Starters op de arbeidsmarkt worden steeds vaker zelfstandig ondernemer. De flexibiliteit en het gevoel van onafhankelijkheid spreekt veel mensen aan. Maar als zzp'er moet je wel goed nadenken over de risico's die je neemt. In dit artikel bespreken we de voornaamste risico's waarmee zelfstandigen te maken kunnen krijgen, en geven we wat tips om ze zo veel mogelijk te beperken.
Er zijn steeds meer zzp'ers in Nederland, en dat is niet zonder reden. Het aantal mensen dat voor zichzelf begint, is de afgelopen jaren gestegen, en het lijkt erop dat de trend zich voortzet. De overheid stimuleert zelfstandig ondernemerschap, en dat maakt het voor starters aantrekkelijker om voor zichzelf te beginnen. Een groot voordeel van een eigen bedrijf is de flexibiliteit die je hebt. Je kunt je eigen tijd inplannen en je werkzaamheden aanpassen aan je levenssituatie. Als zzp'er ben je ook vrij om te bepalen hoeveel uur je wilt werken, en dat geeft je een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid.
Bovendien hoef je als zzp'er geen rekening te houden met werkgevers- of collega's, en dat maakt het makkelijker om je werk en privéleven te balanceren. Je bent ook niet afhankelijk van een baan, en dat geeft je een grotere mate van zekerheid in deze onzekere tijden.
Kortom, er zijn veel voordelen om als zzp'er te starten. Maar je moet wel goed nadenken over de risico's die je neemt. Het is niet voor niets dat er ook veel zzp'ers zijn die vroeg of laat weer terugkeren naar een loondienstverband. Vooral het verkrijgen van voldoende opdrachten kan voor sommige zzp'ers een probleem zijn.
Inhoudsopgave
Denk goed na voordat je start als zzp'er
• Er is sprake van veel concurrentie
• Maak vooral veel reclame als zzp'er
• Wees voorbereid op financiële risico's
• Je bent zelf verantwoordelijk voor alles
• Alle opties open houden
Denk goed na voordat je start als zzp'er
Als startende zzp'er is het erg belangrijk om een goed netwerk op te bouwen. Het is niet makkelijk om als zzp'er voldoende opdrachten binnen te halen, en daarom is het belangrijk dat je een goede relatie hebt met potentiële klanten. Een andere optie is om samen te werken met andere zzp'ers, bijvoorbeeld in een bedrijfsverzamelgebouw. Op die manier kun je elkaar helpen en leren van elkaars ervaringen.
Er is sprake van veel concurrentie
Er zijn tegenwoordig veel zzp'ers die bepaalde diensten aanbieden, en dat maakt de markt steeds meer verzadigd. Dat betekent dat je als startende zzp'er moet uitblinken in wat je doet, om je te onderscheiden van de rest. Een manier om dat te doen is door je te specialiseren in een bepaalde branche of markt. Op die manier kun je jezelf onderscheiden van andere zzp'ers, en maak je meer kans om opdrachten binnen te halen. De grote concurrentie kan het lastig maken om je bedrijf te laten groeien. Als zzp'er moet je dan extra hard werken om je bedrijf op de kaart te zetten. Het is belangrijk om een duidelijke strategie te hebben, en je bedrijf goed te promoten. Maakt ook gebruik van de KvK Bedrijventeller voor het onderzoeken van de concurrentie.
Maak vooral veel reclame als zzp'er
De meeste zzp'ers zijn niet bekend bij het grote publiek. Dat is ook niet zo vreemd, want veel zzp'ers werken achter de schermen. Toch is het belangrijk dat je als zzp'er bekendheid krijgt, want hoe meer mensen weten wat je doet, hoe groter de kans is dat ze bij je aankloppen voor een opdracht. Zorg ervoor dat je bedrijf zichtbaar is op verschillende kanalen, zoals social media en online directories. Het is ook belangrijk dat je een goede website hebt, waar potentiële klanten snel en makkelijk informatie over je bedrijf kunnen vinden. Voldoende reclame maken als zzp'er is dus erg belangrijk.
Wees voorbereid op financiële risico's
Als zzp'er ben je financieel gezien meer kwetsbaar dan wanneer je in loondienst bent. Je hebt geen vast inkomen, en je bent afhankelijk van de opdrachten die je binnenkrijgt. Daarnaast zijn er ook kosten die je als zzp'er moet maken, zoals aan marketing, een bedrijfsauto of aan kantoorbenodigdheden. Het is belangrijk om je financiële situatie goed in de gaten te houden, en kosten te besparen waar mogelijk. Zorg ervoor dat je altijd voldoende geld in kas hebt, zodat je niet in de problemen komt als je een tijdje geen opdrachten hebt.
Je bent zelf verantwoordelijk voor alles
Als zzp'er ben je volledig verantwoordelijk voor je eigen bedrijf, en dat brengt verschillende risico's met zich mee. Als je niet voldoende opdrachten binnenhaalt, of als je bedrijf niet goed draait, dan kun je in financiële problemen komen. Daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt voordat je als zzp'er start, en dat je bewust bent van de risico's die je neemt. Natuurlijk zijn er ook veel voordelen aan het ondernemerschap, maar je moet wel goed weten waar je aan begint.
Alle opties open houden
Als startende zzp'er kan het verstandig zijn om alle opties open te houden. Kijk bijvoorbeeld of je ook in loondienst kunt blijven werken, en je het bedrijf in de avond of in het weekend kunt uitbouwen. Op die manier ben je minder afhankelijk van je bedrijf, en kun je makkelijker switchen als het niet lukt om je bedrijf draaiende te houden. Het is ook belangrijk om een goed plan B te hebben, zodat je weet wat je moet doen als het ondernemerschap toch niet bevalt.
Mijnzzp.nl