandel

Er staat je niets in de weg om te starten als zzp schilder. Bedenk een bedrijfsnaam en schrijf je in bij de Kamer van Koophandel. Let erop dat je als je met een schildersbedrijf staat ingeschreven je verplicht moet meedoen met het pensioenfonds BPF Schilders. Naast de inschrijving is het ook handig om alvast een website te maken. Het is tenslotte belangrijk dat klanten je weten te vinden. Denk ook meteen aan de opzet van de administratie die je eventueel zelf doet of overlaat aan de boekhouder.

BouwDit kun je al regelen voordat je het nieuwe bedrijf gaat inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Zo kun je meteen alle opstartkosten inboeken en loop je geen fiscaal voordeel mis voor je eigen zaak. Vergeet overigens ook niet om algemene voorwaarden op te stellen voor het bedrijf. Het is overigens ook raadzaam om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Als schilder werkt je natuurlijk wel vaak op hoogte en dat is een risico.

Bedrijfsauto kopen of zakelijk leasen

Je hebt als zzp schilder natuurlijk allerlei gereedschappen en materialen nodig om te vervoeren. Daarom dien je over een bedrijfsauto te beschikken. Er zijn mogelijkheden om als zzp schilder een bedrijfswagen te kopen of bijvoorbeeld een bestelauto zakelijk te leasen. Financial lease is ook mogelijk als je nog niet over jaarcijfers beschikt. Als je weinig budget hebt, is het niet direct nodig om alles aan te schaffen. Een rolsteiger is bijvoorbeeld ook op een eenvoudige manier te huren.

Schildersbedrijf starten

Wanneer ervoor kiest om een schildersbedrijf te starten, dan zul je meestal ook investeringen moeten doen. De Belastingdienst ziet een aankoop boven de 450,- euro als investering in het bedrijf. Je bent verplicht om investeringen op te nemen in de boekhouding. Je bent ook verplicht om de jaarlijkse afschrijving te berekenen. Hierdoor kun je de boekwaarde op de balans opnemen. Wij beschikken hiervoor over een handig hulpmiddel.

Afschrijving en boekwaarde berekenen

Investering doen als zzp schilder

De meeste schilders hebben kostbaar werkmateriaal nodig om schilderwerk uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan hoogwerkers of aan steigermateriaal. Voor het doorberekenen van deze investeringen kun je het beste eerste de gemiddeld boekhoudkundige rentabiliteit berekenen. Met deze methode kun je onder de terugverdientijd bepalen van een investering. Zie ook hiervoor onze handige gratis calculator.

GBR berekenen

Reclame maken

Als zzp schilder wil je de dagen natuurlijk met zoveel mogelijk schilderwerk vullen. Daarom is het van belang om reclame te maken. Plaats ook gerust een advertentie in de lokale krant. Er zijn nog maar weinig schildersbedrijven die via een lokale krant reclame maken en daarom val je extra op.

Je website is ook een visitekaartje en deze moet vindbaar zijn in de zoekmachine. Maak bijvoorbeeld ook een account aan op Instagram en Facebook, waar je voor en na foto’s laat zien. Om te starten als zzp schilder is het ook mogelijk om je te laten inhuren door een schildersbedrijf. Bijvoorbeeld als deze handen tekort komen. Of door een zzp schilder uitzendbureau.

Verzekeringen afsluiten als schilder

Als schilder is het verstandig om je zakelijk te verzekeren, en dit kan betrekking hebben op verschillende verzekeringen. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering om je in te dekken tegen mogelijke aansprakelijkheid. Ook is het verstandig om voor jezelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Hiermee bescherm je jezelf tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Pensioen schilder verplicht

Als zzp schilder ben je dus verplicht om je aan te sluiten bij het pensioenfonds BPF Schilders. Er zijn een aantal beroepsgroepen die deze verplichting hebben. Het is overigens niet onverstandig om voor je pensioen te sparen. Er zijn veel zzp'ers die niets voor hun pensioen geregeld hebben. Voor meer informatie over de AOW, pensioen en aanvullend pensioen verwijzen wij naar de volgende pagina.

zzp-erEr zijn binnen Nederland relatief veel schilders werkzaam als zzp'er. Zelfstandig werkende schilders hebben een bijzondere positie binnen de zzp markt.

Schilders zijn namelijk verplicht pensioen op te bouwen bij het pensioenfonds BPF Schilders.

Mijnzzp.nl