De meeste startende ondernemers kiezen voor de rechtsvorm van een eenmanszaak en zijn dan zzp'er. Als de onderneming succesvol is en snel groeit dan is het te overwegen om van zzp naar bv te gaan. Iedereen heeft overigens de mogelijkheid om een bv op te richten, van timmerman tot hypotheekadviseur. Het verschil tussen beide rechtsvormen heeft onder meer betrekking op de aansprakelijkheid. Je bent als zzp'er zelf voor alle schulden aansprakelijk omdat er sprake is van een natuurlijk persoon. Bij een bv is er sprake van een rechtspersoon en ben je in principe privé niet aansprakelijk.
Inhoudsopgave
Van zzp naar bv, wanneer?
Oprichten van een bv
• Belasting bv
Van zzp naar bv, wanneer?
Het heeft niet voor elke zzp'er zin om de overstap naar een bv te maken. Het is doorgaans pas zinvol als je met je bedrijf een winst maakt van 120.000 euro, omdat het dan fiscaal gunstiger is. Bij hoge winst betaal je met een bv minder belasting dan wanneer je hetzelfde winstbedrag hebt als zzp'er. Het is ook mogelijk om van zzp naar een bv te gaan als je bijvoorbeeld geen persoonlijke aansprakelijkheid wenst voor schulden.
Oprichten van een bv
Het is niet moeilijk om van zzp naar bv te gaan. Je dient een akte van oprichten op te laten maken bij de notaris en de inschrijving bij de Kamer van Koophandel te wijzigen. De naam en het doel van het bedrijf wordt vastgelegd door de notaris. Bij de KVK is de status van zzp te wijzigen in een bv met als voordeel dat de oprichtingsdatum in stand blijft. Er zijn overigens ook nog twee ingewikkeldere manieren om van zzp naar bv te gaan. Bijvoorbeeld met het geruisloos inbrengen van je bedrijf in een bv en het ruisend inbrengen van je bedrijf in een bv. De eerste optie is het gemakkelijkst.
Belasting bv
Bij een bv krijg je met andere belasting te maken dan als zzp'er. Je hebt geen recht meer op zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-winstvrijstelling. Je betaalt echter minder belasting bij hoge winst als je een bv hebt. In dat geval krijg je te maken met onder meer vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting over gebruikelijk loon en dividendbelasting. In de meeste gevallen kun voor je voor een bv hetzelfde boekhoudprogramma blijven gebruiken.
Zzp'ers worden aangemerkt als natuurlijk persoon. In dat geval ben je persoonlijk aansprakelijk voor schulden.
Ondernemers met een bv worden aangemerkt als rechtspersoon. Een rechtspersoon is privé meestal niet aansprakelijk.
Lees ook: Wat je als zzp-er moet weten over UBO-registratie
Mijnzzp.nl