Ben je van plan om een eigen bedrijf te starten? In dat geval is het belangrijk om eerst na te denken over het verdienmodel dat je gaat toepassen voor het nieuwe bedrijf. Een verdienmodel bedenken klinkt eenvoudig, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Over het algemeen kun je een verdienmodel pas goed inzichtelijk maken voor jezelf na het opstellen van een ondernemingsplan. Een ondernemingsplan maak je niet alleen voor mogelijke financiers, maar juist ook voor jezelf als startende ondernemer. In dit artikel geven we verschillende punten waarmee je rekening kunt houden.
Inhoudsopgave
• Waarom eerst een ondernemingsplan maken?
• Wat zijn goede verdienmodellen voor een eigen bedrijf?
• Werken op basis van uurtje-factuurtje
• Werken met een abonnementsmodel
Verdienmodellen en risico
• Business Model Canvas (BMC)
• Begin niet zomaar
Waarom eerst een ondernemingsplan maken?
Het is altijd raadzaam om voor jezelf een ondernemingsplan te maken, omdat dit je helpt om je ideeën om te zetten in een concreet bedrijfsplan. Zonder ondernemingsplan heb je namelijk geen houvast en werk je vooral op gevoel. Met een ondernemingsplan kun je vaste doelstellingen hanteren en kom je er ook achter of de gestelde doelstellingen überhaupt haalbaar zijn. Het maken van een ondernemingsplan is niet verplicht, maar het is slim om wel gebruik te maken van een ondernemingsplan. Binnen het ondernemingsplan kun je ook het verdienmodel opnemen en uitwerken. Het is niet zo dat je een ondernemingsplan alleen maakt voor kredietverstrekkers. Het nut van een ondernemingsplan voor jezelf is groot en biedt je als ondernemer houvast gedurende de eerste jaren van de onderneming.
Wat zijn goede verdienmodellen voor een eigen bedrijf?
Er zijn veel verdienmodellen te bedenken voor het starten van een bedrijf, en het beste verdienmodel is deels afhankelijk van je eigen kennis en passie. Ben jij graag online actief, dan kun je bijvoorbeeld een eigen webshop starten, tekstschrijver worden of websites ontwerpen voor bedrijven. Er zijn online talloze verdienmodellen te bedenken, en het beste verdienmodel hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en vaardigheden. Het is mogelijk om low budget te starten met een online business, bijvoorbeeld door gebruik te maken van dropshipping en affiliate marketing. Dit zijn eenvoudige manieren om snel te kunnen beginnen met een eigen bedrijf, maar het is wel belangrijk om te beseffen dat je te maken krijgt met veel concurrentie binnen de online markt.
Werken op basis van uurtje-factuurtje
Het werken op basis van uurtje-factuurtje komt veel voor en is de meest gangbare methode wanneer we het hebben over zzp'ers en hun verdienmodel. Omdat je ieder uur factureert, kun je voor jezelf vrij nauwkeurig inschatten wat je gaat verdienen, en dit is een goed verdienmodel. Wel is het zo dat het werken op uurbasis ook nadelen heeft, zoals de constante afhankelijkheid van opdrachtgevers. Het is niet zo dat zzp'ers iedere week standaard 40 uur kunnen declareren, en dit kan worden beschouwd als een ondernemersrisico. Bovendien is het zo dat je bijna nooit meer zult verdienen dan het aantal uren per maand dat je kunt declareren. Met andere woorden, het verdienmodel is niet schaalbaar en je zult op een bepaald punt een plafond bereiken. Het laten groeien van je bedrijf is met dit verdienmodel lastig.
Werken met een abonnementsmodel
Het aanbieden van diensten en producten op basis van een abonnementsmodel is de laatste jaren steeds populairder geworden, en dit kan zeker een goed verdienmodel zijn wanneer jij als ondernemer een aantrekkelijk model weet te bedenken. Er zijn steeds meer bedrijven die werken op basis van een abonnementsmodel, en dit kan betrekking hebben op fysieke producten maar ook op online diensten. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van waardevolle cursussen die je online aanbiedt. Het grote voordeel van het werken op basis van een abonnementsmodel is dat je beschikt over relatief vaste inkomsten. Daarnaast maak je de onderneming voor jezelf schaalbaar en ook verkoopbaar. Een bedrijf met vaste terugkerende klanten heeft nu eenmaal waarde omdat er sprake is van vaste inkomsten.
Verdienmodellen en risico
Er zijn dus veel verdienmodellen die je kunt toepassen voor een nieuw bedrijf. Denk bijvoorbeeld ook aan het verhuren van producten, het werken met licenties, of aan het werken in consignatie waarbij je producten van andere ondernemers verkoopt. Wanneer je start met een nieuw bedrijf, is het wel belangrijk om niet alleen rekening te houden met het verdienmodel. Je dient dan ook rekening te houden met aanvullende kosten die meestal direct invloed hebben op het verdienmodel. Denk hierbij aan huisvestingskosten, marketingkosten, maar ook aan het verzekeren tegen aansprakelijkheid en aan het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering. Als ondernemer heb je meestal te maken met bijkomende kosten. Je hebt als ondernemer daarnaast ook te maken met ondernemersrisico, en dit risico kan per bedrijf verschillen.
Business Model Canvas (BMC)
Om voor jezelf het verdienmodel te onderzoeken, is het verstandig om gebruik te maken van het Business Model Canvas. Door het toepassen van verschillende bouwstenen binnen het canvas maak je het mogelijk om op een relatief eenvoudige manier je verdienmodel te onderzoeken. In het kort komt deze canvas neer op het inzichtelijk maken hoe je de waarde, oftewel het verdienmodel, tot stand brengt door het beschrijven van het bedrijfsmodel.
Begin niet zomaar
Een fout die relatief veel startende ondernemers maken, is simpelweg het starten van een eigen bedrijf zonder het doen van marktonderzoek. Afhankelijk van de bedrijfsactiviteiten kan dit soms goed uitpakken, echter is het niet verstandig om zomaar te beginnen. Als ondernemer wil je immers eerst weten waar de beste klanten te vinden zijn. Daarnaast is het ook belangrijk om een uitgebreide concurrentieanalyse te maken voor je bedrijf. Zonder het maken van een goed businessplan ben je eigenlijk voor jezelf aan het schieten met hagel in de hoop je doelgroep te raken.
Mijnzzp.nl