Er zijn regelmatig bedrijven die te maken krijgen met digitale criminaliteit. Experts verwachten dat cybercriminaliteit, zoals digitale inbraken flink gaat toenemen. In het begin van dit jaar is een van de grootste criminelen netwerken ontmanteld met de naam Emotet, maar er zijn aanwijzingen dat het netwerk weer actief is. Het is daarom voor je bedrijf extra belangrijk om maatregelen te nemen om je digitale systemen te beschermen tegen malware. Ook is het raadzaam om niet zomaar gebruik te maken van een openbare wifi verbinding.
Inhoudsopgave
Verspreiding kwaadaardige software
• Wat kan er gebeuren?
• Zo herken je malware
Verspreiding kwaadaardige software
Emotet is berucht als het gaat om de verspreiding van computervirussen en inbraken op computers om malware te installeren. Dat is schadelijke software die in je computersysteem komt via verschillende kanalen. Bijvoorbeeld als je illegale software installeert of als je een schadelijke bijlage opent in je e-mail, maar ook als je een website bezoekt die gehackt is. Daarbij zijn verschillende virussen te installeren, zoals een Trojaans paard, spyware en ransomware.
Wat kan er gebeuren?
Als je bedrijf slachtoffer wordt van digitale criminaliteit dan zijn de gevolgen soms niet de overzien. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de inloggegevens worden gestolen waarmee je via internet bankiert. Of de cybercriminelen komen achter je creditcardgegevens. Heb je antivirussoftware geïnstalleerd? Ook dan is je bedrijfscomputer niet altijd veilig, want met malware is deze software uit te schakelen om vrij spel te geven aan schadelijke software. Je computer is dan bijvoorbeeld te gebruiken voor een botnet, waarbij er phishing-mails naar anderen worden verzonden. In sommige gevallen kan er ook spraken zijn van spookfacturen.
Zo herken je malware
Er zijn een aantal signalen die aanleiding geven om te onderzoeken of je computer geïnfecteerd is met malware. Bijvoorbeeld als je computer ineens heel traag reageert of als deze zomaar uitgaat en niet meer op te starten is. Het kan ook voorkomen dat programma’s op je computer niet meer naar behoren werken of het helemaal niet meer doen. Om de risico’s zo laag mogelijk te houden, is het belangrijk dat je softwareprogramma’s altijd up-to-date zijn. Het is eveneens belangrijk om oplettend te zijn en geen verdachte links in mails aan te klikken of op websites waar jij je bedenkingen bij hebt. Om bij een mogelijke digitale inbraak toegang te houden tot je gegevens is het belangrijk om regelmatig een back-up te maken. Die bewaar je dan buiten je computer.
Lees ook ons artikel: oproep beveilig: je digitale systemen
Mijnzzp.nl