Het is als zzp'er verstandig om zaken en privé gescheiden te houden en daarom ook gebruik te maken van een zakelijke telefoon. Er zijn met betrekking tot de aanschaf en het gebruik van een zakelijke telefoon als zzp'er mogelijkheden om de kosten fiscaal in mindering te brengen. Ontdek hier hoe het precies zit en wanneer je profiteert van de aftrek van zakelijke mobiele kosten.
Inhoudsopgave
Aanschaf zakelijke mobiele telefoon
• Kosten mobiel abonnement zakelijk
Gemengd gebruik van mobiele telefoon
Aanschaf zakelijke mobiele telefoon
Heb je een privételefoon en schaf je voor de zaak een mobiele telefoon aan voor het voeren van zakelijke gesprekken? In dat geval zijn de aanschafkosten van je mobiel in mindering te brengen op de winst uit onderneming. Het betreft hier dan namelijk zakelijke kosten. De btw die je hebt betaald over de aanschaf van de zakelijke mobiel is als voorbelasting bij de btw-aangifte in te vullen. Let wel op de aanschafprijs, want als dat bedrag hoger ligt dan 450 euro dien je het toestel over meerdere jaren af te schrijven. De kosten voor de aanschaf van een privételefoon zijn uiteraard niet als zakelijke kosten aftrekbaar.
Kosten mobiel abonnement zakelijk
De meeste providers bieden de gelegenheid om de keuze te maken om een privéabonnement te nemen of voor een zakelijk mobiel abonnement te kiezen. Als je de mobiel uitsluitend zakelijk gebruikt, zijn de kosten van het zakelijke abonnement aftrekbaar. Bovendien is de btw van het abonnementsgeld als voorbelasting op te voeren bij de btw-aangifte.
Gemengd gebruik van mobiele telefoon
Het komt natuurlijk voor dat een zakelijke mobiele telefoon ook wel wordt gebruikt als privételefoon. In dat geval is er sprake van gemengd gebruik en dien je de kosten ook als zodanig te onderscheiden. Het is lastig om in dat geval exact te bepalen welke kosten als zakelijk en privé zijn gemaakt. Daarom is het ook handiger om zowel een telefoon voor privégebruik te hebben als een mobiel voor zakelijk gebruik.
Is er toch sprake van vermenging dan is het aan te raden om vanaf het begin bij te houden welke kosten privé en welke zakelijk zijn gemaakt. Het zakelijke deel komt voor fiscale aftrek als zakelijke kosten in aanmerking. Aan het einde van het jaar is het dan belangrijk om over dat jaar de totale privé gebruiksduur vast te stellen. De aftrek van voorbelasting is in dat geval nog te corrigeren.
Mijnzzp.nl