We kunnen niet meer om digitalisering heen. Dit is ook merkbaar in de logistiek- en transportsector. Zo is de telematica-industrie aanzienlijk gegroeid in de afgelopen jaren. De belangrijkste reden is dat de vraag naar geavanceerde telematica-oplossingen blijft toenemen. Telematica draagt bij aan de bedrijfsdoelstellingen voor meer veiligheid, efficiënter werken en lagere kosten.
Daarnaast zien we de toenemende mogelijkheden om telematica te integreren met andere bedrijfssystemen. Op deze manier kunt u deze technologie inzetten op basis van de behoeften en wensen van de organisatie.
In dit artikel nemen we u mee in de ontwikkeling van telematica en lichten we 5 trends toe om bij uw bedrijfsvoering rekening mee te houden.
Ontwikkeling van telematica
Telematica heeft zich met de komst en groei van het internet ontwikkeld. Net als alles wat nieuw is, was dit in het begin wennen en aanpassen. Nu kunnen we gevoelsmatig niet meer zonder. De kleinere computers en verschillende devices maken het makkelijk om op iedere locatie, op ieder moment, gegevens uit te wisselen. De technologie achter het uitwisselen van deze gegevens is een vorm van telecommunicatie waaruit vervolgens telematica is ontstaan.
De eerste computer was de Colossus en werd gezien als de eerste elektronische computer. Het was alleen mogelijk om geheime codes te ontcijferen. Met het kolossale formaat kunt u dit haast niet vergelijken met de computers zoals we ze nu kennen. Gelukkig zijn de computerprocessors kleiner geworden. Met de uitbreiding van het telecommunicatienetwerk is het mogelijk om grote hoeveelheden gegevens te versturen.
Met de komst van interfaces voor applicatie programmering en ontwikkeling van software is het gebruik van telematica toegenomen. Zo is integratie met bedrijfssystemen als onderhoud, routeplanning, naleving van veiligheid en risicobeheer mogelijk.
5 Telematica trends om rekening mee te houden
Als organisatie is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de laatste telematica trends en ontwikkelingen binnen uw branche. Zo maakt u optimaal gebruik van de nieuwe mogelijkheden en opties die bijdragen aan het behalen van de bedrijfsdoelstellingen. De 5 belangrijkste trends hebben we onder elkaar gezet.
1. Evolutie van het 5G-netwerk
Over de komst van het 5G netwerk is veel gezegd en geschreven. In het specifiek over de straling en de veiligheid van deze nieuwe vorm van telecommunicatie. De overheid stelt dat antennes voor 5G-netwerken voldoen aan de veiligheidsvoorschriften. Het 5G-netwerk maakt nieuwe digitale toepassingen mogelijk, waaronder 5G fleet management. 5G biedt een hogere netwerk snelheid dan 4G, in combinatie met een verhoogde capaciteit en lage vertraging in dataoverdracht.
Wat voegt deze trend concreet toe voor wagenparkbeheerders en bedrijven? Het zorgt voor een betere voorspelling van analyses, meer innovatieve voertuigtracking en gegevensverzameling.
2. Wagenparkbeheer op afstand
Het coronavirus heeft ook impact gehad op de werkwijze en gestelde eisen van wagenparken. Met het werken op afstand is het voor wagenparken belangrijk om te zoeken naar nieuwe en innovatieve manieren voor het bewaken van de productiviteit terwijl de taken op afstand beheerd worden. Telematica maakt realtime communicatie met bestuurders mogelijk. Dit kan via telefoon, app of computer. De toegankelijkheid, betrouwbaarheid en het gemak van telematica blijft een belangrijke trend.
3. Toenemend belang gegevensbeveiliging
De komst van AVG en toenemend aantal datalekken laten zien hoe belangrijk het is en blijft om zorg te dragen voor een goede gegevensbeveiliging. Gegevens vormen de kern van wagenparkbeheer. Daarom de trend om op het gebied van telematica meer maatregelen te nemen op het gebied van cyberbeveiliging. Dit in combinatie met een geïntegreerde database.
4. Focus op telematica-tracking
Tracking is een integraal onderdeel van telematica. Wagenparkbeheerders gebruiken GPS-technologie om in realtime diagnostische niveaus te beoordelen. Dit zijn onderdelen als locatie, status van de voertuigen en rijgedrag op basis waarvan veiligheidsrichtlijnen worden nageleefd. Telematica-tracking mogelijkheden blijven zich ontwikkelen. Zo zal de integratie van spraakmogelijkheden en verbeterde kunstmatige intelligentie (AI) de software naar een hoger niveau tillen.
5. Internet of Things (IoT)
Niet alleen binnen de telematica en wagenparkbeheer, maar binnen het brede thema van digitalisering een populaire trend. Waarom? Het maakt re-engineering van het volledige supply chain proces mogelijk. Mensen, apparaten en sensoren worden hierbij verbonden met de digitale wereld. Zo ontstaat de ‘infostructuur’. Ieder individueel aspect wordt beheerd door continue meting, verzameling en uitwisseling van realtime gegevens. Het maakt direct inzichtelijk waar verbeteringen binnen het proces mogelijk zijn.
De toekomst van telematica
Naar verwachting investeren de helft van productiegerichte bedrijven in telematica-oplossingen tegen 2023. De ontwikkelingen voor een optimaler beheer en efficiëntie voor bedrijven met een wagenpark nemen de komende jaren toe. Hierbij wordt rekening gehouden met het gevaar van de interne en externe gegevensveiligheid.
Verandering is altijd spannend. Het gebruik van telematica biedt verschillende voordelen. Daarnaast haalt u het maximale uit uw wagenparkbeheer. Het omarmen van deze trends kan zelfs een concurrentievoordeel opleveren. Het is de moeite waard om u hier meer in te verdiepen en op de hoogte te blijven van de mogelijkheden en ontwikkelingen.
In samenwerking met verizonconnect.com
Mijnzzp.nl